Duben
ohodnotit

Moon

Další název:
Moon - Die dunkle Seite des Mondes
Rok:
2009
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
1.4.2010
„To nejtěžší, co tě může potkat 250 000 mil od domova, jsi ty sám.“
Popis / Obsah / Info k filmu Moon
To je budoucnost Země, která přišla na způsob, jak vytěžit horninu z odvrácené strany Měsíce. Tento úkol má na starost astronaut Sam Bell. Bude sám pracovat tři roky na vesmírné základně jako těžař s pomocí robota. Do vypršení tříleté lhůty zbývají už jen dva týdny a zdá se, že posledních pár dní Samovy služby bude mít hladký průběh. Poté ale začne mít podivné halucinace a výpadky paměti. Sam přikládá svůj stav dlouhodobé izolaci od společnosti. Díky nepozornosti narazí svým vozem do těžebního stroje a během nehody se udeří do hlavy. Když se probere z bezvědomí, jeden z těžebních strojů stojí, sluneční bouře porouchala vysílač a spojení se Zemí není možné.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Moon
Osamělý astronaut Sam Rockwell se těší, že po dlouhých třech letech už brzy opustí těžební základnu na Měsíci a vrátí se za svou ženou a dcerou. Dva týdny před návratem na Zemi se ale zraní a následně zjišťuje, že na stanici není sám. Jeho návrat na planetu Zemi se náhle poněkud komplikuje...

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Moon
POZOR SPOILER

Sam Bell je na Měsíci na základně sám a sám. Když se jeden ze čtyř sběracích strojů naplní, zajede k němu roverem a vytáhne plný kontejner s héliem 3. Vyřezává si ze dřeva malé stavbičky a diskutuje s počítačem GERTY 3000. Občas zavolá domů manželce a maličké dcerce. Po skoro třech letech se má za dva týdny vrátit na Zemi. Jenže pak uvidí v křesle sedět ženu a opaří si ruku. Tato vidina nezůstane osamocena. Dokonce ji vidí na měsíčním povrchu, a kvůli tomu nabourá do těžního stroje. Probere se až na stanici. GERTY mu dost zakazuje i přikazuje a on se chce podívat na místo své nehody. Jenže GERTY je proti, proto použije lsti. Po příjezdu na místo nalézá v poškozeném stroji sám sebe a přiváží se na základnu. Oba muži začínají mluvit o klonu, ale kdo je kdo? A je zde jen jeden klon? Proto začíná klon propátrávat stanici, zda zde není ukrytý prostor. Když chce prohledat místa, kde má Sam svá vyřezávátka, poperou se. Oba však zjišťují, že se někde něco proti nim vaří. Za jedenáct hodin má dorazit záchranná mise. Oba odjíždí s vozidly k jiným základna a oba objeví totéž. Jakési stožáry, jak se domnívají, zřejmě rušičky signálu. Ten totiž nefunguje, ale robot se se Zemí spojil. Sam začne zvracet a je mu zle. Vypadne mu zub a objeví skryté prostory. Zde s klonem nalézají spoustu dalších. Sam se vydává opět pryč, aby se dostal mimo rušení signálu. Dovolá se k sobě domů a zjišťuje, že jeho žena je dávno mrtvá a jeho dcera má patnáct let. Klonu už je to jasné, dožívá se jen tří let a po této době je vždy probuzen GERTYm nový klon. Záchranná skupina Eliza, která se blíží, má za úkol současný klon zničit. Proto Sam, tedy klon, žádá GERTY o pomoc. V havarovaném roveru umístí nový klon, který se již probouzí, a Sam odletí v kontejneru na helium. Eliza tak najde vše v pořádku. Jenže původní Sam ví, že by současný klon ani jeden z nich nedokázal zabít, a také ví, že to má spočítané. Proto chce být do roveru umístěn on a klon má odletět. A tak se i stane. Jenže Eliza se blíží a stihnout vše tak, aby se nic nepoznalo, asi nebude jednoduché…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Moon
Opravdu skvělý námět. Zkuste si to představit: Jste na stanici sami, daleko od matičky Země, a pak přijde nehoda a vy zjišťujete, že tam nejste tak úplně sami. Třeba se vaše druhé Já začne konečně "zhmotňovat". A ted to začíná - kdo nebo co za to může? Vaše paranoia, nebo něco daleko děsivějšího? Těžební společnost je, jak jinak, mocná a má spoustu pák, ale tohle snad ne. Vidíte sami sebe v nějakém souznění, či je to klon? Hezká dusivá atmosféra právě začíná.


Autor: PROCESOR

Popis / Obsah / Info k filmu Moon
Filmařsky atraktivní žánr science fiction je v současné kinematografii nejčastěji spojován s akcí či thrillerem, ale ve své čisté podobě se téměř nenatáčí. Výjimku představuje nezávislý komorní snímek Měsíc, jehož děj připomíná nápadité a elegantně vypointované sci-fi povídky. Odehrává se na měsíční základně, kterou obývá jediný člověk, astronaut Sam Bell. Společnost mu dělá jen mluvící počítač GERTY. Krátce před koncem svého tříletého pobytu na Měsíci se mu stane nehoda, díky níž odhalí, že firma, jež ho na Měsíc poslala, mu cosi velmi zásadního tají. Svou klaustrofobní atmosférou chladně plastově působící základny uprostřed temného kosmu snímek připomíná klasická žánrová díla 60. a 70. let.
Febiofest 2010


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Moon
Sam Bell pracuje už tri roky sám na stanici firmy Lunar Industries na Mesiaci. Po celé tri roky odosielal náklady Helia-3, ktoré teraz slúži na Zemi ako zdroj energie. Jediným spoločníkom na stanici je inteligentný počítač GERTY. Jeho kontrakt sa chýli ku koncu a na Zemi ho čaká manželka Tess a dcérka Eve, ktorá sa narodila tesne pred jeho odletom na Mesiac.

Pri poruche jedného z ťažiacich zariadení sa vydá Sam na jeho opravu a pri tom sa ťažko zraní. Po prebudení na staničnej ošetrovni začne byt podozrievavý a chce preskúmať miesto havárie. GERTY mu to ale s ohľadom na jeho údajnú bezpečnosť nechce dovoliť. Ľsťou sa nakoniec dostane von a čaká ho veľké prekvapenie. Zistí, že spoločnosť ani GERTY nemajú záujem na jeho návrate domov a tak si teda musí pomôcť sám.


Autor: BOS3

Popis / Obsah / Info k filmu Moon
Nezávislým nízkorozpočtovým snímkem Moon (česky tedy Měsíc) debutuje režisér Duncan Jones (nar. 1971), syn Davida Bowieho, který má za sebou úspěšnou kariéru reklamního tvůrce. Jeho film se vyděluje ze současného žánrového mainstreamu: neopírá se o nákladnou výpravu, herecké hvězdy ani o okázalé vizuální efekty, nýbrž těží z inteligentně napsaného komorního příběhu s filozofickým přesahem, z obdivuhodného výkonu Sama Rockwella v dvojroli, z nebývale precizního provedení realistických detailů a z klasických „nedigitálních“ triků (modely a miniatury pocházejí z dílny Billa Pearsona, spolutvůrce legendárního Vetřelce). - Zchátralý zaměstnanec těžební společnosti Sam Bell jako jediný obyvatel odvrácené strany Měsíce dohlíží z lunární základny Sarang na poloautomatický chod čtyř zařízení, dobývajících drahocenné helium 3. Spojení se Zemí příliš nefunguje a Sam počítá poslední dny, dělící ho od vypršení tříleté smlouvy a návratu na Zemi k manželce Tess a dceři Eve, kterou zná jenom z videozáznamů. Počítač Gerty, který vše kontroluje a který je Samovým jediným společníkem, zaznamenává u člověka první známky paranoie. Součástí Samových halucinací však rozhodně není muž, jehož Sam najde u základny. Cizinec je mu k nerozeznání podobný a tvrdí, že Bell je jeho klon. Podle hrdiny je klonem sebevědomý vetřelec. Nakonec společně vypátrají, že jejich osud zmanipulovalo vedení společnosti: na Sarangu pracuje vždy jen jeden klon Sama Bella, v jejich případě však souhra náhod zmátla Gertyho při jeho snaze za všech okolností Samovi pomáhat… - Bizarní existence obou klonů tak zrcadlí pochybnosti lidského jedince o vlastní svobodné vůli a o autenticitě světa kolem něj. Příběh z druhé strany Měsíce tak dává vyniknout „odvrácené straně“ moderní civilizace, řešící své problémy na úkor svobody myslícího a cítícího individua. – Duncan Jones odkazuje k ikonickým dílům žánru Vetřelec (1979, FP 12/82), Solaris (1972, FP 1/73) či 2001: Vesmírná odysea (1968, FP 14/70), celek však podřizuje „nezávislé“ optice, v jejímž rámci drží palce zneužívaným outsiderům proti firemním strukturám. Děj je místy na štíru s logikou, zato mu neschází humor a poetická licence. - Těžební stroje nesou jména apoštolů (Matouš, Marek, Lukáš, Jan), což však není v českých titulcích zohledněno.
–ap-, Filmový přehled 2010/6


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - 13. komnata (2006) [TV cyklus]

04:45 - 05:15

11 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - V zajetí železné opony (2006) ...

04:45 - 05:00

11 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:50 - 05:55

6 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:50 - 06:00

6 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190603
Osobností: 697936
Fotografií: 764352
Plakátů: 376796
Obsahů a biografií: 178338

Poslední komentáře

První večeře (2018)

První večeře
Tedy, na to, že jde o   krátkometrážní studentskou   záležitost se stopáží   necelé čtvrthodinky, musím   smeknout před nápaditostí a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Hlasy mrtvých (2023)

Hlasy mrtvých
Slečna so zdedenou   nehnuteľnosťou, čarodejnica   Vrecohlavová v suterénnych   priestoroch, a zopár   hereckých poskokov to majú   marné, keď více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 5 / 10

Pilulka (1999) [TV epizoda]

Pilulka
Kelso se dozví, že Jackie je   těhotná a je z toho hotovej,   Donna proto radši objednává   v lékárně antikoncepci, v   lékárně se sejdou Eric,   jeho ségra a Bob Piciotti a   dál docela švanda:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

První rande (1999) [TV epizoda]

První rande
Konečně první rande Erica s   Donnou a právě na   Valentýna. Hyde jim to chce   zhatit, ale moc se mu to   nezdaří a Kelso chce stále   další sex s Jackie, ta mu ho   odpírá, ale nakonec?:-))

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Young Catherine (1991) [TV film]

Young Catherine
Legendární historie o   mladičké pruské princezně,   která se měla stát   manželkou šíleného   následníka ruského trůnu a   nakonec se stala více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10