Zari
ohodnotit

Největší podívaná na světě

The Greatest Show on Earth

Další název:
Největší představení na světě
Žánr:
Rok:
1952
Délka:
153 minut
„Cirkus bude! Výpravný film oceněný dvěma Oscary.“
Popis / Obsah / Info k filmu Největší podívaná na světě
Drama Největší představení na světě (1952) vzniklo v době, kdy cirkus pomalu ztrácel někdejší postavení nejoblíbenější lidové zábavy ve prospěch dalších druhů kulturního vyžití, zejména rychle se rozvíjející televize. Tvůrce nákladných filmových podívaných Cecil B. DeMille chtěl natočit cirkusový snímek už na počátku čtyřicátých let, ale k jeho realizaci došlo až o deset let později v úzké spolupráci s velkou společností Ringling Bros.-Barnum & Bailey Circus. Jak je zdůrazněno v úvodním komentáři, který namluvil sám DeMille, film je oslavou všech, kteří se okolo cirkusu pohybují, nejen artistů, akrobatů či krotitelů, ale celého zázemí, tvořeného stovkami lidí.
V popředí barvitého děje stojí několik postav - energický, prací posedlý manažer Braden (Charlton Heston), snažící se zajistit co nejdelší turné, včetně menších štací, lehkomyslný a namyšlený hrazdař Velký Sebastian (Cornel Wilde), jeho konkurentka, ambiciózní trapézistka Holly (Betty Huttonová), "sloní dívka" Angel (Gloria Grahameová) a klaun Buttons (James Stewart), jenž pod svojí maskou, kterou ani na chvíli neodloží, skrývá hřích z minulosti. Téměř dvouapůlhodinový snímek prokládá melodramatické příběhy hlavních aktérů skutečnými akrobatickými výstupy a chvílemi až polodokumentárním pohledem na cirkusové zákulisí (stavba a bourání stanu). Vrcholnou akční scénou je spektakulární železniční neštěstí v závěru filmu.
Hvězdné obsazení ještě doplňují některé známé tváře mezi cirkusovými diváky (mj. Bob Hope a Bing Crosby). Největší představení na světě patřilo k diváckým hitům roku a získalo i několik ocenění, především z pěti nominací dva Oscary (za nejlepší film a původní námět).


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Největší podívaná na světě
Středem této pestré, superlativy ověnčené podívané na filmovém plátně, jsou vyjímečné artistické výkony skupiny cirkusových umělců. V mnoha dramatických zápletkách a vedlejších dějových liniích jde o radost a žal v životě těchto lidí od kumštu.
Aby se co nejlépe vcítil do světa cirkusáků, putoval režisér Cecil B. De Mille před začátkem natáčení bezmála rok s velkým cirkusem napříč celou zemí. Nepříliš náročnému, nicméně solidně zpracovanému filmu to prospělo: stal se kasovním trhákem roku.


Autor: curil

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Pokračování po letech (1986) [...

09:45 - 10:20

33 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Klenoty středověké Paříže

10:10 - 11:05

8 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

NOVA - Gympl s (r)učením omezeným (20...

09:35 - 10:55

43 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Prima - Malý pitaval z velkého města (...

09:15 - 10:30

63 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama