Duben
ohodnotit

Motýlek

Papillon

Další název:
Motýlik (SK)
Rok:
1973
Délka:
150 minut
„Steve McQueen a Dustin Hoffman se pokoušejí přežít v drsných podmínkách trestanecké kolonie.“
Popis / Obsah / Info k filmu Motýlek
Muž přezdívaný Motýlek (Steve McQueen) byl na doživotí odsouzen k pobytu v trestnici ve Francouzské Guayaně. Je odhodlán uprchnout a výměnou za ochranu získá pomoc dalšího vězně, bohatého padělatele Louise Degy. První pokus o útěk dopadne špatně, neboť jsou zraněni a vydáni lovcům lidí. Motýlek je odsouzen na dva roky izolace, kde přežije jen díky jídlu, jenž mu posílá Dega. A když ho odmítne prozradit, stráví další půlrok v temnici, kde se živí housenkami a šváby. Přesto ani tyto kruté podmínky nedokázaly zlomit jeho odvahu a touhu po svobodě. Motýlek začíná plánovat další útěk.


Autor: ajaajena

Popis / Obsah / Info k filmu Motýlek
POZOR SPOILER!

Muž s přezdívkou Motýlek je naloděn, aby skončil v kriminále. Už na lodi se seznamuje s falzifikátorem Degou, kterému zachrání život, za což ovšem končí uvázán za nohy, ruce a krk na stole. On i Dega se pak ocitají v St. Laurent a posléze pracují v bažinách, kde tahají kmeny. Někdy chytají motýly a zde se začne domlouvat koupě lodi k útěku. Ovšem není čas jej doplánovat, protože Motýlek se opět zastane Degy a opaří strážného. Na místě, kde má být loď, jej však čeká zrada a Motýlek končí na samotce. Propuštěn je po dvou letech, fyzicky nalomený, ale duševně zcela zdráv i přesto, že měl sníženy porce jídla a v cele tmu. Neprozradil totiž, kdo mu posílal kokosový ořech. Motýlek se rozkoukává a plánuje nový útěk. S pomocí Maturetteho se to povede a přidá se neplánovaně i Dega. V podstatě se jim daří, pomáhá jim i Bretonec v masce a ten jim poradí co dál. Tak se Motýlek ocitá na ostrově malomocných, odkud dostanou vybavení pro plavbu. Když po dlouhé době přistanou, dojde k půtce s četníky a Motýlek nechává Matureteho i Degu svému osudu. Prchá a na útěku mu pomáhá zajatec četníků. Za stálého žvýkání koky doběhnou sice daleko, ale honí je indiánští lovci. Ti dostanou onoho vězně a na Motýlka vyfouknou své šipky. Ten se pak probouzí až v jiné indiánské vesnici, kde zůstává. Bohužel však i tuto vesnici opustí a po zradě jeptišky se opět ocitá na samotce. Tentokrát je propuštěn až po pěti letech. Nu a nakonec je převezen na ďábelský ostrov, aby zde přemýšlel o svém dalším osudu...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Motýlek
Filmové spracovanie slávneho autobiografického románu, ktorý napísal Henri Charriére, nazývaný tiež „Papillon“ (Motýľ). Charriére bol bývalý trestanec, ktorému sa ako jedinému podarilo ujsť z väzenia na Diabolských ostrovoch vo Francúzskej Guyane. Na hrudi mal vytetovaného motýľa, preto dostal prezývku „Papillon“ – Motýľ.

Bol odsúdený za vraždu pasáka k doživotnému väzeniu a k desiatim rokom nútených prác. Charriére celý život tvrdil že bol neprávom odsúdený, no jeho nevinu sa dodnes nepodarilo dokázať. Deportovali ho loďou na Francúzsku Guyanu, kolóniu v južnej Amerike. Na lodi sa zoznámil s falšovateľom peňazí Louisom Degom, s ktorým sa aj spriatelil. Pristáli v Saint-Laurent-du-Maroni, a poslali ich do pracovného tábora v džungli.

V roku 1933 spolu s väzňami Clousiotom, Maturettem a Degom ušli na člne ktorý im dali miestny malomocní, do Kolumbie. Tu ich zatkli, a vydali do Francúzska. Charriérovi sa ale podarilo utiecť, a ukrýval sa u domorodých indiánskych lovcoch perál. O rok ho v Kolumbii zatkli, a vydali Francúzom. Odsúdili ho na 2 roky v samotke. Prežil vďaka kamarátovi Degovi, ktorý podplácal dozorcov a nosil mu jedlo. Po odpykaní trestu ho prepustili do bežného väzenského režimu.

Začal predstierať duševnú chorobu, preto ho umiestnili do nemocnice, odkiaľ ho neskôr poslali ako osadníka na Diabolské ostrovy, kde už býval jeho priateľ Dega. Po jednom neúspešnom pokuse sa mu podarilo ujsť do Venezuely. Plával na mechu naplnenom kokosovými orechmi. Jeho spoločník sa pritom utopil. Usadil sa vo Venezuele a začal nový život.


Štefan Rencz


Autor: cicis

Popis / Obsah / Info k filmu Motýlek
Steve McQueen jako nepoddajný vězeň Motýlek se svérázným tetováním a Dustin Hoffman jako slabší, intelektuálně založený padělatel peněz Louis Dega, vytvořili hlavní herecké úlohy v nezapomenutelném filmu režiséra Franklina J. Schaffnera. Vypráví příběh mužů, kteří jsou za své zločiny odsouzeni na doživotí a deportováni do nechvalně proslulé věznice na Ďábelských ostrovech, kde si odpykávali trest nejhorší zločinci. Tamní podmínky byly nelidské, režim tvrdý a naděje na únik prakticky neexistovala. Po svém příjezdu trestanci uslyší od ředitele tábora: „Ode dneška patříte trestní správě Francouzské Guayany. Odsouzenci na osm a více let zůstanou po odpykání trestu v Guayaně na práci jako kolonisté po dobu původního rozsudku. Národ vás odepsal. Francie vás vyvrhla.“ Právě v pracovním táboře se Motýlek spřátelí s vězněm Degou. Myšlenka na útěk je jediné, co ho udržuje při životě. Po jeho prvním neúspěšném útěku se pak po čase pokusí uprchnout z tábora společně…

Film vznikal podle pamětí bývalého trestance a galejníka Henriho Charriera (1906–1973), exteriéry vznikaly v tropických krajích Střední Ameriky.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Motýlek
Jeden z nejpozoruhodnějších filmů světové kinematografie. Je svědectvím o strašlivých poměrech ve věznici v Francouzské Guayaně. Vypjaté drama lidí, snažících se navzdory osudu i nesnesitelným podmínkám neztratit svou důstojnost, připomíná věčnou a nezničitelnou touhu člověka po svobodě. V centru filmu stojí dva výrazné charaktery: odhodlaný Motýlek v podání Steve McQueena a poněkud pasivní Dega, kterého hraje Dustin Hoffman.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Motýlek (2017)

 Motýlek (2017)
Motýlek n
Papillon
Žánr: drama
Země: Srbsko / Malta / Spojené státy americké
Režie: Michael Noer

(remake)

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

09:00 - 09:45

7 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoké světy

08:30 - 09:15

37 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

37 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:35 - 09:10

32 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178292

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10