Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Obchodník s hrůzou
POZOR SPOILETR!!

Do městečka Castle Rock přijíždí muž Leland Gaund, který tam kupuje obchod. Do tohoto obchodu přichází malý chlapec Brian. Ten by si přál baseballovou kartu. Jenže na ni nemá peníze, ale přece jen uzavřou obchod. Místní šerif Alan Pangborn se dvoří Polly Chalmersové, která vlastní místní občerstvení. Nabízí jí manželství. Ta souhlasí. Na policejní stanici se odehrává drama, mladý policista dal pokutu velkému zvířeti Danfortovi. Svým nadřízeným je donucen k omluvě. Do obchodu přichází slečna Netty, které se líbí soška. Ukazuje se, že starý prodavač ví spousty detailů o všem co se ve městečku dělo. Například právě o Netty ví, že zabila svého manžela. Přichází sem i šerif. A malý Brian nabral bahno a trus od chovatelky krůt Wilmy a s tímto hnusem jí pošpiní vyprané prádlo. Ta podezřívá bláznivou Netty a hned jí volá a vyhrožuje. Do krámku přichází další člověk a „kupuje“ bundu. Místo peněz mu ukazuje obchodník nůž. Ten pak také navštíví v občerstvení Polly a něco jí dává za koláč, který mu nedávno poslala. Ukazuje se, že starosta Danfort vzal dvacet tisíc dolarů z městských peněz a prosázel je na dostizích. A právě tento člověk vidí v krámku hru, kde závodí koníčci cínoví. Leland mu tvrdí, že když koně pojmenuje podle skutečných a pak hru spustí, budou dobíhat v takovém pořadí jako potom na skutečných závodech. Brian, kterému Leland řekl, že obchod stále není dokončen, rozbije jablky Wilmě okna. Obchodník se domnívá, že karty jsou rozdány a tak krámek prozatím uzavírá. A lidi jeho úkoly skutečně plní. Netty oblepuje nálepkami starostův dům, zatímco u ní doma zabíjí jejího psa muž, kterému obchodník „prodal“ bundu. Netty se pochopitelně domnívá, že to udělala Wilma a jde se pomstít. Při rvačce zahynou obě. Leland dává Polly jakýsi přívesek a když jí ho dává, ukáže se, jako vždy předtím, jakýsi fialový záblesk. Brian varuje šerifa před Lelandem, prý je to ďábel a jeho obchod je peklo a on sám se chce zastřelit. V tom mu šerif na poslední chvíli zabrání. A lidi v městečku si začínají dělat věci, které by předtím nikdy neudělali. A obchodník dává zákazníkovi zbraň. Šerif začíná tušit, kdo za tím vším stojí, ale Polly Lelanda tvrdě brání. Ten ji navštíví a pokouší se o ni. Zatím šerif nalézá v krámku staré noviny, kde se všude píše o neštěstích, která se stala. Polly jde na šerifovu loď, kde nalézá podstrčené peníze, o kterých jí Leland nalhal, že jsou uloupené z městské kasy. Danford je zatčen, ale prchá a na útěku zavraždí svou ženu. Ve městě se šíří vlna násilí, vražd a brutality všeobecně. Jediný kdo ví, že na vině je Leland, je šerif. Ale má šanci to všechno zastavit, když má tak mocného soupeře - ďábla?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Obchodník s hrůzou
Americký horor Obchodník s hrůzou (1993) byl natočen podle románu Stephena Kinga a je dalším z řady snímků se satanskou tématikou. - V městečku Castle Rock si otevře obchod se starožitným a použitým zbožím uhlazený stařec Leland Gaunt. Každý z místních občanů najde v jeho prodejně věc, po které podvědomě touží - za zboží však prodejce vyžaduje vždy malou protislužbu. Gaunt plánovitě a rafinovaně podporuje nenávistt mezi lidmi, čímž brzy promění poklidné městečko v hrůznou arénu vražedných šarvátek. Jediný člověk, který se peklem na zemi nedá strhnout, je místní šerif Alan Pangborn. - Lamel v podání Maxe von Sydowa je pokořitelem mefistofelského ražení; lidem v jejich jednání zdánlivě ponechává volbu, ale dovede v nich zapůsobit na
nejcitlivější místo (každý trpí nějakým komplexem pocitem viny či nenávisti ke druhému). Veškerou "špinavou práci" pak za Satana obstaraji sami lidé. - Režisér Fraser C. Heston (syn herce Charltona Hestona) ve svém filmovém debutu účinně navozuje napětí velmi úspornými obrazovými prostředky, zato s bolavým využitím zvukové stopy. Sporadicky použité triky stejně jako obchodníkova nadpřirozená identita, jsou zde takřka nadbytečným ornamentem. Snímek nezřetelně balancuje na hranici mezi klasickým pojetím hororu, podle něhož lze přítomností ďábla vysvětlovat i řadu reálných události, a jeho comicsovým zlehčením (silně zjednodušené, ve výrazu nadsazené postavy farmářky Wilmy a radního Danforthe). Obchodník s hrůzou patří mezi ambicióznější adaptace Stephena Kinga; je zajímavý také jako doklad Sydowova hereckého mistrovství - tentýž herec totiž ztvárnil role naprosto protikladné (jezuitského kněze Merrina ve Friedkinově Vymítači dábla a Ježíše Krista v Největším příběhu všech dob - 1965).

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Přes nový práh

04:50 - 05:15

2 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Vinařovo jaro

04:40 - 05:00

12 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

7 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:15 - 05:55

37 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
World's End

World's End
World's End

Kozy

Kozy
Kozy

Adama Couyate

Couyate Adama

Naposled navštívené:
World's End

World's End
World's End

Kozy

Kozy
Kozy

Adama Couyate

Couyate Adama