Duben
ohodnotit

Muž bez minulosti [DVD kinodistribuce]

Mies vailla menneisyyttä

Další název:
Man Without Past
Rok:
2002
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
9.1.2003
„Příběh lidí, kteří stále ještě vědí, jak být laskaví“
Popis / Obsah / Info k filmu Muž bez minulosti
Po filmech Leningradští kovbojové dobývají Ameriku, Leningradští kovbojové potkávají Mojžíše, Drž si šátek, Taťáno, Juha a Mraky odtáhly, přichází Aki Kaurismäki s novým filmem MUŽ BEZ MINULOSTI. Aniž by se vyhýbal sporným otázkám, maluje obrázek malé severské země dojemným, humorným a osvobozujícím způsobem.

Na začátku filmu přijíždí Muž za prací do města, ale hned v prvním momentu je přepaden a zbit tak krutě, že ztrácí paměť. Stává se bezejmenným, o všechno přišel, tak nezbývá než začít zase od ničeho. Na okraji města ve společnosti bezdomovců a pochybných existencí nachází lásku a učí se v sobě najít hodnoty, díky kterým se člověk nestydí žít.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Muž bez minulosti
Příběh o člověku, který dostane v životě druhou šanci, aniž tuší, zda je lepší než ta, o kterou ho připravilo pár výrostků v parku. Bezejmenného muže zmlátili tak, že skončil v kómatu na JIP místní nemocnice. Když se probudí, jeho mysl je úplně čistá. V průběhu rekonvalescence se zapojí do života místní chudinské komunity a seznámí se s Irmou, pracovnicí Armády spásy, která už rezignovala na osobní štěstí. Dva osamělí lidé by se rádi vydali na společnou cestu, jenže nejen ve filmu platí, že minulost si nakonec najde každého. Byť má pocit, že žádnou nemá.

DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Muž bez minulosti
Z vlaku přijíždějícího do města vystoupí muž s cestovní brašnou, ale ještě než stačí dorazit na místo určení, je přepaden, zmlácen do bezvědomí a okraden. Muž se nějakou dobu potácí na hranici života a smrti, ale díky péči dvou bezdomovců se po čase uzdraví, aniž ovšem nabude ztracenou paměť. Neví, jak se jmenuje, odkud přišel, čím je, nicméně projevuje činorodost, jíž imponuje nejen svým novým přátelům bezdomovcům, ale i nepříliš půvabné a nemladé důstojnici Armády spásy Irmě. Poté, co ho odmítne pracovní úřad, protože nemá jméno ani doklady, začne muž vypomáhat v kancelářích místní Armády spásy a sbližuje se nejen s Irmou, ale také s kapelou, která si pod jeho vedením osvojí zbrusu nový repertoár a stane se populární. Po konfliktu s policií, jež zveřejní fotografii člověka, který neví, kdo je, se přihlásí mužova minulost. Jak s ní naloží, když už si vybudoval novou identitu a je mu v ní dobře? Film byl oceněn letos v Cannes Velkou cenou poroty a představitelka Irmy Kati Outinenová získala Cenu za ženský herecký výkon.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora

V posledním ze svých minimalistických opusů zpracovává Aki Kaurismäki svým osobitým způsobem vděčné filmové i literární téma o člověku, který se vyrovnává se ztracenou identitou a který začíná nový život. Neznámý muž je trojicí násilníků téměř ubit v parku před helsinským nádražím. Přežije vlastní smrt a probírá se v kolonii bezdomovců a chudáků na periferii u mořského břehu. Tady začíná nový život bez minulosti, z níž si nic nepamatuje. Seznámí se s osamělou členkou Armády spásy Irmou a prožívá s ní šťastné chvíle. Když se nakrátko stane rukojmím dobráckého bankovního lupiče a poté se ocitne v "péči" byrokratické policie, vyjde jeho minulost najevo… Kaurismäkiho hrdinové i jejich svět jsou jakoby stále stejní:outsideři na pokraji společnosti, ale kupodivu vnitřně silní, vitální a odolní. Podstatné je prostředí, jež je obklopuje, a nepříznivé sociální souvislosti, s nimiž se musejí vypořádávat. Zůstává i forma smutné komedie. To nejdůležitější je však účastné pochopení pro lidský osud, pro jedinečnost každé bytosti a její existenciální úděl. Jako vždy dominují herecké výkony, tedy zejména opět Kati Outinenové, ale také Markka Peltoly. A jako vždy u Kaurismäkiho dotváří atmosféru převzatá hudba a písně, jež tu mj. zpívá populární finská zpěvačka Annikki Tähtiová (závěrečná píseň Mon Repos byla kdysi ve Finsku jejím hitem). - Snímek koresponduje zejména s autorovými filmy Drž si šátek, Tatjano a Mraky odtáhly. Optimisticky laděný snímek získal na MFF v Cannes 2002 Velkou cenu poroty, Cenu za nejlepší ženský herecký výkon (K. Outinenová) i Cenu Ekumenické poroty.

Zdroj:Filmový přehled Autor/Zdroj: /Kino AERO

Jedné bouřlivé noci vyloví italská rybářská loď z moře muže, spíš mrtvého než živého. V zádech má kulky a pod kůží štítek s číslem bankovního konta ve švýcarské bance. Víc nic. Kdy se mu konečně vrátí vědomí, nic svým zachráncům o sobě nedokáže povědět. Trpí naprostou ztrátou paměti. Postupně zjišťuje, že ovládá bojová umění, domluví se v několika jazycích a že si poradí s každou zbraní. To signalizuje velice nebezpečnou minulost. Ale kdo a proč ho chtěl zabít si vybavit nedokáže. V curyšské depozitní schránce, kam se vydá, jakmile loď přistane, nalezne hned několik cestovních dokladů, závratně vysokou hotovost, automatickou pistoli a jméno Jason Bourne s pařížskou adresou. I když o sobě stále nic neví, pochopí záhy, že lidé, kteří ho znají, usilují o jeho život. A tak Marii, první dívce, kterou potká, nabídne 10 000 dolarů za cestu do Pařže. Teprve tady, s pomocí Marie, její život převrátil vzhůru nohama, začíná skládat první kamínky do mozaiky své minulosti.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Muž bez minulosti
V dalším ze svých minimalistických opusů s názvem Muž bez minulosti zpracovává Aki Kaurismäki svým osobitým způsobem vděčné filmové i literární téma o člověku, který se vyrovnává se ztracenou identitou a který začíná nový život. (Stačí ostatně připomenout žánrově odlišný snímek Agent bez minulosti - FP 10/2002.) - Neznámý muž je trojicí násilníků téměř ubit v parku před helsinským nádražím. Přežije vlastní smrt a probírá se v kolonii bezdomovců a chudáků na periferii u mořského břehu. Tady začíná nový život bez minulosti, z níž si nic nepamatuje. Seznámí se s osamělou členkou Armády spásy Irmou a prožívá s ní šťastné chvíle. Když se nakrátko stane rukojmím dobráckého bankovního lupiče a poté se ocitne v "péči" byrokratické policie, vyjde jeho minulost najevo… - Aki Kaurismäki vlastně nepřináší nic nového. Jeho hrdinové i jejich svět jsou jakoby stále stejní: outsideři na pokraji společnosti, ale kupodivu vnitřně silní, vitální a odolní, i když to na první pohled tak nevypadá. Podstatné je prostředí, jež je obklopuje, a nepříznivé sociální souvislosti, s nimiž se musejí vypořádávat. Zůstává i forma smutné komedie. To nejdůležitější je však účastné pochopení pro lidský osud, pro jedinečnost každé bytosti a její existenciální úděl. Jako vždy dominují herecké výkony, tedy zejména opět Kati Outinenové, ale také málo známého Markka Peltoly. A jako vždy u Kaurismäkiho dotváří atmosféru převzatá hudba a písně, jež tu mj. zpívá populární finská zpěvačka Annikki Tähtiová (závěrečná píseň Mon Repos byla kdysi ve Finsku jejím hitem). - Snímek koresponduje zejména s autorovými filmy Drž si šátek, Tatjano (1993, FP 5/97) a Mraky odtáhly (1996, FP 5/97).

Tomáš Bartošek Filmový přehled 2003/1


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10