Zari
ohodnotit

Nebe a dudy

Žánr:
Rok:
1941
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
31.10.1941
„Na kámen platí dynamit, na starého protivu dobré slovo. Jindřich Plachta v české veselohře o tom, jak krásný může být život, máte-li přátele.“
Popis / Obsah / Info k filmu Nebe a dudy



POZOR SPOILER

Skalák Antonín Fábera žije v chaloupce s dcerou a dvěma malými kluky - sirotky. Občas si jde zarybařit a je mu proto strážníkem v dobrém spíláno. Tento jej také posílá k továrníkovi Bartošovi, aby mu vydal povolení. Rudolf Bartoš je nerudný boháč, na každého se utrhuje a nic mu není po vůli. A tak je Fábera vyhozen, aniž jej továrník pozná. Jenže osud si rád pohraje a jednoho dne se po pádu se svahu ocitá Bartoš u Fábery v chaloupce. Má poraněn nohu a Fábera jej léčí a opatruje. Bartoš se představí jako účetní Bělský. Oba se sblíží a stanou se z nich velmi dobří přátelé. Bartoš se sblíží i s dcerou Ančí a i s oběma kluky. Nosí dokonce do lomu Fáberovi oběd. Pak ovšem přijde den, kdy je Bartoš uzdraven a musí chaloupku opustit. Jeho návrat do vily služebnictvo silně překvapí. A zvláště jeho chování. Z toho jsou všichni zcela konsternováni. Bartoš se pak také vrací k Tondovi a přináší pro všechny spoustu dárků. Také pruty na ryby i s povolením. Jenže je u vody vidí Bartošův synovec Oldřich. A ten chodí s Ančí a mají se moc rádi. Oldřich strýci přiznává vše, a to jej naštve. Rozcházejí se spolu a Bartoš se snaží přemluvit i Fáberu, aby to celé Ančí rozmluvil. Ten je však proti. Zdá se, že pro ně neexistuje cestička, kterou by si k sobě k sobě vyšlapali.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Nebe a dudy



Bohatý továrník Rudolf Bartoš žije v přepychové vile, nezná nedostatek a své zaměstnance považuje za věci, kterými může manipulovat dle své vlastní vůle. Navíc trpí hypochondrií a své okolí neustále podezřívá z útoku na své zdraví. Lakomý, panovačný a stále nazlobený Bartoš nemá žádných přátel. Jeho protipólem je skalák Antonín Fábera, jenž pracuje v Bartošově lomu a žije v prosté chalupě společně s dcerou Anči a synovci Vaškem a Tondou. Jejich život je skromný, avšak naplněný vzájemnou rodinnou láskou na rozdíl od sice přepychové, ale chladné domácnosti pana továrníka. Náhoda tomu chce, aby Bartoš spadl ze srázu a v okamžiku, kdy se zdá, že udeřila jeho poslední chvíle, si snad i proti své vůli uvědomuje, jak špatně se choval k lidem. Pomoc však dorazí včas v podobě Fábery a Anči. Díky jejich péči a pohostinství se Bartoš během několika dnů zcela uzdraví. Před Fáberou však neprozradí svou pravou identitu, použije falešné jméno a vydává se za účetního ze statku. Stydí se za svou skutečnou pověst, poznává, jak malý plat dostávají dělníci v lomu, zatímco Bartoš nikdy netrpěl nouzí a nepohodlím. Po svém návratu do vily naprosto změní své chování, personál je šokován jeho laskavým a tolerantním přístupem, také dělníci dostávají vyšší plat. Celkovou idylu naruší však zjištění, že Bartošův dědic, inženýr Čermák, miluje Anči Fáberovou. I přes přátelství s Fáberou nechce Bartoš svolit k lásce mladých lidí, domnívajíc se, že Anči je pro jeho vzdělaného synovce a dědice rodinného podniku příliš prostá a nevzdělaná dívka. Dá se poznat Fáberovi a prosí ho, aby Anči její lásku rozmluvil. Fábera odmítá obětovat štěstí své dcery, čímž si vyslouží Bartošův hněv a konec přátelství provázený navíc výpovědí z práce. Poslední den v lomu rozrušený Fábera spadne ze skály. Jeho vážné zranění dává poznat Bartošovi skutečného strachu o blízkého člověka. Přichází požádat Fáberu za odpuštění a lásce Anči a svého synovce již nehodlá bránit.


Autor: Hortensie

Popis / Obsah / Info k filmu Nebe a dudy



Továrník Bartoš byl přísný, nepřístupný protiva, postrach všech svých zaměstnanců. To ovšem platilo pouze do dne, kdy na procházce spadl ze srázu. Zranil se, nedokázal si sám vyhledat pomoc – a tehdy ho našel skalák Fábera a vzal ho k sobě do chalupy, kde žil s dcerou a dvěma osiřelými malými synovci. Byl to chudý člověk, jeho domácnost však přímo dýchala láskou a porozuměním. Několik dnů strávených mezi těmi milými lidmi Bartoše hodně poznamenalo, po návratu do svého světa je jako vyměněný. Začíná se chovat laskavě, dělníkům zvyšuje platy, pilně navštěvuje rodinu svého nového přítele a raduje se z věcí, jichž si dřív ani nevšiml. Jednoho dne se ovšem dozvídá, že si jeho synovec chce vzít Fáberovu dceru, a zapomenutá pýcha znovu nabývá na intenzitě...

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Nebe a dudy



Rudolf Bartoš, majitel statku, kamenolomu a továrny na zpracování kamene, je nejen velmi bohatý, ale také popudlivý, vzteklý, nerudný a hypochondrický. Je postrachem služebnictva a zaměstnanců. Jednoho dne se však zraní při pádu ze srázu na břehu řeky. Najde ho dobrácký skalák Fábera a dopraví ho do své chudé chalupy, kterou obývá s pohlednou dcerou Anči a dvěma malými osiřelými synovci, dvojčaty Tondou a Vaškem. Dny strávené v neobvyklém prostředí znamenají zásadní zlom v továrníkově životě. Laskavý, moudrý a dobromyslně nesmlouvavý skalák ho léčí zdravou stravou a slivovicí. Dny prožité ve společnosti chudých, ale láskou a dobrem naplněných lidí zcela změní Bartošův přístup k životu a jeho chování, zejména když od Fábery vyslechne řadu nelichotivých poznámek na adresu starého Bartoše. Po návratu do vily šokuje nejen služebnictvo laskavostí a nebývalým životním elánem, ale také zaměstnance, kterým zvýší výplatu. Rád a často se vrací do Fáberovy chalupy. Chvíle štěstí však pokazí sám, když zjistí, že jeho synovec Oldřich se chce oženit s Fáberovou dcerou Anči. Rozejde se se skalákem ve zlém, a dokonce ho vyhodí z práce. Když si však uvědomí, že udělal chybu, a začne psát omluvný dopis, dochází v kamenolomu k neštěstí.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Nebe a dudy



Režisér v tomto filmu proti sobě postavil nervózního, předčasně zestárlého továrníka Bartoše a dobráckého lamače kamene, starajícího se o dva synovce, sirotky Vaška a Tondu. Bohatý průmyslník v konfrontaci s nezámožným Fáberou poznává, jak ho peníze a panovačné jednání vzdálily světu, jak krásný může být život, má-li přátelé a koná dobro. Film je založen na výborném slovním a situačním humoru, nepostrádá dramatické zvraty, chvíle dojetí ani tradiční milostnou zápletku.

Nesnášenlivý boháč Bartoš je po úrazu nucen strávit několik dní u skaláka Fábery. Pobyt u chudých ale spokojených lidí změní jeho pohled na svět. Nejdříve sice brání sňatku svého synovce s Fáberovou dcerou, nakonec však k němu svolí.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 09:50

34 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherná Amerika

09:30 - 10:25

4 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

NOVA - Hell’s Kitchen Česko (2024) [T...

09:30 - 10:55

4 minut již uběhlo
81 minut zbývá do konce

Prima - Dvojka na zabití (2021) [TV se...

09:15 - 10:25

19 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Justin C. Nuyens

Nuyens Justin C.

Naposled navštívené:
Justin C. Nuyens

Nuyens Justin C.