Duben
ohodnotit

Na konci všech válek

To End All Wars

Žánr:
Rok:
2001
Délka:
125 minut
„Příběh podle skutečné události o vůli přežít a odhodlání odpustit“
Popis / Obsah / Info k filmu Na konci všech válek
Film je natočen podle zkutečných událostí,které se staly za 2.světové války, kdy bylo 61 000 spojeneckých válečných zajatců nuceno stavět Thajsko - Barmskou železnici. Železnici smrti.

Příběh vypráví o vojácích z 93. praporu ze skotského pluku Argyllských a Sutherlandských horalů, kteří padli do zajetí 14.2.1942 a byli převezeni do vězeňského pracovního tábora Karchanaburi. Tento tábor vede velitel Noguchi (Masayuki Yui) se svým velmi tvrdým a také hrdým seržantem Item (Sakae Kimura) a jeho vojáky. Jako překladatel je zde Takashi Nagase (Yugo Sasa), jenž sem byl převelen pro celkovou fyzickou slabost.

Velitel 93. pluku velmi houževnatý, ctižádostivý, zkušený a věrný voják plukovník McLean (James Cosmo), je po několika dnech zastřelen do hlavy, za to, že se vzbouřil proti nelidskému zacházení s jeho muži. Na jeho místo neformálně nastoupil major Campbell, který na přání zesnulého plukovníka připravuje beznadějný útěk.

Jejich tábor má za úkol postavit 420 km úsek železnice až k dalšímu táboru.Vězni však žijí v nelidských podmínkách,hodně strádají a jsou v dost uboženém stavu. Hodně jich končí v tzv. Domě smrti - chatrči, kde se o ně většinou beznadějně stará táborový doktor Coates (John Gregg). V těchto velmi špatných podmínkách se kapitán Ernie Gordon (Ciarán McMenamin) spolu se svým novým věrným přítel Dustym (Mark Strong), který už v táboře nějakou dobu je, úspěšně pokusil založit alespoň něco jako takovou večerní školu, aby měli vojáci nějaký ten životní cíl.

Přes všechna úskalí a útrapy nakonec zajatci železnici dokončili o 6 měsíců dříve před termínem a velitel Noguchi je za to po zásluze odměnil. Tyto muže držela při životě hlavně víra a jejich vlastní přátelství. Na nějakou
spravedlnost nikdo z nich nevěřil. Film také ukazuje, jak se v průběhu let vězení měnily jejich povahy. Byl zde americký poručík obchodního loďstva J.Reardon přezdívaný Janker (Kiefer Sutherland), jenž byl ze začátku nafoukaný a sobecký. Postupem času se změnil a jednou se dokonce přiznal k něčemu, co neudělal. Byl za to nevinně potrestán a od té doby už nikdy nechodil. Největší obět však položil Dusty. Obětoval se za majora Campbella odsouzeného k smrti za nevydařený útěk. Dustyho zaživa ukřižovali, on potom zemřel.

Také chování dozorců v táboře se měnilo. Překladatel Takashi cítil náklonost k zajatcům už dávno, neboť studoval v Anglii a věděl, že jsou tito lidé hodně inteligentní. Také hrdý seržant Ito změnil alespoň trochu své chování, zejména po případech Jankera a Dustyho.

Zajatci se dočkali osvobození 15. srpna 1945. Jejich věznitelé je už několik dní předtím sice opustili, ale oni nadále zůstávali a čekali v táboře na spojence, protože nevěděli kam jít. Jenom seržant Ito neodešel. Podle víry svého lidu a císaře nemohl dopustit a snést porážku. Proto chtěl umřít jako dávní samurajové, což se mu také nakonec podařilo.

Film je věnován památce Ernesta Gordona : 31.5.1916 - 16.1.2002.



Pozn. autora: Popisek vnikl za spolupráce Hortensie.


Autor: M.A.G.

Popis / Obsah / Info k filmu Na konci všech válek
Snímek Na konci všech válek vypráví příběh spojeneckých vojáků, kteří musí čelit brutálnímu zacházení v japonském zajateckém táboře. Muži jsou nuceni stavět železnici v nelidských podmínkách džungle napříč územím Barmy a Siamu. Vysílené, hladové a na smrt nemocné muže žene kupředu jen touha po pomstě, úniku a sebezáchově. Jen s nadějí a nově nabytou důstojností jsou schopni pomalu objevovat slabiny strnulého a odlidštěného režimu jejich trýznitelů. Pravdivý životní příběh o velké statečnosti a vůli přežít. Natočeno podle vzpomínek skotského kapitána Ernesta Gordona.


Autor: bzuco1

Popis / Obsah / Info k filmu Na konci všech válek
Pravdivy zivotni pribeh o velke statecnosti a vuli prezit. Natoceno podle vzpominek skotskeho kapitana Ernesta Gordona.
DVD Express


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

09:00 - 09:45

25 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Dobrodružství vědy a techniky ...

09:15 - 09:45

10 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

55 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

09:10 - 10:30

15 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178292

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10