Zari
ohodnotit

Navigátor: Středověká odysea

The Navigator: A Mediaeval Odyssey

Žánr:
Rok:
1988
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
24.3.2003
„Fantastický film o cestě středověkých vesničanů za spásou – do dvacátého století.“
Popis / Obsah / Info k filmu Navigátor: Středověká odysea
Tajuplný příběh novozélandského režiséra Vincenta Warda se částečně odehrává v Anglii 14. století, kdy v Evropě propuká epidemie moru. Malý chlapec Griffin, kterému se zjevují různé prorocké předtuchy a vize, najde způsob, jak uchránit vesnici před nákazou. Se starším bratrem Connorem a dalšími čtyřmi vesničany se vydává tunelem vedoucím středem země a napříč časem do dvacátého století. Jejich jedinou nadějí na záchranu se stává usmíření Boha prostřednictvím kříže, který chtějí vztyčit na věži ?nejvyššího chrámu křesťanského světa?. Tento mnohovrstevný příběh o ?nezbytnosti snílků a o léčivé síle jejich snů? lze vidět i jako náboženské podobenství o potřebnosti spirituality a víry v dnešních dnech.
Febiofest 2004


Popis / Obsah / Info k filmu Navigátor: Středověká odysea
Kambrie (sever Anglie), 14.století, malý chlapec má stálé vize, které si nedokáže vysvětlit. Jeho vesnice byla dosud ušetřena morové epidemie, ale místní lidé se bojí, že co nevidět může tato katastrofa postihnout i jejich oblast. S chlapcem v čele se skupinka vesničanů vydává vykopat díru na druhé straně světa, aby naplnili jeho vize a zachránili svou vesnici. Na „druhé straně“ je Nový Zéland 20. století!
28. Letní filmová škola

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Popis / Obsah / Info k filmu Navigátor: Středověká odysea
Novozélandský filmař Vincent Ward začínal jako výtvarník a vytříbené výtvarné cítění je patrné i z jeho filmových děl. Navíc má zvláštní smysl pro spojení reálného a nadreálného. Platí to i o jeho snímku z roku 1988 Navigátor: Středověká odysea, v jehož zvláštním příběhu se setkávají světy minulosti a současnosti. – Poutníci ze středověké hornické vesnice v Cumbrii na severozápadě Anglie se v roce 1348 vydávají na cestu, jež má od jejich vsi odvrátit blížící se morovou nákazu. Jako dar Bohu chtějí vztyčit na katedrále velký kříž. Skupinku vedou devítiletý Griffin, který má prorocké vidiny, a jeho starší bratr Connor. Podle chlapcových snů se muži prokopají šachtou na protilehlý konec světa a ocitnou se v současném velkoměstě, kde po mnoha peripetiích splní svůj úkol. Ale to vše bylo jen součástí Griffinovy vidiny. Mor se nedá zažehnat prostou vírou, vesnické společenství ho však přežije díky chlapcově oběti. – Tvůrci odlišují zmíněné světy použitím stylizovaného černobílého obrazu pro minulost a barevného pro chlapcovy představy, tedy pro současnost. Ztvárnění středověku připomíná Tarkovského Andreje Rubleva nebo Vláčilovy historické snímky. V. Ward pracuje se značnou stylizací obrazu, s pestrou střihovou skladbou i s bohatou zvukovou stopou (hudba místy připomíná dílo Zdeňka Lišky). Konfrontace různých dob vypovídá o obecném lidském údělu, o víře, snech a pospolitosti.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2003/5,

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Skalpel, prosím (1985)

14:30 - 16:25

40 minut již uběhlo
75 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

14:25 - 15:20

45 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:35 - 15:30

35 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:25 - 15:30

45 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Reklama