Zari
ohodnotit

Oliver Twist

Žánr:
Rok:
2005
Délka:
130 minut
Premiéra v ČR:
29.9.2005
„Oscarový režisér, Roman Polanski, se scenáristou Ronaldem Harwoodem společně oživují klasický román Charlese Dickense o mladém sirotkovi, který se přimotá k partě kapsářů.“
Popis / Obsah / Info k filmu Oliver Twist
19. století, Londýn. Oliver Twist osiřel v raném věku a nyní musí žít v chudobinci, který řídí odporný pan Bumble. Již tak skromné denní příděly chlapců jsou jeho zásluhou ještě tenčí. Zoufalý, přesto však rozhodnutý, Oliver uprchne a splyne s davy v ulicích Londýna. Nemá v kapse ani penny, je sám… Fagin, šéf místních malých kapsářů, ho však vláká do světa zločinu. Oliverova záchrana od laskavého pana Brownlowa je pouze začátkem řady dobrodružství, která jsou příslibem lepšího života.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Oliver Twist
Další adaptace klasického románu Charlese Dickense z roku 1838 Oliver Twist se tentokrát ujal Roman Polanski. Ten ostatně získal zkušenost s dobovou látkou již při přepisu románu dalšího klasika anglické literatury Thomase Hardyho s názvem Tess (1979 – TV). Známý filmař, který naposledy uspěl s Pianistou (2002, FP 3/2003), chtěl natočit příběh tak, aby zaujal jeho děti a jejich vrstevníky. Se zkušeným scenáristou Ronaldem Harwoodem zpracovali látku jako tradiční historické vyprávění s důrazem na „dickensovskou“ atmosféru chudoby třicátých let devatenáctého století. – Devítiletý Oliver Twist se ocitne v chudobinci, kde vládne tvrdá práce a hlad. Později je prodán obstaravateli pohřbů, od nějž však uteče do Londýna. Tady se dostane do party kapsářů, pracujících pro zdánlivě dobromyslného přechovávače Fagina. Shodou okolností zaujme chlapec starého pana Brownlowa, který se ho ujme. Ale zločinci chlapce unesou a přinutí ho, aby se podílel na vloupání k dobrodinci. Oliver je při tom zraněn a nakonec mu pomůže přítelkyně surového gangstera Billa Sykese, dívka Nancy, která za to zaplatí životem. Smrt však čeká i na oba zloduchy, zatímco Oliver se vrátí zpět k panu Brownlowovi. – Již úvodní titulky, vycházející z rytin Gustava Dorého, naznačují, že Polanski se soustřeďuje na realistické líčení s důrazem na zobrazení tehdejších poměrů. Vznikl tak až nečekaně akademický přepis. – Koprodukční snímek se natáčel hlavně v České republice za účasti českého koproducenta (Etic Films) a českého štábu.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2005/10


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama