Zari
ohodnotit

Největší pecivál na světě

Popolvár najväčší na svete

Další název:
Taugenichts, der tapfere Ritter; Popolvar, Biggest in the World
Žánr:
Rok:
1982
Délka:
77 minut
Premiéra v ČR:
1.1.1983
„Příběh o rytířské cti, potrestaném zlu a něžné lásce.“
Popis / Obsah / Info k filmu Největší pecivál na světě
Po filmu Plavčík a Vratko sáhli scenárista Peter Glocko a zkušený režisér Martin Ťapák znovu do pokladnice slovenských lidových pohádek a v koprodukci Slovenské filmové tvorby se západoněmeckou firmou Taurus Film Múnchen realizovali snímek Ne jvětší pecivál na světě. Děj vycházi z tradičniho motivu, v němž nenápadný a ponižovaný hrdina prokáže svou odvahu a chytrost a překoná všechnu nástrahu a překážky, aby zvítězil nad Zlem a získal ruku své vyvo-
lené. V pohádce Největši pecivál na světě bojuje princ Radoslav, nejmladší syn krále Levoslava, o princeznu Láskykvet nejen s kamenným netvorem Zemetrasem, ale nakonec i se sedmi chamtivými bratry. ~ Poetika filmu navazuje na současný trend v československé kinematografií, v němž se tvůrci vracejí ke kořenům lidových pohádek, přičemž využívají moderní filmové techniky. Martin Ťapák vycházi z realistického líčeni prostředí a charakterů a kombinuje je s použitím spektakulárních triků. Zdůrazňuje především akční scénu
a zároveň se soustřeďuje na barvité zobrazeni pohádkového světa. Ačkoliv je snímek určen svým námětem předevšim mladým divdkům, svým zpracovánim vychází vstřic požadavkům na tzv. rodinný film.

Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Největší pecivál na světě
Klasická slovenská rozprávka o princeznej Láskykvet (Zuzana Skopálová), ktorá miluje drahé kamene a napriek otcovmu zákazu tajne navštevuje nebezpečnú Kamennú dolinu. Netuší, že je v nej uväznený hrôzostrašný Zemetras veličizný, ktorý sa kedysi pokúsil zmocniť jej matky. Kráľ by najradšej tvrdohlavú princeznú vydal, a preto ju ponúkne jednému z troch synov svojho priateľa zo susedného kráľovstva - kráľa Levoslava. Najmladším z nich je Radko (Marek Ťapák), ktorého prezývajú Popolvár, pretože stále vysedáva na peci. Čo sa v ňom však skutočne skrýva, netuší ani jeho vlastný otec.

Zdroj: Markíza


Popis / Obsah / Info k filmu Největší pecivál na světě
Rozprávka o rytierskej ctim potrestanom zle a nežnej láske. Příbeh troch král'ovských bratoch, ktorí mali dokazať svoje schopnosti v boji s prebudeným král'om podsvetia Zemetrasom Veličizným a vyslobodiť z jeho zajatia princeznú Láskykvet.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - F.L. Věk (1970) [TV seriál]

10:40 - 11:30

7 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

ČT2 - Francie, má láska

10:15 - 11:20

32 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

09:30 - 10:50

77 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

17 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Reklama