Zari
ohodnotit

Münchhausen (Dobrodružství barona Prášila)

Münchhausen

Další název:
Baron Prášil; Baron Münchhausen; The Adventures of Baron Munchausen
Žánr:
Rok:
1943
Délka:
119 minut, restaurovaná verze, 134 minut - délka při premiéře
„Hans Albers v překrásném barevném velkofilmu Ufy.“
Popis / Obsah / Info k filmu Münchhausen (Dobrodružství barona Prášila)
"Baron Münchhausen". Tento film Ufy byl považovaný za jeden z nejlepších evropských barevných filmů: jeho natáčení trvalo několik měsíců. Za vedení architektů Emila Haslera a Otty Gülstorffa bylo postaveno na 600 kulisových staveb, pro něž bylo pořízeno více než 30 velkých vzorů a 2500 nákresů.

Manon Hahnová dodala do tohoto filmu na sta zvláštních, do té doby nikde neviděných úborů. Hans Albers vystupuje ve filmu v patnácti různých úborech.Pro filmování bylo nutné postavit ve filmových továrnách obrovské kulisové stavby, v nichž se odehrávaly scény na zámku Bodenwederu, u dvora ruské carevny Kateřiny, v paláci a sultánově harému. Nejbarvitější scény se odehrávaly na měsíci a na karnevalu v Benátkách, které byly filmovány přímo na benátských lagunách.

Režisér Josef von Baky využil všech známých filmových triků, aby pohádkové ovzduší filmu nebylo filmovou kamerou o nic ochuzeno. Velmi obratně bylo při natáčení tohoto filmu filmováno - i potmě! Potmě se totiž odehrával souboj mezi dobrodružným baronem Münchhausenem a knížetem Potěmkinem.

Šlo o zvláštní druh souboje, oblíbeného v Rusku za dob Kateřiny Veliké, o tak zvaný "souboj kukaček". Ten spočíval vtom, že oba soupeři stojí proti sobě v temné místnosti a na výkřik "kukuk" proti sobě vypálí ránu z bambitky. Poněvadž sok svého soupeře nevidí a pouze ho slyší, je zásah střelou více věcí náhody než střelecké obratnosti. Ve filmu - a to navíc barevném - nebylo lze ukázat divákům v biografu jenom tmu. Proto při každém výstřelu se na okamžik pokoj osvětlil, takže divák zahlédne soupeře i zmatek, který jejich střelba vyvolala v zařízení komnaty. Poněvadž záblesk výstřelu by nepostačil pro nafilmování barevného snímku, bylo k bambitkám připevněno zvláštní zařízení, které ve chvíli výstřelu rozsvítilo světlomet. Tak měl divák dojem, že vidí výstřel a kameraman radost, že se mu podařilo natočit senzační snímek.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Münchhausen (Dobrodružství barona Prášila)
Pohádka, natočená v éře nacistického Německa na tehdy ještě vzácný barevný materiál, zaujme i dnes jak realizační výpravností a vtipnými dialogy, tak na svou dobu špičkovými triky - třeba letem barona Prášila na dělové kouli. Jedná se o obratně natočenou oddechovou podívanou, která i v českých protektorátních kinech slavila velké úspěchy.

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Marta Albertinazzi

Albertinazzi Marta

Naposled navštívené:
Marta Albertinazzi

Albertinazzi Marta