Jeden svět
ohodnotit

Muž se zlatou paží

The Man with the Golden Arm

Žánr:
Rok:
1955
Délka:
119 minut
„Frankie se po propuštění z vězení snaží najít nové živobytí...“
Popis / Obsah / Info k filmu Muž se zlatou paží
Na konci 40. let se Frankie Majcinek, známý jako Frankie Machine, vrací do chicagské čtvrti South Side, obývané převážně Poláky, poté, co si odbyl půlroční pobyt v uzavřené federální protidrogové léčebně. Obyvatelé Antekovy hospody Tug'n'Maul, Frankieho oblíbeného baru, ho srdečně přívítají. Ačkoli Frankieho bývalý dodavatel drog, Nifty Louie Fomorowski, nabízí Frankiemu dávku zdarma, Frankie odmítá a přísahá, že s drogami nadobro skoncoval a hodlá se stát bubeníkem slavné kapely...


Autor: Petrkey

Popis / Obsah / Info k filmu Muž se zlatou paží
Frankie Machine je zpátky. Vyhledávanému pokerovému dealerovi se podařilo po několikaměsíčním pobytu ve vězeňské odvykačce přestat s heroinem. Dokonce se tam naučil hrát na bicí a teď, když je čistý, se chystá začít kariéru v hudební branži. Někteří z jeho kamarádů jej vítají s upřímnou radostí, pro jiné je terčem popichování a testování, jak dlouho zprvu rozhodný, posléze však zranitelný sympaťák vydrží bez drog. Ani ženy vůči němu nejsou chladné – mírně hysterická manželka Zosh (Eleanor Parkerová), upoutaná na kolečkové křeslo, i Molly, posmutnělá dívka z přízemí (Kim Novaková). Setřást staré návyky je však těžší, než se zdálo. Své životní role se Frank Sinatra chopil s vervou od samého začátku (traduje se, že po postavě Frankieho skočil dříve, než stačil Premingerovi odpovědět agent Marlona Branda, kterého tvůrce taktéž zvažoval). Původní plán natáčet ve skutečném chicagském podsvětí vzal sice kvůli šetření výrobních nákladů za své, autenticky působivou tíseň, která činila jedinečnou předlohu Nelsona Algrena, ovšem tvůrce dohnal odvahou, s níž předkládá divákovi průběh a účinky drogové závislosti (nesmíme zapomínat, že šlo o polovinu padesátých let minulého století), důvod dalšího Premingerova sporu s cenzorním orgánem.

Karel Och
MFF Karlovy Vary 2016


Popis / Obsah / Info k filmu Muž se zlatou paží
Drama o drogové závislosti, hudbě a šílenství s prvky filmu noir, předznamenávající mnohá klišé, která budou v této linii v budoucnosti použita.

Frankie Machine (Frank Sinatra) je v jádru dobrý chlapík, který se pouze dostal mezi špatné lidi. Když se vrací z vězení, přichází domů s předsevzetím, že začne nový život. Kdysi se živil jako rozdavač karet a měl problémy drogami, nyní si chce splnit sen - stát se jazzovým bubeníkem. Život v chudé chicagské čtvrti mu však klade do cesty nejednu překážku - jeho bývalí známí jej nutí k tomu, co chtěl opustit (drogy a hazard) a jeho manželka Zosch (Eleanor Parker), která je na vozíku, jej navíc citově vydírá, protože nabouraný automobil, díky kterému skončila ochrnutá, řídil právě Frankie. Jedinou jeho nadějí na nový život je dávná láska Molly (Kim Novak). Nic však není jednoduché, jak se zpočátku zdá, Zosch nutí Frankieho, aby se účastnil karetních her a nosil stále více peněz, Frankie opět propadne drogám, pohádá se s Molly a dostává se do hledáčku policie. Frankieho vůle k novému životu je v moci dvou žen. Hamižnost bývalé manželky ho přivede k braní drog, Molly je naopak jeho spásou z této závislosti. K nejzásadnějším okamžikům filmu, který se tak stal modelem pro mnohé pozdější snímky, patří sekvence, kdy Frankie prochází šílenstvím abstinenčních záchvatů.
Premingerova adaptace stejnojmenného románu Nelsona Algrena pojednávala s velkou otevřeností (v době nesvobodných 50. let) o problematice drogové závislosti a posunula o notný krok dále i hranice boje amerického filmu s cenzurními zásahy. Otto Preminger, rakouský emigrant židovského původu, se ve 40. letech etabloval žánrovými filmy (zejména noiry jako Laura, 1944, a Fallen Angel, 1945). V 50. letech se stal jako jeden z prvních nezávislých producentů klíčovou postavou pro formování amerického nezávislého filmu. Preminger působil často i jako herec a jako režisér bořil nejedno hollywoodské klišé, ať už to byla rasová diskriminace černých herců (Carmen Jones, 1954), sexuální podtext (Anatomie vraždy, 1959) nebo bigotní víra (The Cardinal, 1963).

Rudolf Schimera
(katalog 35. LFŠ Uherské Hradiště)


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10