Zari
ohodnotit

Nejkrásnější hádanka

Další název:
O Matějovi a Majdalence
Žánr:
Rok:
2008
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
21.2.2008
„Jak hádanky pomohly ke štěstí nejen princezně a Matějovi.“
Popis / Obsah / Info k filmu Nejkrásnější hádanka



Sympatický chasník Matěj má dobré srdce, chytrosti na rozdávání a kromě hádanek má rád také Majdalenku, dceru sedláka, u kterého pracuje. Majdalenka jeho lásku opětuje, ale otec už pro ni vybral jiného ženicha, rychtářova syna Jakuba. Nic však není ztraceno, protože Matěj zachránil bílého holoubka a ten na oplátku přinesl kouzelnou jahodu, díky níž on i jeho milá rozumějí řeči ptáků. Když sedlák Matěje vyhodí, vydá se mladík na zámek, kde se zrovna soutěží v hádankách o ruku princezny Rozmarýnky. Kdo uhodne tři, dostane ji za ženu. Na rozdíl od ostatních se Matěj nezalekne, když král vyhlásí dodatek, že kdo neuhodne, přijde o uši i nos. Její hádanku hravě uhodne, zatímco ona si s tou jeho poradit nedokáže a musí mu dát políbení. Stejně to dopadne i druhý den. To se Matěj seznámí s vojákem Ondrou, který princeznu tajně miluje, a také s generálem, hofmistrem a dvorní dámou, kteří jsou chamtiví a neustále kují pikle. Donutí Matěje ke slibu, že se vzdá princezny a rozdělí mezi ně odměnu, kterou mu král nabídne jako náhradu, ale chasník je převeze a ještě vytrestá. Rozhodne se vrátit k Majdalence, cestou ho však přepadnou loupežníci s náčelníkem Madlafousem a donutí ho, aby se k nim přidal. Pomůže jim uloupit zlato, loupežníci ho zradí a on skončí v žaláři. Hofmistr, generál a dvorní dáma už se těší na popravu. S pomocí Ondry odhalí Matěj všechny intriky, potrestá loupežníky, princezně ukáže toho pravého ženicha a vyslouží si Majdalenku.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nejkrásnější hádanka



Novinky

* Na natáčecích placech v okolí jihočeských míst jako Týn nad Vltavou, Hluboká nebo Žabovřesky si už zahrála také řada zvířat. Kromě koní a dravců i holoubci. Holoubek totiž má v ději pohádky důležité místo a Matěje a Majdalenku za záchranu života odmění kouzlem.
Ve filmu si zahraje 30 holubů, které připravuje firma Václava Tomšovského a Viktora Čahoje, kteří obstarávají většinu scén se zvířaty v českých filmech. Za dvacet let práce jsou na jejich kontě například seriály Arabela, Ranč u zelené sedmy, Vlak dětství a naděje a desítky filmů od Vesničky mé střediskové po nejznámější pohádky.
Jejich zvířata hrála již v pohádce Zdeňka Trošky O princezně Jasněnce a létajícím ševci nebo v Princezně ze mlejna.

Holuby pro scény v Nejkrásnější hádance museli připravit v rekordní době 14 dnů, přestože běžně jejich výcvik trvá několik týdnů. „ Prošli vlastně takovým rychlokursem,“ směje se Václav Tomšovský a dodává, že jeho svěřenci vše zvládli. Holub se musí naučit letět podle pokynů a přistát na určeném místě. Aby si pták úkol zapamatoval je třeba s ním pracovat každý den.
„Samozřejmě se také musí sladit s hercem, což může být někdy problém, třeba, když má někdo alergii na zvířata,“ odhaluje trochu zákulisí Václav Tomšovský. Hlavní představitel Jan Dolanský však s těmito částmi scénáře nemá problém
* Natáčení Nejkrásnější hádanky bude probíhat od 24. července do 25. září na zámcích v Horšovském Týně, Sychrově nebo Žlebech, venkovské exteriéry by měly vznikat především v lokalitách jižních Čech, které Zdeněk Troška, rodák ze Strakonic velmi dobře zná.
* Práva na televizní uvedení Nejkrásnější hádanky, získala TV Nova. Podle generální ředitele Petra Dvořáka patří filmy Zdeňka Trošky k divácky nejúspěšnějším programům na TV Nova.
* Natáčení začalo v krásném prostředí Staré obory na Hluboké 24. července. Protože první scény, kdy hlavní hrdina pohádky, Matěj odchází do světa, se odehrávají v podvečer, nevadilo ani částečně zatažené nebe.
* Bohaté lesy Staré obory na hluboké poskytly příběhu zajímavá zákoutí. Jedním z míst, kde se točilo byla takzvaná filmařská cesta, kdysi původně vybudovaná pro film Otakara Vávry Oldřich a Božena. Tehdy filmaři lesní cestu vůbec nevyužili, a tak si zahraje až po desítkách let v nové pohádce z produkce Barrandov Studia.
* V jihočeských exteriérech budou filmaři pracovat do prvního srpnového týdne, pak se tým přesune na západočeské hrady. Natáčení by mělo skončit 25. září. Do té doby by měli filmaři vytočit 28 kilometrů filmu, v hlavních a vedlejších rolích se objeví přes 40 postav, pro které jsou připraveny více než dvě stovky kostýmů.


Jak se točí s holoubky

2.8.2007

Natáčení nové filmové pohádky režiséra Zdeňka Trošky Nejkrásnější hádanka, jejímž producentem je Barrandov Studio, má za sebou prvních deset dní prací. Kromě Matěje a Majdalenky, hlavních postav příběhu, jehož základ tvoří dvě pohádky Jana Drdy, si svůj křest odbyli také loupežníci pod vedením Madflafouse v podání Miroslava Táborského, ale také Ondra, kterého hraje Miroslav Hrabě.

Na natáčecích placech v okolí jihočeských míst jako Týn nad Vltavou, Hluboká nebo Žabovřesky si už zahrála také řada zvířat. Kromě koní a dravců i holoubci. Holoubek totiž má v ději pohádky důležité místo a Matěje a Majdalenku za záchranu života odmění kouzlem.
Ve filmu si zahraje 30 holubů, které připravuje firma Václava Tomšovského a Viktora Čahoje, kteří obstarávají většinu scén se zvířaty v českých filmech. Za dvacet let práce jsou na jejich kontě například seriály Arabela, Ranč u zelené sedmy, Vlak dětství a naděje a desítky filmů od Vesničky mé střediskové po nejznámější pohádky.
Jejich zvířata hrála již v pohádce Zdeňka Trošky O princezně Jasněnce a létajícím ševci nebo v Princezně ze mlejna.

Holuby pro scény v Nejkrásnější hádance museli připravit v rekordní době 14 dnů, přestože běžně jejich výcvik trvá několik týdnů. „Prošli vlastně takovým rychlokursem,“ směje se Václav Tomšovský a dodává, že jeho svěřenci vše zvládli. Holub se musí naučit letět podle pokynů a přistát na určeném místě. Aby si pták úkol zapamatoval je třeba s ním pracovat každý den.
„Samozřejmě se také musí sladit s hercem, což může být někdy problém, třeba, když má někdo alergii na zvířata,“ odhaluje trochu zákulisí Václav Tomšovský. Hlavní představitel Jan Dolanský však s těmito částmi scénáře nemá problém.

Některé náročné scény však budou přesto podle producentky Heleny Ulrichové z Barrandov Studia dotvořeny trikem, aby byla dodržena zásada, že ve filmu nebude zraněno žádné zvíře.

Premiéra je plánována na 28. února 2008


Natáčení Nejkrásnější hádanky začalo

24.7.2007

V krásném prostředí Staré obory na Hluboké začalo 24. července natáčení nové pohádky scenáristy a režiséra Zdeňka Trošky Nejkrásnější hádanka.

V začátcích prací se naštěstí nenaplnily obavy ze změny počasí, 90 procent filmu se totiž bude natáčet v exteriérech, a tak budou déšť a vítr a chlad na nejbližší dva měsíce největším nepřítelem filmařů.

Protože první scény, kdy hlavní hrdina pohádky, Matěj odchází do světa, se odehrávají v podvečer, nevadilo ani částečně zatažené nebe.

Bohaté lesy Staré obory na hluboké poskytly příběhu zajímavá zákoutí. Jedním z míst, kde se točilo byla takzvaná filmařská cesta, kdysi původně vybudovaná pro film Otakara Vávry Oldřich a Božena. Tehdy filmaři lesní cestu vůbec nevyužili, a tak až si zahraje až po desítkách let v nové pohádce z produkce Barrandov Studia.

Pro hlavního představitele Jana Dolanského je role Matěje první pohádkovou filmovou postavou a hned první scény prověřily jeho fyzičku. Matěj totiž utíká po stráni dolů, a protože se záběr točil z několika úhlů, vyběhl si Honza Dolanský kopeček sem a tam opravdu mnohokrát. Navíc jeho kostým doplňuje dobová a nepříliš pohodlná obuv, a tak si pohádkový Matěj přivodil na úvod natáčení několik puchýřů. A to ho následující den čekalo střetnutí s loupežnickou partou pod vedením Miroslava Táborského.

Zdeněk Troška slibuje divákům, že Matějův příběh bude směsí dobrodružství, humoru a laskavé poetiky: „Chci natočit laskavou pohádku jako protipól toho, co běžný dětský divák dnes vnímá. Podobně jako v Princezně ze mlejna se chceme vrátit k lidové tradici, bez nějakého dramatického zobrazování násilí,“ dodává režisér, který si ani na tuto štaci nezapomněl svůj talisman – čertíka. Ten nosí již od natáčení pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci a věří, že mu i tentokrát přinese štěstí.

Nejkrásnější hádanku chtěl původně situovat na Chodsko, při obhlídkách se ale ukázalo, že zdejší prostředí prošlo tak velkými změnami, že je téměř nemožné najít původní, nepoznamenanou krajinu. Jižní Čechy z tohoto pohledu jsou mnohem neporušenější, ale i tak bude třeba pomoci nejmodernější trikové techniky, aby z krajiny odstranila především elektrické vedení, stožáry mobilních operátorů a další stavby, které do pohádky prostě nepatří.

V jihočeských exteriérech budou filmaři pracovat do prvního srpnového týdne, pak se tým přesune na západočeské hrady. Natáčení by mělo skončit 25. září. Do té doby by měli filmaři vytočit 28 kilometrů filmu, v hlavních a vedlejších rolích se objeví přes 40 postav, pro které jsou připraveny více než dvě stovky kostýmů.

Producent filmu Barrandov Studio plánuje premiéru na 28. února 2008. Práva na televizní uvedení Nejkrásnější hádanky získala TV Nova.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nejkrásnější hádanka



Společnost Barrandov Studio pokračuje v trendu budování silného postavení producenta a koproducenta nových českých filmů. V roce 2006 se Barrandov podílel na koprodukci úspěšné adaptace slavného Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále (r. Jiří Menzel), filmu Bestiář a byl také spoluproducentem filmu Maharal, tajemství talismanu. V roce 2007 je koproducentem nového filmu držitele Českého lva, režiséra Vladimíra Michálka, komedie O rodičích a dětech.
V pozici hlavního producenta přichází s filmem Nejkrásnější hádanka, který má ambici navázat na nejlepší tradice pohádkového žánru, tedy kategorie, která po dlouhá desetiletí patřila k divácky nejvděčnějším, zároveň se stala jedním z nejúspěšnějších zástupců české kinematografie ve světě a vysokou diváckou oblibu si stále uchovává.

Filmem Nejkrásnější hádanka se vrací do pohádkového žánru jeden z nejzkušenějších a nejúspěšnějších českých filmařů – scenárista a režisér Zdeněk Troška. Autor úspěšných pohádek O princezně Jasněnce a létajícím ševci nebo dvoudílných sérií Z pekla štěstí a Princezna ze mlejna sáhl při práci na novém snímku opět po literární předloze českého pohádkového klasika Jana Drdy.
Inspirací pro scénář filmu Nejkrásnější hádanka se staly Drdovy pohádky O Matějovi a Majdalence a O princezně, která hádala, až prohádala.

Matěj pracuje u sedláka a miluje jeho dceru Majdalenku. Lakomý boháč však jejich lásce nepřeje, představuje si pro dceru bohatšího ženicha. Jednou zachrání Matěj bílou holubičku a ta jemu i Majdalence za odměnu daruje kouzelnou jahodu, díky níž oba rozumějí řeči ptáků. A dobře slyší, jak kohout předpoví, že jednou bude sedlák vítat Matěje jako Majdalenčina ženicha.
Zatím se ale mladík ocitne v nemilosti, sedlák ho vyžene a Matěj se dostane až na královský hrad, kde probíhá velká soutěž o ruku princezny Rozmarýny. Kdo uhodne tři hádanky, stane se jejím ženichem.
Matěj je chytrá hlava, hádanky má rád a princezniny úkoly pro něj jsou hračka. O svatbu s princeznou však nestojí, jeho srdce patří Majdalence. Král si chytrého mladíka oblíbí, ale generálovi, dvorní dámě a hofmistrovi je Matěj trnem v oku, zvláště, když se spřátelí se statečným a poctivým vojákem Ondrou, tajně zamilovaným do princezny Rozmarýnky.
Při své další cestě padne Matěj do rukou loupežnického velitele Madlafouse, který jej nutí pomáhat mu v loupežnickém řemesle. Matěj však ukradené zlato rozdá chudým a Madlafous jej nechá zajmout královskými vojáky. Generál, hofmistr a dvorní dáma se konečně dočkali své pomsty. S pomocí Madlafouse vymyslí lest, aby se šikovného chlapce zbavili navždy. A loupežník k tomu nádavkem získá i princezninu ruku. Matěj má však pro strach uděláno a s pomocí kamaráda Ondry odhalí všechny nástrahy. Princezna nakonec pochopí, kdo ji má opravdu rád a díky tomu rozluští i tu „nejkrásnější hádanku“. Ale Matěje ještě čeká cesta za milovanou Majdalenkou ...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nejkrásnější hádanka



Zdeněk Troška přichází po Kameňácích se sedmiletým odstupem s další pohádkou, nazvanou Nejkrásnější hádanka. Znovu se inspiroval dílem Jana Drdy, přičemž spojil dvě jeho pohádková vyprávění. – Chasník Matěj má rád hádanky. Když ho sedlák vyžene kvůli lásce k dceři Majdalence, zamíří na zámek za princeznou, dávající nápadníkům tři hádanky. Snadno je uhodne, ale nezbohatne. Pak ho zajmou nejdříve lupiči a posléze proradný generál s hofmistrem, kteří spolu s dvorní dámou ustavičně kují pikle. Chytrý mládenec se z každé šlamastyky dostane a v nejhorším mu pomůže holoubek, jehož kdysi zachránil a jenž ho (a také Majdalenku) naučil ptačí řeči. Nakonec je trojice pletichářů i s loupežníkem Madlafousem přemožena. Princezna si vezme vojáka Ondru, s nímž se hádankář skamarádil, a Matěj samozřejmě dostane milovanou Majdalenku. – Tvůrci se drží zavedených klišé, v nichž dominují malebnost jihočeské krajiny a českých zámků, neméně malebné výtvarné řešení včetně kostýmů a jednoduchý pohádkový děj, který se tentokrát obejde téměř bez kouzel i bez nadpřirozených bytostí. Bohužel však filmu schází vtip, humor a nápady. Místy zadrhává i herecký projev málo známých představitelů (výjimkou jsou zkušení Jan Dolanský, Ladislav Potměšil, Taťjana Medvecká a Miroslav Táborský).
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2008/3


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Hádavá pohádka (1969) [TV inscenace]

 Hádavá pohádka (1969) [TV inscenace]
Hádavá pohádka n
 
Žánr: pohádka
Země: Československo
Režie: Vlasta Janečková

(jiná verze filmu)

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných - Vladimír Dl...

10:35 - 11:30

16 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoká příroda Ománu

10:20 - 11:15

31 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

09:30 - 10:55

81 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:15 - 11:15

36 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Smrtelná hrozba (Y2K)

Smrtelná hrozba
Y2K

Naposled navštívené:
Smrtelná hrozba (Y2K)

Smrtelná hrozba
Y2K