Zari
ohodnotit

Nevěrná

Unfaithful

Další název:
Neverná (SK)
Rok:
2002
Délka:
124 minut
Premiéra v ČR:
11.7.2002
„Drama nečekaného milostného vzplanutí, které zničilo jednu šťastnou rodinu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Nevěrná
Majitel dopravní firmy Edward Summer je milující manžel sympatické Connie a starostlivý otec devítiletého Charlieho. Žijí ve venkovském domě nedaleko New Yorku, kam Edward každý den odjíždí do kanceláře. Jednoho dne se žena náhodou seznámí s Paulem Martelem, který obchoduje se starými knihami. Přestože miluje manžela a uvědomuje si, jak šťastně žije, nedokáže odolat pokušení a později mu podlehne. Nevěra, která možná začala jako experiment, přeroste ve vášnivý a erotikou nabitý vztah, který se brzy začne vymykat z rukou. Connie, kterou začínají tížit výčitky svědomí, chce vztah s Paulem ukončit, nenajde však k rozhodujícímu kroku odvahu. A pak je náhle pozdě. Edward se o její nevěře dozví a vydá se k Paulovi, aby si s ním promluvil. Rozhovor přeroste v hádku a zoufalý Edward udeří v afektu Paula tak nešťastně, že ho zabije. Chce zavolat policii, ale pak se rozhodne zamaskovat stopy a zbavit se těla. Když se u nich doma objeví policie, Connie z Edwardova chování a drobných stop pochopí, co se stalo. Přestože je jejich vztah těžce pošramocen zradou a vraždou, snaží se žít dál. Stále víc si však uvědomují, že se nedokážou vyrovnat s pocity viny.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nevěrná
Manželia Summerovci žijú na predmestí New Yorku so svojím 10 ročným synom. Manželstvo vyzerá byť spokojné až monotónne. To spôsoby, že sa atraktívna Connie začne nudiť. Príležitosť sa jej naskytne, keď v Newyorku - jeho umeleckej časti Soho narazí do tmavovlasého muža Paula Martela. Ten ju pozve k sebe do bytu - zaprataného množstvom kníh a ponúkne jej prvú pomoc. Povie jej, že sa živí predávaním a kupovaním kníh. Ze je Francúzs a toto je priateľov byt, ktorý je momentálne preč. Toto stretnutie zanechá stopy v Connienej duši. Uvedomí si, že aký je jej život nudný. Začne vyhľadávať zamienky, aby mohla navštíviť vášnivého Francúzsa. Ich stretnutia sa zmenia na vášnivé milovania. Vystriedajú azda všetky polohy v kamasutre. To čo ju priťahuje k tajomnému Martelovi je práve toto. Jej manžel Edward si všímne zmeny v manželkinom správaní. Ale nedáva jej to najavo. Nájme si však dedektíva, aby ju sledoval. A dedektív naozaj vyfotí Connie a Martela v objatí. Fotky vyvolajú v Edwardovi vražebné myšlienky. Navštívi svojho soka Martela v jeho byte, aby sa s ním konfrontoval a potom, aby ho mohol zabiť. Na vykonanie tohto zločinu z vášne potreboval si vypiť. Preto prijal niekoľko pohárikov tvrdého alkoholu od nič netušiaceho Martela. Martel mu pravdivo odpovedal na otázky. Potom ho Edward zavraždil. Po prekonaní šoku toho, čo vykonal telo zabalené v koberci odniesol do auta, aby sa ho zbavil. Jeho život s manželkou pokračoval, akoby sa nič nestalo. Dokonca krátko po vražde Martela, si Edward vypočul odkaz jeho manželky, že už sa s Martelom nechce stretnúť. Vyzeralo to tak, že sa ich život vráti do starých koľají.

Ale...Jedného dňa náhodne objavia mrtvolu zavraždeného Martela na smetisku. Vtedy si Connie dá dokopy, že vrahom je jej manžel! Edward sa jej suverene prizná a pomstichtivo jej povie, že by najradšej zavraždil i ju. Svoju zlosť však ovládne. Dokonca i vyšetrovanie polície sa uzavrie z nedostatku dôkazov.
Čo urobí Edward? Pôjde sa priznať na políciu, aby pykal za svoj zločin z vášne alebo bude mlčať, aby ušetrili svojho syna? Zostane vrah Paula Martela nepotrestaný?


Autor: gabikazavacka

Popis / Obsah / Info k filmu Nevěrná
Pohledná plavovláska Connie (Diane Laneová) žije se svým manželem a osmiletým synem v rodinném domku poblíž New Yorku. Při cestě do města se náhodou seznámí se sympatickým Paulem, který ji zavede do svého bytu plného starodávných knih. Při prvním setkání k ničemu nedojde, žena však na bohémsky vyhlížejícího mladíka nepřestává myslet. Vyhledá ho znovu a stanou se milenci. Sexuální experiment přeroste ve vášnivý erotický vztah, který se časem prozradí. Oklamaný manžel (Richard Gere) nechá Connie sledovat, získá důkazy v podobě kompromitujících fotek a svého soka navštíví. V návalu vzteku Paula zabije a podaří se mu odklidit jeho mrtvolu. Connie však brzy odhalí pravdu... Psychothriller s erotickou zápletkou vznikl jako remake Chabrolova snímku Nevěrná žena (1969), v němž ústřední pár hráli Stéphane Audranová a Michel Bouquet. Režisér Adrian Lyne znovu dokázal svou schopnost atraktivního aranžmá - patrnou zejména ve vzrušujících milostných scénách. Pikantní příběh o jedné "nebezpečné známosti" má pozoruhodnou drobnokresbu: sondu do ženské psychiky kombinuje s výpovědí o životě středostavovských Američanů. Pohrává si s rekvizitami (vražedná zbraň) i s atmosférou houstnoucí vášně a vzrůstajícího podezření. Přerůstá v drama o vině a svědomí s otevřenou pointou…


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nevěrná
Režisér Adrian Lyne po novém zpracování Nabokovovy a Kubrickovy Lolity (1997, FP 12/98) sáhl po dalším známém filmovém díle a natočil remake komorního kriminálního dramatu Clauda Chabrola Nevěrná žena (1968, FP 9/90 – V). Přenesl děj do současnosti a zasadil ho do New Yorku a jeho nedalekého okolí.

Connie Sumnerová miluje svého muže Edwarda i devítiletého synka Charlieho, s nimiž žije ve velkém venkovském domě. Přesto však podlehne svým smyslům, když se náhodně zamiluje do přitažlivého Francouze Paula, s nímž se setká jednoho větrného dne na newyorské ulici. Nějakou dobu vede dvojí život, přičemž je šťastná jak doma tak u milence. Avšak milující manžel její nevěru zjistí a v afektu Paula zabije. Podaří se mu načas odstranit mrtvolu. Connie však záhy přijde na to, co se stalo. Po ostrém střetu dvojice k sobě znovu najde cestu, ale nedokáže žít s pocitem viny. Manželé vědí, že jediným vykoupením je Edwardovo přiznání a odpykání trestu.

Autor se známým sklonem pro výraznou estetizaci obrazu s důrazem na detaily rozvíjí příběh v pomalém tempu a s pochopením pro oba protagonisty. Conniina nevěra je jen zčásti důsledkem jejího příliš poklidného života ženy v domácnosti. Mnohem větší roli tu hraje nečekané okouzlení a zejména smyslnost. Edward, trýzněný zoufalou bolestí, nechce Paula zabít, jen podlehne dočasné „závrati nenávisti“.

Zatímco Chabrol kladl důraz na psychologii, Adrian Lyne se soustřeďuje na efektní převyprávění příběhu z černé kroniky. Činí tak sice kultivovaně a elegantně, ale bez potřebné hloubky. Velký prostor dostává především Diane Laneová.

ZDROJ: Tomáš Bartošek / Filmový přehled 2002


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
 Groovy

Groovy

Jonathan Ford

Ford Jonathan

Aquetzali García

García Aquetzali

Naposled navštívené:
 Groovy

Groovy

Jonathan Ford

Ford Jonathan

Aquetzali García

García Aquetzali