Zari
ohodnotit

Nebát se a nakrást

Další název:
Fear not and Start Robbing
Žánr:
Rok:
1999
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
13.5.1999
„Dvojníci nebo dvojčata? Luděk Sobota v hlavní dvojroli nové české komedie“
Popis / Obsah / Info k filmu Nebát se a nakrást
POZOR SPOILER
  
Pan Vladimír Sýkora provádí ve sklárnách všelijaké pokusy. Je totiž jejich ředitelem. A podařilo se mu vyvinout sklo, které se nerozbije. A chce reklamu. Proto zadává úkol, aby se tato natočila. Nu a jen čirou náhodou má jeho náměstek švagra, který to udělá. Tito náměstci jsou dva, Stoklasa a Jiroušek.  
Nedaleko se jedna z mnoha reklam již natáčí a jejím hlavním hrdinou je Fanda Pažout. Nu a ti dva náměstkové zde pro šéfa reklamu domluví. A také tu poprvé uvidí pana Pažouta, který je k nerozeznání od pana ředitele skláren. Oba hned napadne, co s tím.  
Fanda bydlí u paní Boženy, ale dostává se s ní do hádky a ona jej vyhodí.
Jsme na ostrovech Mata Moto, kde bude pan ředitel sjíždět vodopády ve svém vynálezu. Bude to sud z nerozbitného skla. Toto sklo nepraská a nyní je zrovna předváděno oficiálně novinářům a cizincům. Jmenuje se neprasklo. 
Fandu navštíví oba náměstci, kteří mu jako reklamnímu herci nabídnou životní roli. Má hrát ředitele Sýkoru. Ten samozřejmě přijímá. A o nějaký čas později, hází ti dva téhož ředitele do vln a propasti vodopádů a divoké vody na již zmíněném ostrově. A do sudu jde Fanda. Akce se zdaří po všech stranách a po ní Fanda zůstává ředitelem skláren. Případné neznalosti a odlišnosti se vysvětlí ztrátou paměti při úderu do hlavy. 
A zatím je pravý Sýkora probouzen domorodcem z Ostravy, který se představí jako Jura.
Doma se dějí velké věci. Pan ředitel chce do kanceláře rybičky a jeho žena mu chce oživit paměť. Začne tenisem. 
Paní Božena poznala v televizi svého Fandu a jde za ním do fabriky. Nese mu rajskou. Tu donese, ale poté je vyvedena.  
Paní Vlasta Sýkorová vyhledá psychiatra. A oba náměstci už oslavují jejich úspěšný prodej skláren cizincům. Netuší, že za malou chvíli bude pravý Sýkora sedět na policii nedaleko od nich. Ten falešný je na koncertě s Vlastou. A nebýt kytice spadlé do klavíru, proběhlo by to v pohodě.
Druhý den přichází policejní důstojník, nadporučík Hanák k řediteli a domnívá se, že vidí Sýkoru, kterého zavřel do cely. A proto se pan ředitel ocitá vedle něj v base.  
Hanák vidí ty dva je z toho paf. Ale protože má příkaz pana ředitele propustit, pouští Pažouta.  
I pravý pan Sýkora se dostává z policejní „ochrany“ a přichází ke svému domu. Jenže on je tu Fanda. Začíná tu být hodně dusno… 


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Nebát se a nakrást
Parafráze známého prvorepublikového hesla T.G. Masaryka v názvu nového filmu Františka Filipa Nebát se a nakrást jasně naznačuje, oč v této bláznivé komedii jde. Scénář si sám pro sebe napsal známý komik a bavič Luděk Sobota. Drží se v něm stejné polohy, jako ve svém dřívějším filmu Ještě větší blbec, než jsme doufali (1994). Tentokrát se však představuje v dvojroli. - Úspěšný vynálezce a majitel prosperující sklárny Neprasklo, inženýr Sýkora, si vymyslí velkolepou reklamní akci pro svůj nový vynález, nerozbitné sklo. Dva chamtiví náměstci však využijí situace, přísného nadřízeného zákeřně odstraní v divokých afrických vodopádech a dosadí místo něj přitroublého Sýkorova dvojníka, neúspěšného komprasistu Fandu Pažouta. Chtějí totiž prodat podnik zahraniční firmě. Samozřejmě netuší, že Sýkora přežil pád a že se vrací domů. - Luděk Sobota se představuje především ve svém osvědčeném typu idiotsky naivního nešiky. Zároveň se však nepřesvědčivě pokusil ztvárnit zcela protichůdnou, tedy inteligentní a sebevědomou postavu. Ve svém scénáři těží jen minimálně z vlastní konfrontace dvojníků (Sýkora je prakticky po celou dobu "odklizen" mezi africké domorodce). Z filmu jen místy, zpravidla v klasicky vystavěných a prakticky samostatných komikových etudách, probleskuje humor, hodný zamýšleného žánru bláznivé komedie. - Pokleslou úroveň dokumentuje do očí bijící zadní projekce, spojená s "africkými scénami", jejichž dotáčky byly pořízeny ve Venezuele.

Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Postřehy odjinud (1993) [TV cy...

12:50 - 13:00

4 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Příběhy staveb

12:50 - 13:00

4 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Možné je všechno! (2024) [TV p...

11:50 - 13:35

64 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Prima - Česko Slovensko má talent

12:05 - 13:55

49 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
William Laurent

Laurent William

Hledají se tanečnice pro Jižní Ameriku (Tänzerinnen für Süd-Amerika gesucht)

Hledají se tanečnice pro Jižní Ameriku
Tänzerinnen für Süd-Amerika gesucht

Naposled navštívené:
William Laurent

Laurent William

Hledají se tanečnice pro Jižní Ameriku (Tänzerinnen für Süd-Amerika gesucht)

Hledají se tanečnice pro Jižní Ameriku
Tänzerinnen für Süd-Amerika gesucht