Zari
ohodnotit

Někdo se dívá

Sliver

Rok:
1993
Délka:
107 minut
Premiéra v ČR:
23.9.1993
„Taky rádi šmírujete?“
Popis / Obsah / Info k filmu Někdo se dívá
Prototypem úspěšného psychothrilleru s erotickými podtóny se v 90. letech stal Základní instinkt (1992). Dva z jeho tvůrců, scenárista maďarského původu Joe Eszterhas a herečka Sharon Stone, o rok později znovu spojili své síly u snímku Někdo se dívá (1993).

Hrdinkou adaptace stejnojmenného románu populárního autora Iry Levina je redaktorka newyorského nakladatelství Carly Norrisová, která se nastěhuje do supermoderního věžáku poblíž Central Parku. Netuší, že majitel budovy nechal do každého bytu instalovat kamery a na desítkách monitorů doma sleduje všechny nájemníky. A Carly se mu zjevně líbí.
Sharon Stoneová tu do jisté míry opakuje svoji chladně smyslnou postavu ze Základního instinktu, ovšem s tím rozdílem, že se z nelítostné predátorky stala pronásledovanou obětí. V přepychovém mrakodrapu totiž řádí vrah a další položkou na jeho seznamu je Carly. Pokud dřív neodhalí jeho totožnost…

Film režíroval australský režisér Phillip Noyce (nar. 1950), který se v Hollywoodu prosadil dvojicí snímků s postavou agenta CIA Jacka Ryana Vysoká hra patriotů (1992) a Jasné nebezpečí (1994). V Někdo se dívá vytvořil také němou roličku muže holícího se v koupelně, kterého zahlédneme na jedné z televizních obrazovek.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Někdo se dívá
Psychothriller Někdo se dívá navazyje na úspěšný model Základního instinktu. Nejen prostřednictvím stejných tvůrců, nýbrž především budováním erotické atmosféry a rafinovanou hrou s divákem, který musí být do poslední chvíle na pochybách o vrahovi. Chladně smyslná Sharon Stoneová se tu ovšem mění ze svědkyně v oběť. Jako sebevědomá Carly Norrisová si najme apartmá v přepychovém manhattanském domě, kde dochází k podivným úmrtím. Ocitne se mezi dvěma muži, podezřelými z vražd. Jedním je její nový milenec Zeke, psychopat, sledující pomocí supertechniky dění v bytech svého domu na desítkách monitorů, druhým spisovatel policejních románů Jack, který se nedokáže vyrovnat se svou impotencí. - Režisér Phillip Noyce využil příležitosti pro ozvláštnění kriminálního příběhu motivem tajného sledování nic netušících lidí. Téma voyeurismu spojil s erotickými scénami a s napětím. On i scenárista vyšli z předlohy známého spisovatele Iry Levina, který v románě Silver (název je newyorským novotvarem, označujícím určitý typ nájemních bytů) opět rozehrál syžet tajuplného domu, podobně jako v klasické knize Rosemary má děťátko.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

155 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Jak se žilo v New Yorku roku 1...

08:30 - 09:20

4 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

4 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:15 - 08:45

19 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Reklama