Zari
ohodnotit

Nevíte o bytě?

Další název:
Střecha nad hlavou
Žánr:
Rok:
1947
Délka:
84 minut
Premiéra v ČR:
14.11.1947
„Komedie o poválečné bytové krizi v Praze“
Popis / Obsah / Info k filmu Nevíte o bytě?
POZOR SPOILER

Ocitáme se v činžovním domě po válce. Bydlí zde spousta lidí. Mezi jinými i loutkoherec Josef Novotný (Josef Pehr). Ten zde bydlí v pronajatém bytě od kamaráda Šimůnka, který zmizel někde kdoví kde. Josef se tedy v poklidu vrací domů. Jenže, ouha, na byt zatím dostala dekret bývalá členka zahraniční armády Elena, a ta s Josefem jednoduše vymete dveře. Co dělat? Venku dělají neplechu děti Vejvodovi z horního patra, kde žijí s rodinou a dědečkem (Jindřich Plachta). Po nich věčně křičí paní paní Rybová zdola, Josefova sousedka, na kterou a jejího psa zase nadávají Vejvodovi. Elena s Pepou navštíví bytový úřad, kde uspějí pouze tím, že dostanou adresy, kam by se Josef mohl eventuálně nastěhovat. Jenže v prvním bytě je hodně lidí, ve druhém zase pán dělá ve dne v noci slavíky a ten další je na spadnutí. A také spadne a Josef se ocitá zpátky v původním bytě. Mají zde s Elenou drobné rozmíšky a Josef hledá bydlení u kamarádů. Neuspěje. Elen hledá pomoc u sousedky, kde se zrovna nalézá trošku vychytralý pan Kučera. S tím se pak sejde i na úřadě, kde on umí věci zařídit. A taky s byty čachrovat. Jenže Rybová v úleku slíbí výměnu bytu Vejvodovým. Elena a Josef se sblíží tak, že se rozhodnou zůstat v bytě spolu. A tak je konec sporu a oni by tam bydleli spolu až do smrti. Kdyby se ovšem do této idylky nevrátil pěvec Šimůnek…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Nevíte o bytě?
Režisér Karel Zeman (např. Pyšná princezna), natočil podle scénáře Jana Kadára film - Nevíte o bytě?

Jak se dostat k bytu po válce a v Praze? Nebylo to nikdy jednoduché (a ani teď to není). Josef je loutkoherec žije na podnájmu se zpěvákem Šimůnkem, který se nachází, kdo ví kde. Když se vrátí ze zájezdu, zjistí Josef, že zatím dostala dekret na byt bývalá členka zahraniční armády Elena, a ta žádného podnájemníka ve „svém" bytě nechce.

Oba hledají marně jiný podnájem, protože jeden z nich je v bytě nadbytečný, ovšem kvůli bytové krizi bezúspěšně. Oba se však postupem času do sebe zakoukají, a tak bude snad řešení jasné.


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Nevíte o bytě?
Loutkoherec Josef Novotný se vrací po dvou týdnech domů a jeho jedinou touhou je pořádně se vyspat. V pronajatém bytě ho ale čeká nepříjemné překvapení. Demobilizovaná slovenská příslušnice armády Elena Teplanská, která na byt dostala mezitím dekret, nejenže nemíní odejít, naopak odchod striktně požaduje po Novotném. Ten by se rád odstěhoval, ale nemá kam. Byty nejsou, nebudou a jediným řešením je najít v sobě zalíbení a začít společně žít. Cesta je to pochopitelně trnitá a stejně si nemůžete být jisti, že o byt z rozmanitých důvodů nepřijdete.

Situace v poválečném Československu se do mnoha filmů vzniknuvších v krátkém období tzv. třetí republiky tematicky příliš neotiskla. Filmaři se obraceli spíše do minulosti, případně se pohybovali na osvědčeném žánrovém poli nebo upřednostňovali umělecké experimenty. Neorealistické tendence pronikaly do střední Evropy spíše nesměle. Komedie Bořivoje Zemana Nevíte o bytě? je výjimečná i svou sveřepostí, s jakou se vrací k jednomu a témuž výchozímu bodu - soudobé bytové krizi. Ján Kadár s Bořivojem Zemanem rozhodně nepůsobí jako rozklepaní debutanti. Jejich scénář má spád, je až nebývale nadsazený a ironický (krásná postava bytového optimisty v podání Josefa Kemra), v několika momentech dokonce opouští společenskou satiru a odkazuje k dědictví němé grotesky. I přes propast šesti desetiletí, která humoru zpravidla neprospívá, a jistou jednostrunnost působí výsledný tvar lehce, čemuž pomáhá neokázalá kamera Petra Rovného a hudba. Její provedení konkuruje velkým světovým tanečním orchestrům (klobouk dolů před Jiřím Šustem i dirigentem Karlem Vlachem).

I dnes jsou překvapivě velmi dobří již nepříliš známí herci, kteří své typy podávají se zřejmou radostí a zaujetím. Josef Pehr se po válce jevil jako nastupující filmová hvězda, ale po několika větších rolích o něho zájem režisérů pohasl a od konce 50. let ustrnul úplně. Pehr se tedy věnoval pouze divadlu (až do své smrti byl členem činohry Národního divadla) a také loutkoherectví, které bylo jeho celoživotní vášní (ve filmu skutečně odehrál všechny sekvence s loutkami). Božena Obrová rolí Eleny ve filmu debutovala a krom režijního debutu Jána Kadára Katka (1949) již žádnou větší roli nedostala. Později vystupovala jako konferenciérka v televizi.

Aleš Říman
Letní filmová škola 2011


Popis / Obsah / Info k filmu Nevíte o bytě?
Optimistická komedie o poválečné bytové krizi v Praze: společný byt sblíží mladého herce a slovenskou příslušnici zahraniční armády. První komediální film režiséra B.Z. - v 50. letech úspěšného realizátora, který dokázal spojit požadavky aktuálně angažovaného námětu s vkusnou lidovou zábavou. Nesympatický byrokrat byl první větší filmovou postavou M. Kopeckého.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Mladý herec bydlí již několik měsíců u pana Šimůnka. Když se po 14 dnech nepřítomnosti vrátí domů, najde místo něj dívku, která o podnájemníkovi nechce ani slyšet. Jediným řešením je najít byt.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama