Zari
ohodnotit

Náhodný turista

The Accidental Tourist

Rok:
1988
Délka:
121 minut
Premiéra v ČR:
1.2.1991
„Americký film o muži, který se bál emocí a příliš plánoval.“
Popis / Obsah / Info k filmu Náhodný turista
Snímek Náhodný turista natočil v roce 1988 režisér Lawrence Kasdan podle stejnojmenného úspěšného románu Anne Tylerové, oceněného Národní cenou literárních kritiků. Jeho hrdinou je uzavřený a samotářský „náhodný turista“ Macon Leary ve skvělém podání Williama Hurta, živící se psaním cestopisných příruček pro obchodníky, kteří neradi cestují. Právě proto je symbolem jeho knížek pohodlný ušák s křídly. Radí čtenářům, jak se vyhnout všem komplikacím na cestách a nevybočit ze zaběhnutých kolejí a ustálených pravidel. Takový je i jeho život. Když mu ale žena Sára oznámí, že se rozvádí, neměnný řád je narušen. Po tragické smrti dvanáctiletého syna Ethana zůstává Macon sám, pouze s nezvedeným jezevčíkem Edwardem. Právě díky němu poznává temperamentní veselou cvičitelku psů Muriel. Muriel nejenom že vychovává Edwarda, ale zároveň krůček po krůčku ukazuje Maconovi cestu z jeho ulity k okolnímu světu. Když se pak jednoho dne v prázdném domě objeví bývalá žena Sára, Macon už není jen bojácný uzavřený člověk, jehož život by se dal prostě naplánovat jako služební cesta…

Křehký film o osamělosti, strachu ze skutečného života, ale i o lásce, která dokáže překonat tuto neviditelnou zeď, byl vyznamenán Cenou newyorských filmových kritiků. V roli ženských protějšků titulního hrdiny uvidíme Kathleen Turnerovou a vynikající Geenu Davisovou, která získala Oscara za vedlejší roli.
Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Náhodný turista
Macon Leary píše turistické průvodce. Ví, kde nakoupí nejlevněji nebo kde nejlépe povečeří, ale jeho manželství je v troskách. Jednoho dne najde prázdný byt. Manželka odešla. Macon si však díky náhodě najde excentrickou milenku, ale jeho štěstí trvá jen krátce. Sarah se totiž vrátí, aby svého muže získala zpět.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Popis / Obsah / Info k filmu Náhodný turista
Iniciátorem filmové verze románu Anne Tylerové, oceněného Národní cenou literárních kritiků, byl herec John Malkovich, který si ho přečetl ještě než vyšel a dočkal se zaslouženého úspěchu. Společnost Warner Brothers svěřila režii Lawrenci Kasdanovi, jehož další režijní práce jsme v našich kinech bohužel neviděli. Když Malkovich musel kvůli jiným závazkům projekt opustit, Kasdan začat přepisovat už hotový scénář Franka Galatiho a teprve jeho šestou verzi se odvážil předložit autorce ke schválení. By1 nucen eliminovat některé postavy a provést další kosmetické úpravy např. da1 mnohem větší prostor postavě Sáry), a1e přesto dokázal vytvořit věrnou adaptaci těžko filmovatelné předlohy. Šťastným tahem byla volba anamorfické optiky, ponechávající veškerá pozadí nezřetelná a tak zdůrazňující osamělost do sebe uzavřeného "náhodného turisty" Macona Learyho ve skvělém podání Williama Hurta. Vynikající herecké trio doplňují Kathleen Turnerová v roli Sáry a do té doby málo známá Geena Davisová jako trochu ztřeštěná psí vychovatelka Muriel, která po zásluze získa1a Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Náhodný turista dostal Cenu newyorských kritiků za nejlepší film roku.

Autor/Zdroj: Málek Michael/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Chán Sulejmán a víla Fatmé (19...

13:05 - 14:05

16 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

ČT2 - Ostrov Svatá Helena, bašta bio...

13:00 - 13:55

21 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

NOVA - Možné je všechno! (2024) [TV p...

11:50 - 13:35

91 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - Česko Slovensko má talent

12:05 - 13:55

76 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Juliet Stevenson

Stevenson Juliet

Jiří Prager

Prager Jiří

Den, kdy nevyšlo slunce

Den, kdy nevyšlo slunce
Den, kdy nevyšlo slunce

Naposled navštívené:
Juliet Stevenson

Stevenson Juliet

Jiří Prager

Prager Jiří

Den, kdy nevyšlo slunce

Den, kdy nevyšlo slunce
Den, kdy nevyšlo slunce