Zari
ohodnotit

Mravnost nade vše

Žánr:
Rok:
1937
Délka:
75 minut
Premiéra v ČR:
24.2.1937
„Pan profesor je příkladem mravného života jen do okamžiku, než se zjeví jeho prohřešek z mládí...“
Popis / Obsah / Info k filmu Mravnost nade vše
POZOR SPOILER!!!

Pan profesor Karas neustále káže o morálce. I doma. Do toho přichází dámy ze spolku pro povznesení mravnosti a sdělují mu, že byl jmenován čestným předsedou. A má mu být odhalena busta. Zrovna když jí sedí modelem, volá mu jeho kamarád, právník, který řídí jeho záležitosti. A Karas uslyší slovo, které jej vymrští ze židle. To slovo je Káčátko. Je to přezdívka jeho dcery Věry, která přijíždí z ciziny. Karasova rodina o ní neví. Profesor se ji snaží vystrnadit hned po příjezdu, ona se však doví, že hledá vychovatelku pro svou druhou dceru Evu. A toto místo zaujme. Což Karase nadobro rozhodí a je přivolám lékař Jílovský. Věra zatím Evu „zaučuje“, ovšem svým způsobem, který ukončí až přišedší matka. Doktorovi se Věra zalíbí, a proto přinutí Karasova syna Ivana simulovat chorobu, aby zde mohl zůstávat. Věra napíše otci psaníčko, kde jej oslovuje, jak bylo jejich zvykem, křestním jménem. Toto psaníčko je nalezeno doktorem, Evou i Karasovou manželkou. A tak je celá rodina svědkem večerní návštěvy otce u Věry. Situace se zamotá ještě více, když po něm Věra žádá peníze, aby mohla odjet. I toto psaníčko je nalezeno a Věra nazvána vyděračkou. A Karas se přiznat odmítá. To ale ještě netuší, že byl viděn. Když to praskne, nezbývá mu, než se přiznat, ovšem profesorovi se do toho nechce…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Mravnost nade vše
Navenek suchopárný profesor Antonín Karas (přísný Hugo Haas) vyznává doma i v práci heslo MRAVNOST NADE VŠE, ve skutečnosti však nejen před svou ženou, ale i před veřejností tají existenci své nemanželské dcery, které říká něžně Kačátko.

A tak ve škole své studenty varuje před fantazií, pokušením i zkažeností moderního světa, doma zase pevnou rukou společně se svou ještě upjatější manželkou (zamračená Světla Svozilová) potlačuje přirozené touhy dospívající dcery a syna. Navíc se stane čestným předsedou mravopočestného spolku největších drben ve městě, které profesorovi nechají zhotovit bustu.

Do toho všeho se Kačátko (skvělá a vtipná Věra Ferbasová) rozhodne, že svůj původ konečně odtajní, a to jako najatá vychovatelka dcery. A začnou se dít věci - z nepěkné Evy se vyloupne krásná mladá dáma (jak by ne, když ji představuje prvorepubliková krasavice Adina Mandlová), která konečně poblázní hlavu sochaři, syn - student se odváže a dokonce i manželka se promění v půvabnou zralou ženu.

Pochopitelně se to neobejde bez humorných záměn, menších trapasů a nedorozumnění, ale nakonec se všechno vysvětlí a farizejství dostane na frak.


Autor: Angelika2808

Popis / Obsah / Info k filmu Mravnost nade vše
Profesor Karas je vůdčí osobností sdružení pro povznesení obecné morálky, vážený muž, známý nekompromisními názory, které lze shrnout jedinou větou. Mravnost nade vše. V tomto duchu vede nejen žáky, ale železnou rukou diktátora také rodinu. Jednoho dne se však Karasovi ohlásí nečekaná návštěva - nemanželská dcera Věra, živý důkaz jeho mladické nerozvážnosti. Karas si uvědomí, že by mohla zcela zničit jeho "image" bojovníka za mravopočestnost, a rozhodne se její existenci utajit. Jenže netuší, že si Věra najde práci jako vychovatelka v jeho vlastní rodině. A pak už se všechno jen a jen zamotává. Zatímco Karasova dcera se zamiluje do sochaře Konráda, který pracuje na bustě pana profesora, do Věry se zamiluje mladý doktor Jílovský. Zvláštní chování pana profesora k nové vychovatelce však neunikne pozornosti rodiny a bohužel ani doktora Jílovského, který začne žárlit. Napětí roste a jediný, kdo si ničeho nevšimne, je sám Karas, který marně přemýšlí, jak situaci rodině sdělit co nejšetrněji. Zmatek vyvrcholí, když je Karas celou rodinou tajně sledován, kterak v noci pokradmu opouští Věřin pokoj.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Mravnost nade vše
Profesor Antonín Karas je příkladem mravného života do okamžiku, kdy se zjeví jeho prohřešek z mládí v podobě téměř dospělé nemanželské dcery Věry…

Komedie byla natočena za zvláštních okolností. Na konci roku 1936 neměla společnost AB už žádný vhodný scénář k realizaci. Režisér Martin Frič a Hugo Haas spolu s Otakarem Vávrou během týdne vymysleli scénář na námět J. Erbenové, který se vysmíval měšťácké prudérnosti. Martin Frič po letech vzpomínal, jak se dělal „film na rybu“, aby si mohli barrandovští zaměstnanci o vánočních svátcích přilepšit. Za další týden se snímek natočil s řadou známých herců.

televizní program


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

25 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

ČT2 - Klíč

12:45 - 13:10

10 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:35

30 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:30 - 13:30

25 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Leandro H. Visconti

Visconti Leandro H.

Naposled navštívené:
Leandro H. Visconti

Visconti Leandro H.