Návrat (2003)

Návrat (Vozvraščenije)
86.3 %
 
 
 
 

Vozvraščenije

Další název: The Return; Возвращение; Vozvrashcheniye

    Žánr: drama / psychologický
    Země: Rusko
    Premiéra v ČR: 15.1.2004        
    Délka: 105 min.
Prvotina Andreje Zvjaginceva líčí příběh otce, který se po desetileté nepřítomnosti setká se svými dvěma syny a nachází k nim cestu při rybářském výletu v divoké přírodě Ladožského jezera. Jde o mimořádné dílo, které neskrývá jisté inspirační podněty ruského velikána Andreje Tarkovského. Pozoruhodné jsou zejména výkony obou chlapců - hlavních hrdinů, z nichž jeden se ihned po skončení natáčení utopil při skoku z věže, kterou vlastně film začíná...
Štáb pracoval na filmu ve dne v noci, využívaje čtyřiadvacetihodinového světla “bílých nocí”, které osvětlují Petrohrad během léta, k přehnaně dlouhým pracovním dnům. Vypadalo to, jako by film pohltil jejich životy. Režisér uvádí: “Nikdo si nestěžoval. Ve chvíli, kdy jsme se rozhodli natočit tento film, pochopil jsem, že pokud nenajdu dva geniální chlapecké herce, pak je celý projekt nesmyslný”. Výsledkem je, jak Zvjagincev tvrdí, že jsou charaktery obou chlapců spojením osobností dvou herců stejnou měrou jako scénáře, který měli v ruce. Ačkoli improvizace nebyla dovolena, režisér se dušuje, že umožnil svým hercům “volně dýchat” v každém záběru a používat hovorovou mluvu, aby filmu zajistil autenticitu. “Během natáčení jsem chlapcům několikrát opakoval: “Nehrajte jako byste byly v Gorki Filmu (hlavním sovětském filmovém studiu pro děti). Nesnažte se být milými sovětskými dětmi”. A výsledek? Vytvořili jeden z nejdokonalejších dětských duetů ve filmové historii.

režie:
Andrej Zvjagincev
 
 
hraje:
Vladimir Garin (Andrej), Ivan Dobronravov (Ivan), Konstantin Lavroněnko (otec), Natalja Vdovina (matka), Galina Petrova (babička)
 
 
námět:
Vladimir Mojsejenko, Alexandr Novotockij-Vlasov
 
 
scénář:
Vladimir Mojsejenko, Alexandr Novotockij-Vlasov
 
 
kamera:
Michail Kričman
 
 
hudba:
Andrej Děrgačev
 
 
kostýmy:
Anna Bartuliová
 
 
střih:
Vladimir Mogilevskij
 
 
zvuk:
Andrej Chuďjakov
 
 
produkce:
Dmitrij Lesněvskij
 
 
titulky-česká verze:
Jana Mertinová
 
 
výprava:
Žanna Pachomova
 
 
výkonný producent:
Jelena Kovaljova
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.