Zari
ohodnotit

Muž z Virginie [TV film]

The Virginian

Žánr:
Rok:
2000
Délka:
91 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Muž z Virginie
Americkému herci Billu Pullmanovi společnost TNT splnila sen, když mu nabídla režii filmu (ač pouze televizního). Muž z Virginie je remake westernové klasiky (v jednom z předchozích zpracování z roku 1929, u nás uvedeném jako Strážce pastvin, si zahrál i Gary Cooper).
Film se drží všech pravidel, kterými je jeho žánr svázaný: Je tu kladný hrdina - Virginian (jinak schopný honák a brzy dikince předák), mladá učitelka z města, která do divočiny přijela zvyšovat procento gramotných, pár správných chlapů a hrdinův úhlavní nepřítel. Navíc tu 'někdo' krade téměř po stádech koně a dobytek. A všechno spěje ke zdárné kovbojské zápletce a šťastnému konci a zvonci…
Ale pak se tu proti všemu očekávání objeví jeden moment, kdy se příběh vyhoupne vysoko nad obvyklý westernový rámec. Hlavní hrdina totiž za krádeže dobytka bez soudu (podle 'drsných zákonů zdejšího kraje') zlynčoval svého přítele, zatímco hlavní viníci mají kvůli stejným prohřeškům přijít před jistě kompetentnější městský soud. Virginian se v takovém případě musí vyrovnat se dvěma pocity, které obvykle hrdinové jeho typu nezažívají: že před svou družkou už bude navždy vypadat jako křovák (dal přednost zákonům džungle) a že možná úplně zbytečně zabil kamaráda.
…Režisérovi ale stačil jeden obraz, kterým všechny těžké stavy hrdinovy duše hodil přes plot. Jeho dílo tak nakonec přece zůstalo žánrově neposkvrněné. Neboť… Oprávněné rozstřílení padoucha a i jinak 'happy' konec je možná základní složkou westernu. A vůbec hlavní je, že krajina je krásná, zapadající slunce je krásné, zvířata i lidé jsou krásní a kamera, střih i režie se také celou dobu tváří, že jsou krásné.
Jakub Felcman, Premiére 2000/7/114,

Autor/Zdroj: Felcman Jakub/Premiere


I na amerického herce Billa Pullmana, známého například ze Dne nezávislosti nebo Lynchova Lost Highway, jednoho dne došlo. Také on zatoužil vyzkoušet si druhou stranu mince a posadil se na režisérskou židli (a nezapomněl se ani obsadit do hlavní role). Jeho režisérský debut nese název Muž z Virgínie a Pullman nám v něm předkládá klasický western. Děj nás zavede na rozsáhlé stepi a mezi znepřátelené skupiny honáků dobytka. Předákem jedné z nich se stane právě náš muž z Virgínie, mírný člověk, čerstvě zamilovaný do krásné učitelky Molly, vyhrocené situace ovšem řeší nekompromisně. Na nich ztroskotává nejen vztah s Molly, ale i nejedno staré přátelství. Muž z Virgínie nepostrádá nic, co od tohoto klasického žánru očekáváte. Tvrdí hoši a jejich věčné šarvátky, koňská stáda prohánějící se divočinou, vzplanutí krásné přistěhovalkyně a místního předáka i velkolepé záběry na zelené pláně. Prostě western, jak má být.
Jan Kábrt Total Film 2000/7/96

Autor/Zdroj: Kábrt Jan/Total Film


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

06:25 - 07:15

32 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Dcery a synové divočiny

06:50 - 07:45

7 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

06:55 - 07:45

2 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:45 - 07:00

12 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Pražská pětka

Pražská pětka

Naposled navštívené:
Pražská pětka

Pražská pětka