Zari
ohodnotit

Napříč Paříží

La traversée de Paris

Další název:
La traversata di Parigi; The Crossing of Paris
Žánr:
Země:
Rok:
1956
Délka:
80 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Napříč Paříží
V obsazené Paříži roku 1942 potřebuje Martin přepravit na druhý konec města čerstvě poražené prase pro černý trh. Společně s Grandgilem se v noci vydají na cestu. V ulicích mšsta jsou ale naneštěstí zadrženi gestapem. Grandgil uplatní své známosti s okupanty, je propuštěn, ale kamarád Martin je deportován. Po válce se oba náhodně potkají, ale poměry se nijak nezměnily: Grandgil si uchoval svůj vliv a známosti a Martin pracuje na nádraží jako nosič zavazadel.Režisér Claude Autant-Lara natočil jízlivou komedii, v níž odkrývá měšťácké stránky kolaborujících Francouzů za druhé světové války.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Napříč Paříží
POZOR SPOILER!

Marcel Martin jde se svou manželkou Mariette válečnou Paříží. Bude hrát na harmoniku, když budou tajně zabíjet prase. Hudba má přehlušit vřískot zabíjeného zvířete.

Po akci jde do místního občerstvení a cestou vezme svou ženu. A tu se objeví cizinec. Mariette mu půjčí nedostatkové mýdlo a je z toho zle. Manželé se rafnou a ona odchází.

Marcel přemlouvá cizince jménem Grandgil, aby mu pomohl přenést tajně maso od řezníka Jambiera (Louis de Funès). Souhlasí a ukáže se, že je velice znalý problému a umí vydírat. Obere tím řezníka o pěkné peníze a oba muži vyrážejí. Už po chvíli se musí ukrýt do nějaké nálevny. Zde dojde ke konfliktu a pak oba pánové pokračují. Za nimi se vydává smečka psů, kteří cítí maso. Grandgil uspí policajta a psům krmí. U něj doma jsou pak ukryti při leteckém poplachu. Ukáže se, že Grandgil je malíř. Od něj konečně dorazí do cíle, ale jsou zatčeni nacisty. Zde se však ukáže Grandgil ve zcela novém světle...


Autor: Pitryx

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama