Zari
ohodnotit

Muž, který chtěl být králem

The Man Who Would Be King

Další název:
Der Mann, der König sein wollte
Rok:
1975
Délka:
135 minut
„Indie jim byla příliš malá.“
Popis / Obsah / Info k filmu Muž, který chtěl být králem
Když člověk léta statečně bojuje za větší slávu a rozkvět impéria, je mu zatěžko smířit se s myšlenkou, že bude na stará kolena v roli vrátného otevírat hotelové dveře bohatým návštěvníkům. Ale co lepšího může vysloužilého vojáka čekat? Daniel Dravot a Leachy Carnehan mají ovšem o své budoucnosti jiné představy. Dobrodruzi duší i tělem, chlapíci, neštítící se žádného skutku, jen když jim slušně vynese, se už rozhodli: vydají se do horského Kafiristánu, pomohou místnímu králi porazit jeho nepřátele, pak krále svrhnou, sami se stanou vládci země – a pořádně ji vyplundrují. Co na tom, že tento plán není příliš bohabojný, že Kafiristán je nepřístupné, nebezpečné území, odkud se dosud žádný běloch nevrátil, a že jim jejich úmysl rozmlouvá sám Rudyard Kipling! Daniel a Leachy jsou pevně rozhodnuti. Indie je jim příliš malá, proto hurá do Kafiristánu, kde je čeká pohádkové bohatství!

Filmový přepis slavné povídky Rudyarda Kiplinga sice nezískal žádnou z velkých mezinárodních cen, na mnohé však byl nominován (4 Oscary, 1 Zlatý glóbus, 2 Ceny Britské akademie…).

Zajímavůstka: dívku Roxanu, kterou si hodlal „král“ Daniel Dravot vzít, představuje Shakira Caineová, manželka Michaela Cainea.

V českém znění:

Bedřich ŠetenaSean Connery (Daniel Dravot)
Petr ŠtěpánekMichael Caine (Leachy Carnehan)
Rudolf JelínekChristopher Plummer (1) (Rudyard Kipling)

Režie českého znění: Jiří Ptáček

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Muž, který chtěl být králem
Danny a Peachy jdou dobrodruzi, kteří se rozhodli pašováním a prodejem zbraní v Indii zbohatnout. Jejich cíl je však daleko vyšší, proto se vydají na cestu do legendárního království Kafiristan známého svým bohatstvím, aby se stali jeho králi.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Muž, který chtěl být králem
Diváky vždy lákají příběhy s námětem, jak se člověk, zastupující západní civilizaci, dokáže přizpůsobit nepříznivému prostředí v neznámé divočině. V Conradově Srdci temnoty (v aktualizované podobě tvoří půdorys Coppolovy Apokalypsy) je hrdina vyslán, aby zjistil, co se stalo s jedním z prominentních obchodníků se slonovinou, který si zřejmě kolem sebe vybudoval jakési domorodé knížectví. Podobnou událost zpracovává rovněž snímek slavného amerického režiséra Johna Hustona Muž, který chtěl být králem (1975), natočený podle povídky Rudyarda Kiplinga (1865-1936). Vypráví o dvou sympatických dobrodruzích, příležitostných zlodějíčcích a podvodnících, kteří proniknou do odlehlé pustiny, kam bělochova noha snad ještě nevstoupila. Zláká je možnost stát se neomezenými pány místního obyvatelstva. Podle evropského vzoru zakládají vojenské jednotky a jeden z nich se dokonce dočká zbožnění. Ale nedomýšlejí, jak křehká je jejich mocenská pozice, z valné části založená na iracionální úctě. - Muž, který chtěl být králem patří mezi ta díla, která žánr dobrodružného vyprávění povyšují na úvahu o vrtkavosti štěstěny, o potrestané chamtivosti, o pýše, která předchází pád. Ale také v něm lze vidět podobenství o neslučitelnosti evropské racionality se životem domorodců, ovládaných vírou v kouzla a všudypřítomnou magii. Huston protagonisty nijak neidealizuje (do příběhu je navíc přidána postava samotného Kiplinga), i když se na ně dívá s porozuměním. Postoji i činy odpovídají postavy době, v níž žijí - největšímu rozmachu britské koloniální říše. Jejich osud jako by předznamenával, co v budoucnu čeká také ji. - Ačkoliv se příběh odehrává kdesi v nepřístupných končinách Afghánistánu, film byl natáčen v Maroku. Na dvě stě lidí postavilo fiktivní starobylé pouštní pevnosti zaplněné davy statistů. Iluze indického a později též káfiristánského prostředí je ovšem úplně přesvědčivá. - V hlavních rolích se představili Sean Connery a Michael Caine, zvládající své party sugestivně a navíc s trochou sebeironie. - Postava Leachyho se v originále jmenuje Peachy.

Autor/Zdroj: Jarošová Renata/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

3 minut již uběhlo
87 minut zbývá do konce

ČT2 - Historie SS

12:20 - 13:15

13 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:35

8 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:30 - 13:30

3 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Reklama