Zari
ohodnotit

Nositelé zeměkoule [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1979
Délka:
80 minut
Premiéra v ČR:
24.4.1980
„Televizní hra o počátcích vzniku Svazu mládeže u nás.“
Popis / Obsah / Info k filmu Nositelé zeměkoule
Počátky vzniku Svazu mládeže v Československu. Autor Václav Podzimek se rozhodl tuto poválečnou kapitolu zpracovat a připomenout mladým lidem její význam. Každý z hrdinů na obrazovce prožívá svůj příběh a současně představují ony ty neznámé zakladatele SČM roku 1945.

Ústřední dvojicí je dělník Jirka Janza a Mirek Morák. Setkávají se za zvláštních okolností. Jirka, coby partyzán, jde zajistit jídlo na Morákovic statek. Náhodně se tu setkává s Mirkem. Společná nenávist k fašismu se stane základem sympatií, které se později změní v přátelství. Poznáváme však i další postavy. Děj hry trvá až do roku 1947. Nebyla to doba jednoduchá. Do děje zasáhne i kolaborant inženýr Degl, dívka Irena, komunista a partyzán Pešek a parta mladých lidí. Snímek nese i detektivní zápletku v podobě ztráty zlatých šperků. Příběh končí v době příprav na první světový festival mládeže v Praze. Osudy hlavních hrdinů zůstává otevřen. Autor uvažoval o dalším pokračování, které by se dělo po roce 1948.

Zdroj: Týdeník ČST 17/1980, str. 7


Autor: hvezdyn

Popis / Obsah / Info k filmu Nositelé zeměkoule
Václav Podzimek, známý prozaik-novelista, si pro svůj televizní debut vybral závažné téma: na skupině několika mladých lidí ukazuje uzlové momenty dramatických let 1944 – 1947, jako jsou partyzánské hnutí koncem války, Květnové povstání a osvobození Československa, založení Svazu české mládeže; staneme se i svědky první mládežnické stavby v roce 1947 a děj vrcholí prvním Mezinárodním festivalem studentstva a mládeže, který se konal v Praze. Hra zobrazuje období narůstajícího třídního konfliktu a vyústění dlouhodobého historického procesu Únorem 1948. Vedle pozitivních postav, jakými jsou mladí dělníci Jirka a Viktor, se autorovi podařilo živě a plasticky vymodelovat především postavy váhajících mladých lidí, kteří dosud nemají pevný názor a jsou ještě pod silným vlivem předcházejících událostí. Takový je Mirek Morák, který musí překonávat rodinnou tradici, navíc příbuzensky spjatou s fašistou, aby definitivně poznal, kam se v nové společnosti zařadit, alibistický Luděk, který vidí ve Svazu mládeže nadstranickou organizaci, neovlivněnou jakoukoli politikou, Irena Havlová, která přes všechno úsilí kolektivu se nedokáže vyprostit z role prvorepublikánské slečinky z „dobré“ rodiny. Václav Podzimek hru okořeňuje i humorem, nebojí se vážné téma nadlehčit, aby tím víc získal sympatie pro svůj záměr, pro výraznou myšlenku. Mladičký Feďa vstupuje do života těsně po osvobození a jeho pubertální vývoj je v mnohém spjat s „pubertálností“ té doby, proto tak vášnivě diskutuje například o tom, zda láska je či není přežitkem a zradou kolektivu.

Hra Nositelé zeměkoule je napínavá, místy až s detektivním akcentem, nechybí jí dramatický tok událostí, v nichž ukazuje zápal a bojovnost skupiny mladých v nelehké době, kdy se rozhodovalo o budoucnosti naší republiky. Inscenaci připravila hlavní redakce vysílání pro děti a mládež, režií byl pověřen Evžen Sokolovský, dramaturgem hry je Jiří Bednář. Vedle studentů DAMU a Státní konzervatoře zde vystupují známí herci – národní umělec Martin Růžek, Josef Vinklář, Jiří Vala, Jiří Štěpnička, Karolina Slunéčková, Ota Sklenčka, Rudolf Jelínek a další. Inscenace Nositelé zeměkoule bude uvedena na počest 35. výročí osvobození Československa Sovětskou armádou.

[jir] Nositelé zeměkoule. Květy. 1980, č. 17, roč. 30, s. 46 – 47.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Konečné rozhodnutí (1981) [TV hra]

 Konečné rozhodnutí (1981) [TV hra]
Konečné rozhodnutí n
 
Žánr: drama
Země: Československo
Režie: Evžen Sokolovský

(pokračování)

TV Program

ČT1 - 13. komnata Jiřího Helekala (2...

04:45 - 05:15

17 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Cesty víry (2005) [TV cyklus]

04:45 - 05:15

17 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

17 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

03:55 - 05:05

67 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Maggie London

London Maggie

Naposled navštívené:
Maggie London

London Maggie