Zari
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 
ohodnotit

Múza

The Muse

Žánr:
Rok:
1999
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
13.7.2000
„Komedie se Sharon Stoneovou v roli krásné a náročné inspirace.“
Popis / Obsah / Info k filmu Múza
Neurotický hollywoodský scénárista Steve (Albert Brooks) je zasažen na nejcitlivějším místě. Vedení studia, které tak respektovalo jeho scénáře je s nimi najednou nespokojeno a dá mu najenvo, že o jeho práci už nestojí. "To přece nemůže být konec nápadů a kariéry!" Steve potřebuje nějakou útěchu a tu najde u svého úspěšného přítele Jacka (Jeff Bridges), který má skvělou radu. Všichni slavní a úspěšní z Hollywoodu přece vědí, kde hledat "Inspiraci". Seznámí Steva se Sarah - novodobou Múzou, krásnou, ale rozmarnou a velmi, velmi drahou dánou (Sharon Stoneová). Steve strašně chce, aby se všechno vrátilo do starých kolejí a nápady se jen hrnuly, ale spolupráce s Múzou je náročná na čas i na peníze. Stane se doma podezřelým a musí manželku (Andie MacDowellová) zasvětit do svého tajného problému...
Všestranný hollywoodský humorista Albert Brooks přináší na filmové plátno společenskou satiru, která zesměšňuje poměry v showbusinessu se všemi fanatickými touhami pro úspěchu, uznání a luxusu a akceptuje smysl přátelství a rodinné pospolitosti.
Komedii, ke které napsal Brooks scénář a sám ho režíroval, ozdobil skvělou a krásnou Sharon Stoneovou (např. Casino, Základní instinkt) a neméně úžasnou Andie MacDowellovou (Čtyři svatby a jeden pohřeb, Zelená karta), altruistického přítele hraje šarmantní Jeff Bridges (Big Lebowski). Třešničkou na tomto filmovém dortu je setkání s hollywoodskými veličinami jako je Martin Scorsese nebo James Cameron, kteří providelně docházejí k "Múze".


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Múza
Albert Brooks (Vysíláme zprávy) není zrovna člověk, jehož filmografii byste měli znát nazpaměť. To mu ale nebrání v tom, aby hrál ve filmech, které sám píše i režíruje, a jeho poslední dílo Múza dokonce doslova srší ambicemi. Hlavní hrdina, scenárista Steven, se ocitá v profesní krizi a kamarád Jack (Jeff Bridges) mu doporučí, aby si nechal pomoci od skutečné Múzy (Sharon Stone). Její práce sice spočívá hlavně v utrácení Stevenových peněz, přesto se skutečně rodí nový scénář.
Největším problémem filmuje značná nevyváženost úrovně humoru. Celý nápad by jistě vydal na inteligentní jemnou satiru a Brooks se do ní místy skutečně pouští, většinou se ale spoléhá na primitivní vtípky, které jako by pro malou míru zábavnosti vypadly z průměrných komedií větších mistrů. Nevyvedlo se ani herecké obsazení, těžko totiž pochopíte, k čemu Brooks potřebuje rozmazlenou Sharon, když má doma za manželku Andie McDowell.
Daniel Mise Total Film 2000/4/96

Autor/Zdroj: Mise Daniel/Total Film


Popis / Obsah / Info k filmu Múza
Zkušený komediální autor a herec Alhert Brooks si ve filmu Múza s nadhledem pohrává se světem hollywoodského byznysu. Podle něj naprostá většinu tamních tvůrců nachází inspiraci u rozmarné Múzy, kterou si ovšem musejí patřičným způsobem předcházet. - Hlavní hrdina, scenárista Steven Phillips, prochází tvůrčí krizi. Jeho kolega a dobrý přítel mu doporučí atraktivní blondýnku Sáru Liddleovou, která je prý skutečnou Múzou, tedy jednou z dcer řeckého boha Dia a bohyně Mnémosyne. Umělec v nesnázích je ochoten za návrat někdejší formy obětovat snad vše. To však netuší, co setkáni s vrtkavou a víc než náročnou mladou ženou obnáší. Sára přijímá pouze dary a to ne jen tak ledajaké a během osobitého inspirováni si navymýšlí desítky absurdních věcí. Svůj zájem dělí mezi Stevena a jeho ženu Lauru, kterou přiměje k profesionálnímu pečení sušenek podle originálního receptu. Steven nakonec zažehná jak krizi tvůrčí, tak manželskou. Stěží však může věřit tomu, že Sára Liddleová je notorická lhářka z psychiatrické léčebny. - Snímek těží zejména z komediálních situací daných původním nápadem. Opírá se též o charakteristiku Múzy, jež se rozhodně vymyká tradičním představám o této nadpozemské bytosti. Zdá se však, že ani s jedním si tvůrci nevystačí po celou dobu vyprávění. Hlavní atrakcí je samozřejmě obsazení Sharon Stoneové do titulní role poněkud ordinérní a infantilní krásky a také pohostinské vystoupení řady místních veličin, jež představují samy sebe. - Při srovnání se satirou Roberta Altmana Hráč, odehrávající se ve stejném prostředí, jsou však jasně patrné slabiny Brooksova nenáročného dílka.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2000/6/25,

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Už vám není dvacet, paní Bláho...

14:50 - 15:25

24 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

15:00 - 15:45

14 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:40 - 15:35

34 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:25 - 15:25

49 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Reklama