Zari
ohodnotit

O třech rytířích, krásné paní a lněné kytli

Rok:
1996
Délka:
76 minut
Premiéra v ČR:
5.9.1996
„Veršovaný a zpívaný romantický příběh na motivy starofrancouzské balady“
Popis / Obsah / Info k filmu O třech rytířích, krásné paní a lněné kytli
POZOR, SPOILER

Královský šašek rád veršuje, a tak hovoří i s princeznou. Té její otec spílá neustále za to, že se nechce vdávat.

Jednoho dne jedou kolem na turnaj tři rytíři. Ti se postupně, jeden po druhém, princezně dvoří. Ona však každého slušně odmítne. Rytíři tedy pokračují v cestě. Ona dívka za nimi pošle svého štolbu. Tomu dá kytli, kterou si má navléci účastník turnaje. Jinou zbroj mít nesmějí. První dva rytíři to odmítnou, ale ten třetí ne. Tím si ovšem podepsal ortel smrti a také končí v krvi na zemi.

Na hrad však přijíždí jiný rytíř a tvrdí, že to on se stal vítězem...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu O třech rytířích, krásné paní a lněné kytli
Krásná panna odmítá nápadníky, sama ještě neví, zda bude někdy milovat. A když se o ni ucházejí tři rytíři, dá si podmínku, že její ruku dostane ten, kdo vyhraje klání oděn v pouhé plátno. Tak začíná rytířská romance o strachu, zbabělosti, odvaze, ale především o veliké lásce. Velkolepé turnaje a dobově laděné melodie Petra Traxlera podtrhují středověký kolorit dávného příběhu. Výpravnou filmovou pohádku na motivy středověké francouzské trubadúrské poezie napsal Jiří Bednář a režisér Vladimír Drha obsadil do hlavních rolí Jitku Ježkovou a Filipa Blažka.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu O třech rytířích, krásné paní a lněné kytli
Pohádková balada o půvabné panně, která by ráda prožila velkou lásku. Když se o ní uchází tři rytíři, které okouzlí svojí krásou, dá si podmínku, že její ruku dostane ten, který vyhraje velký rytířský turnaj a to pouze oděn do lněné kytle. Najde se mezi nimi ten, který kvůli ní půjde do boje a pro kterého to může znamenat smrt?


Autor: Serpentina

Popis / Obsah / Info k filmu O třech rytířích, krásné paní a lněné kytli
Celovečerní snímek režíséra Vladimíra Drhy vznikl na motivy starofrancouz-ské balady Jacquese de Baisieuxe. Původně televizní scénář Jiřího Bednáře nasel filmové koproducenty ve firmě Tři bratři. Jde o bratry Krištofy, kteří se zabývají výrobou historických zbraní a brněni. Ti také již dříve hráli scé-nickou montáž podle stejného námětu. Hudbu k tomuto představení vytvořilo trio Traxleři, jehož členové se staré hudbě věnují již řadu let. Prostřednictvím písňových textů se hudebníci stali průvodci a vypravěči příběhu tří rytířů - Film je do distribuce uváděn nikoliv jako pohádka, ale jako baladický příběh, čemuž z větší části odpovídá i celkové pojetí. To akcentuje morálně podbar-vený milostný příběh, scény rytířských soubojů a závěrečné poslání. Z rámce balady vybočuje dějový posun, ve kterém tvůrci z původně vdané hradní paní udělali princeznu. Příběh tím ztrácí výraznou psychologickou rovinu a přibli-žuje se tradiční pohádce. Žánrový posun dotvrzují i dvě pohádkové bytosti personifikující Strach a Lásku, Výsledný tvar je kvůli tomu dějově rozkolísa-ný, podobně jako obrazové zpracování; kvalitu atraktivně nasnímaných a se-stříhaných soubojů i bohatost kostýmů, dotvářejících charaktery, snižuje podivný "opar". Romantičnost záměrně difuzního obrazu se totiž často utápí v rozostřené Sešlé mize. - Obsazení Filipa Blažka do role mladého rytíře nepře-kvapí (tentýž herec hrál prince v Nesmrtelné tetě a D'Artagnana v divadle); Blažek nesporně splňuje nároky, kladené na ústřední postavu pohádkové balady. Totéž nelze říci o Jitce Ježkové v roli krásné "paní". Výrazné jsou drobnější role Laika (Filip Rajmont), ranhojiče (Jaroslav Kepka), či Strachu a Rasky (Jiří Hálek a Michaela Kuklová). - Natáčelo se v podzemí Pražského hradu a na hradě Vysoký Chlumec.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama