Zari
ohodnotit

Než se rozední

Nära livet

Další název:
Prv ako sa rozvidnie; Brink of Life; Pred úsvitom
Žánr:
Země:
Rok:
1958
Délka:
84 minut
„Je mateřství požehnáním, štěstím a posláním ženy, nebo jejím prokletím a břemenem?“
Popis / Obsah / Info k filmu Než se rozední
Příběh Bergmanova snímku se odehrává na porodnickém oddělení a sleduje tři ženy v různých fázích těhotenství a s různými postoji k mateřství a dítěti, přicházejícímu na svět. První z nich, odtažitá a deprimovaná Cecilia, kvůli různým komplikacím pomalu ztrácí ještě nenarozené dítě, které ani ona, ani její introvertní manžel nechtěli. Cecilia svého muže miluje, ale po potratu začne pochybovat o jeho lásce. Druhá, mladá a bláznivá Hjördis, se již snažila své nenarozené dítě zabít, ale cestou krvavého a bolestivého potratu se už nechce vydat. Otec nenarozeného a nechtěného dítěte se o ni ani o dítě vůbec nezajímá a Hjördis nechce, aby se její dítě narodilo do tohoto chladného světa. A třetí ženou je Stina, která má v kontrastu k těmto dvěma ženám milujícího manžela a společně s ním se nesmírně těší na své první dítě. V těhotenství a dítěti vidí smysl svého života. Nejen porodnické oddělení, ale i jejich utrpení a tragédie tyto tři ženy nakonec sjednotí ve společném úsilí najít tu správnou životní cestu, a to navzdory psychickým či fyzickým překážkám.

Bergman v paralelních příbězích zkoumá břemeno a zároveň mystérium mateřství, které vnímá jako dostatečně děsivou věc. Ať už žena má či nemá oporu v muži, nakonec se vždy musí s dítětem vyrovnat sama.

Film v roce 1958 získal cenu v kategorii nejlepší režie a nejlepší herecký ženský výkon na MFF v Cannes.

Zdroj: Film Europe Media


Popis / Obsah / Info k filmu Než se rozední
Tři ženy v různém stádiu těhotenství spolu sdílí nemocniční pokoj. První z nich díky různým komplikacím pomalu ztrácí ještě nenarozené dítě, jež ani ona, ani její manžel nechtěli. Druhá má za sebou už jeden potrat, ale po ani po budoucím novorozeněti netouží. Další potrat je ale cestou, po které by nerada vykročila. Poslední ženou je až neskutečně natěšená prvorodička s příkladným manželem. Bergman v paralelních příbězích zkoumá břemeno a zároveň i mystérium mateřství, jež vnímá jako dostatečně děsivou věc. Přestože má žena oporu muže, nakonec se musí s dítětem vyrovnat sama.

Zdroj: Febiofest


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Richard Petruška

Petruška Richard

Naposled navštívené:
Richard Petruška

Petruška Richard