Zari
ohodnotit

Nebezpečné známosti

Les liasions dangereuses

Žánr:
Země:
Rok:
1959
Délka:
104 minut
Premiéra v ČR:
1.9.1969
„Vášnivé city, které zrodily zklamání, žárlivost a smrt.“
Popis / Obsah / Info k filmu Nebezpečné známosti
Stejnojmenná románová předloha, kterou napsal Pierre Ambroise Francois Choderlos de Laclos na konci 18. století, se dočkala několika filmových adaptací. Ve verzi Rogera Vadima přinutí Jeanne Moreauová svého manžela Gerarda Philippea, aby zničil pověst zbožné Annette Vadimové (tehdejší režisérovy manželky).

Juliette Merteuilová a Valmont tvoří sofistikovaný pár, který neustále prahne pro zábavě a vzrušení. Oba dva si užívají sexuálních aférek s jinými a vzájemně se pak dělí o své zkušenosti. Hra na svádění má jediné pravidlo: nikdy se nezamilovat. Valmont ho však tentokrát poruší na plné čáře a bláznivě se zamiluje do dívky jménem Marianne, kterou potká na horách.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 28.02.2014 CX


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nebezpečné známosti
Známý stejnojmenný román Choderlose de Laclose se stal již třikrát objektem zájmu filmařů (naposledy Miloš Forman a Valmont). V tomto případě se jedná o první volnou adaptaci, v níž slavný režisér Roger Vadím přenesl příběh „tiché dohody" manželského páru do současnosti.
Cinema 1991/4/46

Autor/Zdroj: /Cinema


Volná adaptace proslulého stejnojmenného románu v dopisech (1782 ) od Choderlose de Laclose (1741-1803 ), jejíž děj je přenesen do současnosti. Film je dnes zajímavý především díky hereckým výkonům J. Moreauové a G. Phillipa v rolích manželů, jejichž svazek je založen na zvláštním vztahu, jehož základem je vzájemná upřímnost. Manželé se nemorálně baví na účet jiných až do okamžiku, kdy opravdová láska změní lehkou zábavu v tragédii. - Manželé Valmontovi spřádají intriku proti Američanu Courtovi a mladičké Cecilii. Dívka miluje studenta Dancenyho. Nicméně se má zasnoubit s Courtem. Valmont se na horách zamiluje do vdané Mariany. Splní však svůj závazek a svede Cecilii, již však přivede do jiného stavu. Potom dosáhne svého i u Mariany. Žárlící Julietta manžela zradí Dancenymu, který nechtě Valmonta zabije. Julietta pálí nebezpečné dopisy a přitom se těžce popálí. Její obličej je navždy poznamenán.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama