Zari
ohodnotit

Noc démona

Curse of the Demon

Další název:
Night of the Demon
Žánr:
Rok:
1957
Délka:
83 minut

Komentáře k filmu Noc démona

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 3
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.5.2021
Svého času významný   hororový snímek a do dnes   ceněný v rámci filmových   klasik na pomezí děsivých   hororů. Dnes už to   samozřejmě už tak   nepřijde, ale v padesátých   letech se považovala scéna   seancí jako jedna z   nejděsivějších svého   druhu. Kromě excelentních   hereckých výkonů té   správné atmosféře dodává   hlavně černobílý obraz ve   stylu noir. Satanské kulty   byly nejen filmaři, ale   hlavně diváky. vždy   přitahovány, z čehož   zřejmý vrchol přišel v   sedmdesátých letech snímkem   ´Přichází satan´ (1976).   Scénář tohoto snímku pod   názvem ´Noc démonů´, jak   by se to dalo přeložit, byl   sepsán na základě povídky   ´Casting The Runes´ autora   Montagua Rhodese Jamese,   který je označován jako   zakladatel tradičních   anglických duchařských   příběhů. Pro postavu Dr.   Juliana Karswella se dokonce   inspiroval dle skutečného   okultisty Aleisterem Crowleym   (1875-1936), proslulého   svým, na svou dobu,   šokujícím hedonismem a   ,svým způsobem, veřejným   rouháním. Takže je tímto   jasné, že příběh není   nijak vzdálen od skutečných   událostech podobného druhu.   Ve filmu Dr. Karswell   vyznívá sympatickým dojmem,   což z něj dělá   zákeřného padoucha. Pro   děti je zábavný, neb je pro   ně vtipný a tak nějak   okouzlující. Ve svém jádru   však skrývá zcela něco   jiného. Co však přitahuje   nejvíc je podoba démona.   Scény přetékající   děsivostí, při jeho   zjevení, dosahují snad i   vrcholu. Možná je škoda,   že se poprvé ukazuje   poměrně brzy. Vývojem děje   by se tak po divácké   stránce udržovala zvědavost   nad jeho podobou, čímž by   atmosféra zjevení mohla být   ještě o něco děsivější   a scéna na nádraží mohla   mít ještě o něco větší   atmosféru. Podoba démona se   hodně podobá japonskému   vizuálu, kde s démony vždy   měli nemalé zkušenosti. Po   technické stránce je   démonické monstrum   vyobrazeno dnes už dětinsky,   ale na svou dobu prostě   skvěle. V padesátých letech   vzniklo hodně hororových   klasik, ale jak již bylo   výše zmíněno, tato klasika   je skutečně jedna z   nejděsivějších a   nejstrašidelnějších filmů   z období padesátých let,   byť na dnešní rychlou a   akční dobu může být   konverzační potenciál   spíše hodný k zavrhnutí.   Byla by to škoda.
topipig
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.2.2022
Strašně ukecanej film, ale v   tomto případě vůbec   nenudí. Téma je totiž   nadmíru zajímavé a herecky   je vše v naprostém   pořádku. Atmosféra by se   dala občas krájet a zejména   noční scény mají kurevskou   sílu. Kamerové natáčky z   tohoto snímku dělají   náramnou podívanou a   černobílý háv je velmi   slušivý. Dobré jsou i   klasické záběry pozadí,   před kterým se některé   scény odehrávají. Jinak se   jedná o opravdu výbornej   okultní horor, kde se sice   démona dočkáme jen v úvodu   a pak až na konci, ale   způsob jakým se zjevuje jsou   hodně temné pasáže. Za mě   je jeho maska a vizáž   perfektní a vzhledem k době   vzniku filmu přiměřená. K   dovršení celkové atmosféry   hraje prim hudba Cliftona   Parkera, jejíž orchestrace   má neopakovatelné kouzlo   padesátých let, kdy hudba   nahrávaná ve studiích měla   svůj specifický zvuk.
Tanatos
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.12.2014
Night of the Demon
Co môžem povedať o tomto   filme.Prvé čo ma napadne je   neskutočné parádna   kamera.Hudba v tomto filme   bola nezabudnuteľná a bola   vynikajúcou súčasťou   tohoto filmu.Herecké výkony   boli nadpriemerné.Príbeh ma   bavil a bol veľmi dobre   spracovaný.Tento film   disponuje veľmi silnou   atmosférou(lomcovanie   stromov,kvílenie vetra,búrka   a všetko odohrávajúce sa v   noci a v čierno bielom   vizuali,no paráda.Len jedno   ma dosť rozosmievalo a to   prichádzajúci sám   diabol,ten bol strašne   komický.A tá seansa zo   spievaním,tak to bolo   originálne-Ale keď duchovia   majú radi spev,prečo im ho   nedopriať.Neviem či to bola   len náhoda ale zdá sa mi že   Sam Reimi tento film videl a   vložil niektoré veci z   tohoto filmu práve do svojich   filmov.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Banánové rybičky (1999) [TV po...

01:30 - 02:00

5 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Pluk mizerů

00:45 - 01:45

50 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

01:15 - 02:15

20 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

01:00 - 02:00

35 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Reklama