Duben
ohodnotit

O zapomnětlivém černokněžníkovi

Žánr:
Rok:
1991
Délka:
91 minut
Premiéra v ČR:
1.9.1991
„O tom, jak se natáčí pohádka aneb co všechno prožil černokněžník na Barrandově.“
Popis / Obsah / Info k filmu O zapomnětlivém černokněžníkovi



Desetiletá Maruška Pechfóglová čte ve škole práci o tom, jak byla se třídou na exkurzi v barrandovských ateliérech a setkala se s opravdovým černokněžníkem. V ateliérech se právě natáčí pohádka Dlouhý, Široký a Bystrozraký a Maruščin starší bratr Jaromil je asistent režie. Slíbí sestřičce, že umožní třídě exkurzi, a tak se děti vydají pod vedením učitelky Vyčichlové na Barrandov. Už svým příchodem však způsobí zmatek. Mezitím se režisér pokouší najít představitele černokněžníka. Když vztekle trhá nepovedený černokněžnický kostým, rozhodne se zasáhnout skutečný černokněžník, kterému se režisérovo chování pranic nelíbí. Dostane se do ateliérů, přečte si scénář a cítí se dotčen, neboť jeho stav je v pohádce notně zesměšněn. Rozhodne se tedy natáčení překazit. Jenže je šíleně zapomnětlivý, a tak musí nosit na krku magickou kouli, která mu neustále připomíná potřebná zaříkadla. I přes tuto pomůcku způsobí jeho zapomnětlivost v ateliérech zmatek. Situaci ještě zhorší Maruška se spolužáky, kteří se několikrát magické koule zmocní.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu O zapomnětlivém černokněžníkovi



Moderní pohádka, která spojuje pohádkové prvky se současnou životní realitou a je zároveň i filmem o filmu. Děj se odehrává v barrandovském studiu.

Hlavní postavou je desetiletá Maruška Pechfóglová, která čte ve škole svou práci o tom, jak byla se třídou na exkurzi v barrandovských ateliérech a setkala se tam s opravdovým černokněžníkem. V ateliérech se právě natáčí pohádka Dlouhý, Široký a Bystrozraký, kde Maruščin starší bratr Jaromil pracuje jako asistent režie. Slíbí sestřičce, že umožní jejich třídě exkurzi do ateliérů, a tak se další den děti pod vedením učitelky Vyčichlové vydají na Barrandov. Už svým příchodem však způsobí na nádvoří značný zmatek. Mezitím se režisér pohádky pokouší najít představitele černokněžníka. V okamžiku, kdy vztekle trhá nepovedený černokněžnický kostým, se však rozhodne zasáhnout skutečný černokněžník, kterému se režisérovo chování pranic nelíbí. Dostane se do ateliérů, přečte si scénář a cítí se dotčen, neboť jeho stav je v pohádce notně zesměšněn. Rozhodne se tedy celé natáčení překazit. Jenže černokněžník je šíleně zapomětlivý, a tak musí na krku nosit magickou kouli, která mu neustále připomíná potřebná kouzelná zaříkadla. Ovšem i přes tuto pomůcku jeho zapomnětlivost spíše než zkázu, způsobí v ateliérech zmatek. Celou situaci ještě zhorší Maruška se svými spolužáky, kteří se několikrát magické koule zmocní.


Popis / Obsah / Info k filmu O zapomnětlivém černokněžníkovi



Moderní pohádka scenáristy Jiřího Justa a režiséra Hynka Bočana O zapomnětlivém černokněžníkovi spojuje pohádkové prvky se současnou životní realitou a je zároveň i filmem o filmu. Její děj se totiž odehrává v barrandovském studiu. Devítiletá Maruška čte ve škole slohovou práci o tom, jak byla se třídou na exkurzi ve filmových ateliérech a jak se tam setkala s "opravdovským" černokněžníkem, který by1 ovšem hrozně zapomnětlivý. Ona a její kamarád Honzík dostali do rukou jeho kouzelnou kouli, kvůli níž se semlela spousta věcí. - Čarodějníkova zapomnětlivost a střetnutí pohádkového světa se současností jsou spolu s realitou filmového natáčení hlavními zdroji humoru. Ale své místo má u pohádce tak trochu i strach, vzbuzovaný především podivnou příšerou, v níž se černokněžník načas promění. - Film měf poněkud neobvyklou genezi. Režisér Bočan se chystal natočit Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého, přičemž mě1 v nákladné dekoraci realizovat ještě jeden film. Z natáčeni však nakonec sešlo. Později sešlo i z natáčení filmu, pro nějž si kanadský producent da1 udělat náročnou ateliérovou stavbu. V ní se nakonec realizoval Justův a Bočanův snímek. Tento "záskok" se projevuje určitou improvizovaností jak ve scénáři tak i v konečném výsledku. Sám film je ovšem pro mladě diváky přitažlivý.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

09:00 - 09:45

10 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoké světy

08:30 - 09:15

40 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

40 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

09:10 - 10:30

0 minut již uběhlo
80 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178292

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10