Zari
ohodnotit

Ohnivé léto

Žánr:
Rok:
1939
Délka:
89 minut
Premiéra v ČR:
1.10.1939
„První citové vzplanutí a zklamání v romantickém filmu podle knihy Václava Kršky Odcházeti s podzimem.“
Popis / Obsah / Info k filmu Ohnivé léto
POZOR SPOILER!

Mladý Julio se vrací na místa, kde žil jako dítě. Už je z něj mladý muž se vším všudy a je studovaný. Na rodinném sídle jej nejprve uvítá jeho teta. Poté se setká s kamarádkou z dětství, sestřenicí Rosou. Ta je protřelejší než on. A tak trochu jej svádí. Je tu také zahradník Petr, také kamarád. Jdou se spolu koupat.

Večer se Rosa vrhá Juliovi do náruče a u toho je uvidí její matka a nedá se říci, že by to schvalovala. Mladík je z toho nemocný a až chůva jej dá zpět do obrazu. Později on u vody Rosu políbí, ale pak zde potká mladičkou dceru místního převozníka. Říká se jí Červená Klára. Ta se chlubí tím, co umí Petr a Julio k němu vznese prosbu, zda by jej to nenaučil. Pak se ječí a huláká u řeky.

Nastane bouřka a na dveře domu převozníkova kdo si klepe. Je to zničený mladík Šimon, který v bouři někde upadl. Takže se zde léčí a pak se s ostatními spřátelí. Jsou žně a prázdniny pokračují. A Petr začíná chápat, že mu Červená Klára uniká.

Doma na zámku se rozvíjí spor mezi tetou, Juliem a její dcerou Rosou. Ta se věnuje Šimonovi, který se do ní zamiluje a říká jí Pentesilea. Klára o tom ví, a když je opět spatří spolu, vrhá se ze skály do vody.

Kluci jsou však blízko a skáčou do vody...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Ohnivé léto
Podle vlastního románu Odcházeti s podzimem napsal Václav Krška scénář, jehož realizace se v roce 1939 ujal sám, ve spolupráci s rovněž debutujícím kolegou Františkem Čápem. Romantické vyprávění líčí jitřivé milostné poblouznění, kterému podlehne trojice mladých lidí pod vlivem pražského studenta Šimona. Osmnáctiletý Julio se po studiích vrací do rodného zámečku na břehu Otavy a sbližuje se s přítelem z dětství Petrem a mladičkou převozníkovou dcerou Klárkou. Okouzlení Šimonem, jenž změní poklidnou letní pohodu ve vztahové drama, sdílí i Juliova sestřenka Rosa… Vedle Václava Sovy, pro kterého Julio představoval jediné herecké setkání s filmem, ve filmu zazářili Lída Baarová jako Rosa a Svatopluk Beneš coby Šimon. V roli Klárky se objevila tehdy osmnáctiletá Zorka Janů – mladší sestra Baarové, která v roce 1946 neunesla rodinnou perzekuci a spáchala sebevraždu.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Ohnivé léto
Dětství a mládí prožil nadaný režisér František Čáp v Jižních Čechách. Okouzlení touto jímavou krajinou se projevilo i v jeho režijním debutu. Společně s Václavem Krškou, také jihočeským rodákem, natočil v roce 1939 snímek Ohnivé léto podle Krškova románu Odcházeti s podzimem. Vypráví příběh mladého chlapce Julia, který se po studiích vrací do rodného zámečku na břehu řeky Otavy. Jeho rodiče již zemřeli, na zámku žije jen přísná teta s dospívající dcerou Rosou. Chlapec však přilne k bývalému kamarádovi z dětství Petrovi a k mladičké převozníkově dcerce Klárce. Do těchto dvou světů vstoupí jako exotický živel zraněný student Šimon, který do života mladých lidí na obou březích krásné řeky přinese lásku i smrt…

V lyrickém příběhu o prvních citových vzplanutích a zklamáních se divák setká s velmi zajímavým hereckým obsazením – svůj debut v českém filmu zde měla tehdy šestapadesátiletá výborná divadelní herečka Otýlie Beníšková, hrály zde sestry Lída Baarová a Zorka Janů, dále Svatopluk Beneš a Antonie Nedošinská. Kouzlo Pootaví zachytil svou emotivní kamerou Karel Degl a neméně působivá byla i hudba Jiřího Srnky, vycházející z jihočeských lidových písní.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Ohnivé léto
Děj filmu se točí kolem osudů několika mladých lidí. O prázdninách prožívají letní lásky, okamžiky štěstí i smutku. Převozníkova vnučka Klárka se zamiluje do Šimona. On ji však považuje za dítě. Šimon vášnivě miluje Rosu. Klárka se ze žárlivosti pokusí o sebevraždu, je však zachráněna. Léto pomalu končí a Rosa se Šimonem se musí rozhodnout, co bude dál. Ve snímku se poprvé setkali na scéně i sestry Lída Barová a Zorka Janů a obě předvedly, že to před kamerou skutečně umí.
FEX DVD


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama