Zari
ohodnotit

Nesmrtelná teta

Žánr:
Rok:
1993
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
25.11.1993
„Jiřina Bohdalová, Jaromír Hanzlík, Filip Blažek a Barbora Bobulová v českém pohádkovém příběhu o lásce, rozumu a štěstí.“
Popis / Obsah / Info k filmu Nesmrtelná teta



Matěj usedá na břehu řeky a ve spánku nad ním diskutují Rozum a Štěstí. Rozum, moudrý kmet se stříbrnými vlasy, chce Matějovi pomoci. Provede své kouzlo a Matěj se probudí jako nový člověk. Vysvětlí užaslým rodičům, že odchází do světa, a osud ho zavede do Ctiradova království, které je ovšem náhle stíženo pohromou. Vydatná porce královské moudrostí, kterou pohádkový děd Rozum přičaroval Matějovi, pochází totiž z Ctiradovy královské hlavy. Právě v této těžké chvíli se blíží ke Ctiradovi Závist, ošklivá ježibaba kterou právě vyhnali z Mojmírova království, a která se na Ctiradově dvoře zabydlí pod maskou jeho sestřenice. Závist postupně ožebračí polovinu místní šlechty, naučí všechny hrbit se a nosit šaškovské čepice. ejmoudřejší lidé království jdou do vězení. Do města mezitim ovšem pronikne Matěj, který se ihned spojí se stejně mladou a půvabnou Pavlínou, královskou dcerou. Závist se ho snaží několikrát zničit. V té chvíli se nad Ctiradem opět radí Rozum se Štěstím. Rozum má sice vždycky pravdu, ae bez trochy štěstí je bezmocný, a tak Štěstí - v podobě zlatovlasé krásky - bere Matěje pod svoji ochranu. Ale Závist má v rukou poslední ďábelský triumf...
Tento scénář byl vytvořen na míru herečce Jiříně Bohdalové, která na plátně střídá masky a převleky ve velmi náročné roli Závisti. Za tuto roli ji byla udělena cena Český Lev za nejlepší ženský herecký ýkon.


Autor: caseyjones

Popis / Obsah / Info k filmu Nesmrtelná teta



Film Nesmrtelná teta vznikl na jeden z motivů klasické pohádky K. J. Erbena "Rozum a Štěstí". Autor scénáře a zároveň režisér filmu Zdeněk Zelenka však tuto kouzelnou dvojici, která řeší neustále problém - kdo z nich je pro blaho lidí důležitější, obohatil o věčně aktuálního protihráče, o postavu Závisti.
A právě ona, nesmrtelná teta Závist - ve skvělém podání Jiřiny Bohdalové: právem za tuto roli získala herečka jako ocenění Českého lva 1994 - je ve svých nekonečných přeměnách hlavní hrdinkou této pohádkového komedie.A každým svým činem dokazuje pravdu svých vlastních slov: "Štěstí pomine, Rozum se ztratí! To já, já jsem věčná! " Naštěstí však příběh o zlovolné Závisti je i příběhem Matěje - jemuž Rozum nadělí schopnosti nejmoudřejšího z králů - hraje ho s chutí Filip Blažek a princezny Pavlínky - v této roli se představí okouzlující Barbora Bobulová . A tak je tento pohádkový příběh také příběhem dvou zamilovaných mladých lidí, příběhem opravdové lásky, která jediná dokáže zlomit moc nesmrtelné tety Závisti.
Touhou tvůrců filmu bylo navázat na nejlepší tradice českých filmových pohádek, chtěli svým divákům přinést laskavost, pohodu a úsměv a zároveň je přivést i k zamyšlení nad žebříčkem hodnot lidského života.
Česká televize


Popis / Obsah / Info k filmu Nesmrtelná teta



Pohádková komedie o ztraceném a nalezeném rozumu a o závisti, kterou přemůže skutečná láska - čili jak vesnický prosťáček Matěj získá srdce a ruku princezny Pavlínky a jak se moudrý král Ctirad stane ještě moudřejší. Barvitá podívaná, která se snažila navázat na tradici českých filmových pohádek. Z větší části se jí to podařilo. Jiřina Bohdalová získala za roli Závisti Českého lva 1993

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Nesmrtelná teta



Zřejmě každý český filmař přistupuje k realizaci nové filmové pohádky se snahou vyrovnat se Zemanově Pyšné princezně. Dosud se však žádnému nepodařilo na její ojedinělý úspěch navázat. A patrně se to nestane ani po uvedení nejnověj-ší pohádky Nesmrtelná teta byť se podle producentů jedná o nejdražší český film. Scenárista a režisér Zdeněk Zelenka se po Čarovném dědictví vrací ke klasickému pohádkovému příběhu podruhé. Tentokrát vyšel z motivu Erbenovy pohádky Rozum a Štěstí jež je vystavěna na principu sporu o větši důležitosti jedné či druhé kladné hodnoty. Tvůrce k oběma personifikovaným veličinám přidává třetí, zápornou Závist. Ta vstupuje jako "nesmrtelná teta" do vyprávě-ní o chasníku Matějovi, který náhle pobral rozum a který usiluje o ruku princezny Pavlínky, jejíž otec právě o rozum přišel. Začne rozpřádat své nekalé záměry a ovládne téměř všechny na zámku. Pohádka se tím zároveň přesouvá do roviny aktuální komedie, karikující "závist ", často označovanou .za typicky českou vlastnost. Děj samozřejmě spěje různými peripetiemi ke šťastné svatbě; ta je sice vyvrcholením, ale tvůrcům nezbývá, než potom ještě rozmotat zašmodrchané klubko komediálních zápletek i za cenu toho, že Rozum ztratí rozum... -Producenti tentokrát nešetřili na komparsových scénách, na kostýmech ani na výpravě. Neměli však k dispozici scénář, který by ve výsledku odpovídal vynaloženému úsilí. Snímek je ovšem natočen na profesionální úrovni. Režisér se spolehl na mnohostranné herecké umění Jiřiny Bohdalové, pro niž byla ro-le psána na míru, na Jaromíra Hanzlíka v netypické postavě náhle zhlouplého krále, a na nové tváře Filipa Blažka a Barbory Bobulové. Velkou roli hrají dobře zvolené exteriéry a reály. Natáčelo se na zámcích Vranov nad Dyji, Sychrov, Horšovský Týn a ve skanzenech v Kouřimi a na Veselém Kopci.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

12 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Diana a prokletí rodu Spencerů

11:55 - 12:45

17 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:25

12 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

42 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Felix Novo de Oliveira

Oliveira Felix Novo de

Naposled navštívené:
Felix Novo de Oliveira

Oliveira Felix Novo de