Zari
ohodnotit

Na východ od ráje

East of Eden

Další název:
John Steinbeck's East of Eden
Žánr:
Rok:
1955
Délka:
117 minut
Premiéra v ČR:
9.4.1965
Popis / Obsah / Info k filmu Na východ od ráje
Příběh dvojčat Cala a Arona Traskových, inspirovaný biblickým motivem Kaina a Abela, odehrává se na začátku našeho století na americkém Jihu. Citově rozervaný Cal v podání Jamese Deana bojuje o lásku svého otce, kterž dává přednost nekonfliktnímu Aronovi. Trauma nepochopeného syna se odráží v postavě nepřítomné matky. Otec ji kdysi vyhnal a synům oznámil, že zemřela. Cal však zjistí pravdu: matka žije a provozuje prosperující nevěstinec.


Popis / Obsah / Info k filmu Na východ od ráje
Klasický snímek Elii Kazana Na východ od ráje (1955, FP 12/65) vznikl podle části neméně klasického stejnojmenného románu Johna Steinbecka z roku 1952. (Spisovatel byl ostatně scénaristou Kazanova dřívějšího filmu Viva Zapata!; 1952 – V.) V ději, odehrávajícím se v roce 1917 v severní Kalifornii, autor vytváří paralelu k biblickému příběhu o Abelovi a Kainovi. Mladý Cal Trask se trýzní pochybnostmi o sobě samém, protože otec dává odjakživa přednost jeho bratru Aronovi. Ten má před svatbou s dívkou Abrou. Calovo přesvědčení o vlastní špatnosti ještě vzroste, když mladík zjistí, že matka, která podle otcových slov zemřela, vlastní v nedalekém přístavu veřejný dům. S její finanční pomocí chce vydělat na prodeji fazolí a darovat peníze otci, který těžce prodělal na vlastním projektu se zmrazenou zeleninou. Mezitím Spojené státy vstoupí do války. Cal se sbližuje s Abrou a Aron na něj začíná žárlit. Když přísně nábožensky cítící otec odmítne přijmout Calovy peníze, jež podle něho pocházejí ze spekulace, prozradí zoufalý mladík bratrovi pravdu o matce. Aron neunese potupu a dá se naverbovat. Otce zasáhne záchvat mrtvice. Jen díky Abře se poté těžce nemocný Adam Trask konečně smíří s Calem. – Kazan, který poprvé své dílo i produkoval, koncipuje snímek jako realistické psychologické vyprávění, v němž jsou od počátku jasné kontury rodinných vztahů. Filmu dodává na kvalitě zejména výkon Jamese Deana jako nervního a přece velmi citlivého Cala. Je to první Deanova velká role a také filmový debut Richarda Davalose (Aron) a vynikající představitelky matky obou mladíků Jo Van Fleetové. – Název je odvozen z biblického textu, podle nějž po bratrovraždě „Kain odešel od tváře Hospodinovy a usadil se v Zemi Nódu, východně od Edenu“ (Genesis 4.16).
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2006/1


Popis / Obsah / Info k filmu Na východ od ráje
Americký barevný širokoúhlý film Elii Kazana Na východ od ráje je adaptací stejnojmenného románu Johna Steinbecka. Vypráví o životě kalifornského farmáře Adama Traska a jeho dvou synů. V moderním zpracování biblického příběhu Kaina a Abela se autor snaží dobrat podstaty dobra a zla. Adam Trask je puritán, plnící do slova a do písmene přikázání bible, přitom se však ztrácí skutečná láska k životu a lidem. Přesvědčen, že je vždy v právu a že má vždy pravdu, chce, aby ostatní žili podle jeho představ správného života. Z vlastních synů odpovídá jeho představám jen starší Aron, zatím co mladšího Cala považuje za špatného a zlomyslného. Nedovede rozpoznat na jedné straně pokrytectví a na druhé straně sílu pravého citu. Aronova dívka Abra však nakonec usmíří Cala s otcem, takže příběh nekončí – jako v bibli – jeho odchodem „na východ od ráje". Film byl vyznamenán cenou za herecké výkony na MFF v Canes 1955 a Jo Van Fleetová získala téhož roku Oscara za druhou ženskou roli.
AČFK


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Sešup

Sešup
Sešup

Stephen King

King Stephen

Naposled navštívené:
Sešup

Sešup
Sešup

Stephen King

King Stephen