Zari
ohodnotit

Na dobré stopě

Rok:
1948
Délka:
76 minut
Premiéra v ČR:
1.12.1948
„Dobrodružný příběh z letního skautského tábora.“
Popis / Obsah / Info k filmu Na dobré stopě
POZOR, SPOILER

K pevnině se blíží člun se spoustou pirátů, jsou skryti a chystají se zaútočit na cíl na břehu. Jenže zde již o lodi vědí. Piráti skrytě dobývají země a pak nečekaně zaútočí na cíl. Tímto je vlajka piráty, konkrétně Edou, získána. Ale to je již zde hlavní obránce, přezdívaný všemi Odborka, se svými lidmi. Došlo by jistě k dalšímu boji, kdyby z dáli nezazněl výstřel. Piráti i obránci nasedají do člunů, aby mohli pomoci, kdyby bylo třeba. A také že ano. Naleznou poraněného ochránce hranic, strážmistra Půžu, který se utkal v boji s diverzantem. Z pirátů a obránců se stávají normální kluci a rychle pomáhají.

Hajný prosí vedoucího kluků, řečeného Admirál, aby mu pomohli v jeho boji. Je to nikdy nekončící válka s kůrovcem. Autogen, Odborka a Eda jsou ve městě. Ti dva posledně jmenovaní se rádi nemají. Odborka Edovi neustále připomíná a vytýká jeho minulost v „Rajchu“. Eda zrovna pozoruje Langa, německého statkáře, který je mu podezřelý. Ale procházející Půža jej ujistí, že je Lang v pořádku.

Odborka se hlásí o další odbornost, a to tu nejtěžší, tři orlí pera. Tato odbornost obsahuje tři zkoušky - potulku, celý den mlčení a jako poslední musí sám přespat v lese ve stanu. Když je pak Odborka na potulce, to jest nesmí se s nikým potkat, podaří se mu vyfotit Edu, jak pomáhá Langovi. Proto jej opět nařkne, a ten se musí bránit. Nastává férový zápasu v boxu. Odborka prohraje a dá fotografii na stan, aby ji všichni viděli. Eda prchá na loďce, ale zrovna ve chvíli, kdy je hodně větrno. Admirál klukům vynadá a posílá je za ním. Eda již opustil vodu a na souši padá z jakési strže. Když se probere, je tma jako v pytli a on je sám uprostřed temného lesa. Zde narazí na Langa, který nese něco Kurtovi. Eda se nabídne, že to udělá za něj a také ano. Ovšemže celou věc nahlásí Půžovi a ten přikazuje, aby bylo doručení provedeno dle přání Langova.

Večer mají kluci slavnostní táborový oheň. Hlídka však zahlédne světelné znamení, což musí nahlásit. Chvíli poté začíná mela.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Na dobré stopě
Film, natáčený na Sečské přehradě a v okolí přehradní nádrže Souš, vypráví dobrodružný příběh skauta Edy a jeho junáckých bratrů na letním táboře. V poválečném pohraničí dochází neustále k pašeráckým výpadům a Eda, který byl za války zavlečen do Německa, je podezříván z náklonnosti k nim. Nakonec se ukáže, že je to právě on, kdo pomůže místním narušitele dopadnout a je za svou odvahu vyznamenán a přijat všemi do kamarádského junáckého kruhu. Ve filmu hraje také 5. oddíl vodních skautů z Prahy.
FEX DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Na dobré stopě
Za okupace Němci zastřelili Edovi rodiče a jeho odvlekli do Německa na převýchovu. Po válce se Eda vrátil zpátky do Československa a tráví prázdniny v junáckém táboře na březích pohraničního jezera. Při nákupu v blízkém městě se Eda seznámí s neodsunutým Němcem Langem a jeho německým společníkem. Jednoho dne se nabídne, že Němce převeze do Německa přes jezero. Při odjezdu ho spatří a tajně vyfotografuje junák Odborka, který Edu nemá rád a pokládá ho za Němce. Odborka po návratu do tábora obviní Edu ze zrádcovství. Rozrušený Eda uteče do lesa, kde potká Langa, který ho pověří doručením balíčku s dopisem. Eda však nejprve odnese balíček strážmistrovi Půžovi, který se z dopisu dozví, že němečtí pašeráci chystají velkou akci. Díky Edovi se pohraničníci mohou důkladně připravit a v noci s pomocí skautů pašeráky pochytají. Eda je za svou odvahu vyznamenán a se sympatiemi je přijat do kamarádského junáckého kruhu.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Na dobré stopě
Eda, poznamenaný tragickou zkušeností z doby okupace se na junáckém vodáckém táboře těžko sžívá s ostatními junáky. Zlom nastane až po jeho pomoci při odhalení německých diverzantů.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Co naše babičky uměly a na co ...

18:25 - 18:55

29 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

24 minut již uběhlo
96 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

54 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Počasí

18:52 - 18:55

2 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Reklama