Duben
ohodnotit

Nebeská stvoření

Heavenly Creatures

Rok:
1994
Délka:
99 minut
„Všichni andělé nejsou svatí. Pravdivý příběh, který šokoval svět.“
Popis / Obsah / Info k filmu Nebeská stvoření
Psychologické drama natočené podle skutečné události. V roce 1952 šokovala Nový Zéland zpráva o dvou dívkách, které brutálním způsobem zavraždily matku jedné z nich. Co je k tomu vedlo?

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Příběh natočený na základě skutečné události vychází z podrobných deníků čtrnáctileté Pauline Perkerové, která spolu se svou nejlepší kamarádkou Julií připravila úkladnou vraždu vlastní matky. Snímek vyniká osobitým vizuálním pojetím i vynikajícími hereckými výkony Kate Winsletové a Melanie Lynskeyové.
*****
Film byl inspirován skutečnou událostí, ke které došlo na Novém Zélandu v padesátých letech minulého století: dvě dívky zavraždily matku jedné z nich. Jackson s Walshovou se detailně zabývali okolnostmi případu a snažili se být skutečnosti co nejvěrnější – v případě tohoto filmu to však znamenalo něco jiného než obvykle. To, co film předkládá jako skutečnost, nevychází z objektivních policejních záznamů, ale z velice subjektivních zápisků jedné z dívek, která si vedla podrobný deník. Film, natočený především na základě tohoto deníku, tak předkládá svět viděný očima šestnáctileté Pauline Parkerové, vražedkyně vlastní matky. Díky tomu jsou součástí filmu i scény ”čtvrtého světa”, výplodu jejich fantazie, do kterého unikají před nudným a otravným světem všedních spolužaček a nápadníků, prudících učitelek a zrazujících a nechápavých rodičů. Jak Jackson prohlašil v jednom rozhovoru, právě nespoutaná fantazie dívek ho nejvíc zajímala a vyvolávala v něm pocit sympatií a spřízněnosti. Schopnost vizualizovat tento ”čtvrtý svět” v Nebeských stvořeních byla jakousi malou zkouškou na Tolkiena a naznačuje jeho zájem o vysněné, fantazijní světy, který později uplatnil v Pánovi prstenů.
Peter Jackson byl vzhledem ke své předchozí filmografii málo pravděpodobným kandidátem na zfilmování případu matkovraždy ve městě Christchurch roku 1954. Překvapivé také bylo, že tento mimořádný příběh nikdy předtím nebyl zfilmován – ve své době o něm noviny hodně psaly, ale po vynesení rozsudku nad dvěma nezletilými lesbičkami (zakrátko byly propuštěny s podmínkou, že se už nikdy nesetkají) zájem ustal.
Potom v roce 1990 v Americe narozená spisovatelka žijící v Christchurch Michealann Rorsterová napsala hru, vycházející z tohoto příběhu. Jmenovala se Daughters of Heaven, byly uvedena roku 1991 v městském Court Theatre, brzy poté v dalších městech a strhla na sebe vlnu zájmu. Jacksonův projekt Nebeská stvoření, napsaný společně s jeho partnerkou Fran Walshovou, zvítězil nad ostatními uchazeči o filmovou adaptaci. Zvláštní ironií je, že se o tento příběh předběžně zajímala také produkční společnost Dustina Hoffmana a její zástupce zjišťoval, jak získat kontakt na Novozélanďana, kterého by jeho společnost chtěla jako režiséra: jmenoval se Peter Jackson.
Verze Jacksona a Walshové získala první významnou nominaci na Oscara pro novozélandský film (pokud Piano považujeme za australský film). Zajímavé je, že Jackson na rozdíl od tolika úspěšných novozélandských režisérů nepodlehl lákání Hollywoodu a nenásledoval v jejich šlépějích. Rozhodnutí se ukázalo být správné – Hollywood pro něj našel zakázky i na Novém Zélandě.
Fran Walshová: "Příběh Nebeských stvoření je úžasný. Nepotřeboval žádnou další fabulaci pokud jde o drama, v něm obsaženou tragédii nebo mimořádnost přátelství mezi těmito dívkami. Všechno tam už bylo. V době vraždy to bulvární tisk démonizoval, ale měla jsem pocit, že ten příběh obsahuje víc.
Peter Jackson: "Přitahovalo nás vzít tuto situaci, tento tragický příběh a zeptat se: Jaká byla skutečnost? Co se opravdu stalo? Na co myslely? Proč to udělaly? Jací to byli lidé? Bylo to jako detektivka. Nahlíželi jsme do spisů, které nikdo 40 let neviděl. Ptali jsme se lidí, kteří o tom s nikým celou tu dobu nemluvili. Příběh – nebo chcete-li struktura – tam byla od začátku. Vemte si okamžik, kdy se Pauline a Juliet potkaly, ten druhý ve chvíli vraždy, což je rozpětí asi dvou let, a vyhledejte všechny důležité okamžiky toho, co se stalo mezitím, a máte strukturu dramatu o třech dějstvích.
28. Letní filmová škola

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Popis / Obsah / Info k filmu Nebeská stvoření
Skutečný přiběh dvou mladých vražedkyň v režii mistra nechutnosti Petera Jacksona

V roce 1952 otřásl Novým Zélandem strašlivý zločin. Dvě patnáctileté školačky brutálně zavraždily matku jedné z nich. Pauline Parkerová byla inteligentní, ale uza-vřená a zakřiknutá studentka. Celý nový svět se před ní rozevřel, když se do jejího ospalého městečka Christchurch přistěhova-la svérázná a nesmírně energická Juliet Hulmeová. Obě mladé dívky se rychle spřá-telily a jejich svazek se postupně vyvinul v pevné pouto dvou spřízněných outsiderů. Když byla Juliet několik měsíců upoutána na nemocniční lůžko, psaly si dívky dlouhé dopisy a začaly v nich podle svých figurek z plastelíny vytvářet fantaskní svět králov-ství Borovnia, ve kterém se jako nádherní andělové objevovaly i jejich idoly jako Mario Lanza a jako zlý přízrak je strašil Orson Welles.
Posedlost světem, spředeným z nitek vlastní fantazie, se postupně prohlubovala a v dívčích duších, bičovaných nepochope-ním okolí a především rodičů, už nebylo místo pro soužití s "normálními" lidmi. Těm se ostatně vztah Pauline a Juliet za-mlouval stále méně a když se do něj pod tlakem okolností a strachu z homosexuál-ních náznaků pokusili vrazit klín odloučení, zvolily vyděšené dívky drastické řešení...
Příběh Pauline a Juliet je o to působivější, že obě ženy (dnes už pokročilejšího věku) stále žijí. Byť odloučeně a pod jinými jmé-ny. Když se po uvedení Nebeských stvoření do kin rozvířil zájem o čtyřicet let staré události, zjistili novináři, že Juliet Hulmeová dnes žije ve Skotsku a pod jmé-nem Anne Perryová píše veleúspěšné detek-tivní romány.
Nebeská stvoření napsal se svou stálou spolupracovnicí Fran Walshovou novozé-lanský režisér Peter Jackson, proslavený ze-jména svými obludně krvavými a morbidní-mi komediálními horory (tzv. splattery) Bad Taste - Vesmírní kanibalové a Braindead -Živí mrtví. Tentokrát se přirozeně obešel bez gigantických masakrů, sekaček na trávu a motorových pil a podařilo se mu nade vší pochybnost dokázat, že je mimořádně talen-tovaným a inteligentním autorem s citem pro látku. S Walshovou poctivě nastudovali veškeré dostupné materiály a vytvořili pů-sobivý pohled do vnitřních světů dvou naru-šených osobností. Děsivý příběh vyprávějí z pohledu romanticky okouzlených dívek, nahlížejí do světa jejich fantazie a za použi-tí Paulinina rozjásaného komentáře jednak přirozeným způsobem vysvětlují jejich mo-tivace a zároveň podtrhávají jejich odtržení od reality.
Jacksonova režie je vynikající. Podobně jako v jeho předchozích splatterových divo-činách je často používána dynamická, až hyperaktivně rozpohybovaná kamera. Tentokrát je ale navíc nedílným vypravěč-ským prvkem, dotvářejícím euforické stavy, ve kterých se Pauline a Juliet nacházejí. Jackson prokázal i cit pro práci s herci a měl velmi šťastnou ruku při jejich výběru. V roce 1994 ještě naprosto neznámá Kate Winsletová i dodnes nepříliš obsazovaná Melanie Lynskeyovájsou nejen typově přesně zvolené (což u nás neoceníme) ale přede-vším herecky bravurní a z jejich výkonů mrazí v zádech. Nebeská stvoření mi svou atmosféričností a naléhavostí ze všeho nejvíc připomínala výtečného (o tři roky mladšího) Malého řezníka Neila Jordana. Je to poutavé, inteligentní a svým způsobem fascinující psychologické drama, které by vám nemělo uniknout.

Autor/Zdroj: Vosmik Ondřej/Cinema


Novozélandský režisér Peter Jackson je známý především svými ranými extrémně krvavými komediálními horory (tzv. splattery) Bad Taste - Vesmírní kanibalové a Braindead - Živí mrtví (1987 a 1992). Svérázný tvůrce dosáhl na "oficiální " filmařské scéně zatím největšího úspěchu psychologickým dramatem Nebeská stvoření, za které získal Stříbrného lva na MFF v Benátkách a za jehož scénář byl i se spoluautorkou Frances Walshovou nominován na Oscara. - Příběh byl natočen podle skutečné události, která se stala v novozélandském rněstě Christchurch (administrativní středisko oblasti Canterbury na Jižním ostrově) v první polovině padesátých let. Film zachycuje přátelství dvou dospívajících dívek Pauline Yvonne Parkerové a Juliet Marion Hulmeové, jejichž intenzivní vztah vyvrcholil brutální vraždou Paulininy matky. Tvůrci přitom vycházejí z autentických Paulininých deníkových zápisků. - Dvě nevinné dívenky se navzdory odlišnému sociálnímu a rodinnému zázemí sblíží krátce po svém seznámení ve škole. Vysní si vlastní, fantastickou a ideální nebeskou zemi "Čtvrtý svět", kde mají čestné místo "svatí" oblíbenci z řad slavných umělců a jejímiž vládci jsou členové královského rodu. Jejich podobu vytvářejí dívky z plastelíny. Obě "autorky" se do svých společných představ stále více propadají. Samy sebe přitom projektují do "nebeských bytostí ", hlavních protagonistů vymyšleného příběhu, v němž zaujímají značné místo středověké metody poprav, krvavé bitvy a brutální mordy. Pauline a Juliet, mezi nimiž vzniká i milostné pouto, časem nejsou schopny snášet odloučení. Když se má Juliet odstěhovat k příbuzným do Jižní Afriky, obě společně zavraždi Paulininu matku, která svou dceru odmítá pustit na cestu. - Peter Jackson se soustřeďuje na nenápadný přechod mezi normálním dětským vnímáním světa a myšlením vyšinutých vražedkyň. (Absence morálky je v tomto případě vlastně funkční záležitostí.) Tvůrce důsledně dodržuje subjektivní (Paulinino) hledisko, mimo jiné prostřednictvím citátů z dopisů a z dívčina deníku, v němž jsou jak běžné zápisky, tak básně či úryvky ze zamýšleného románu. Představy se ovšem často zhmotňují do bizarních vizí, v nichž se vysnění hrdinové objevuji ~ jako oživlé hyperrealistické plastelínové postavy. Tvůrce zachází s brutalitou mnohem šetrněji než dříve: na rozdíl od zmíněných splatterů pracuje spíše s kontrastem dobové vnějškové idyly (příznačné jsou úvodní barvotiskové dokumentární záběry dějiště) a očekávaného vyvrcholení. Paradoxem je, že obé polohy mají společný základ, jímž je vytěsnění reálného obrazu světa. - Snímek je hereckým debutem Melanie Lynskeyové a Kate Winsletové. Mluvený český překlad závěrečného dovětku je chybný: Pauline byla propuštěna o dva týdny (nikoli o dva roky) později než její přítelkyně.

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Na stopě (2000) [TV pořad]

14:10 - 14:35

0 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Fantom ze Spandau

13:35 - 14:30

35 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:45 - 14:35

25 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

45 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10