Zari
ohodnotit

Miluji tě k sežrání

Trouble Every Day

Další název:
Milujem ťa až na zožratie
Žánr:
Rok:
2001
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
10.1.2002
„Láska prochází žaludkem a někdy může i bolet.“
Popis / Obsah / Info k filmu Miluji tě k sežrání
Film Trouble Every Day, v Česku bohužel distribuovaný pod doslovným názvem Miluji tě k sežrání, přináší nečekanou kinematografickou kombinaci. Jde o pomalé arthousové vyprávění o životě ve vztahu s osudově ztracenou rovnováhou, které zároveň obsahuje krvavé scény kanibalismu. Nevychází tedy zcela vstříc ani artovým diváckým očekáváním, ani publiku chtivému hororových žánrových atributů.

Claire Denisová a její stálý spolupracovník Jean-Pol Fargeau napsali příběh o Shaneovi a June Brownových, jejichž líbánky v Paříži nedefinuje návštěva památek francouzské metropole ani romantické procházky podél Seiny, ale Shaneovo rešeršování informací o zvláštní nemoci. Ta se projevuje kanibalskými sklony a je pravděpodobně následkem tajných experimentů. Shane se posléze setkává s bývalým doktorem-specialistou, který před světem tají svoji stejně postiženou ženu. Na lásku, která přestoupila konvenční hranice, však lék neexistuje.

„Myslím, že Trouble Every Day je film plný lásky. Ano, je v něm i hodně krve, ale hlavně lásky a vášně. Není to snímek o tiché lásce, ale o lásce, která vás může celé pohltit. Kdybych v tento základní dojem nevěřila, nikdy bych nemohla natočit takový hororový gore film,“ řekla o díle jeho autorka vloni v rozhovoru pro Český rozhlas Vltava.

Ve snímku se objeví tvář amerického nezávislého filmu se zabijáckýma očima Vincent Gallo i největší herecké stálice tvorby Claire Denisové, především Alex Descas (jako doktor Léo), který se s hvězdou francouzského artového filmu potkal i díky titulům Nénette a Boni (1996), Vetřelec (L’intrus, 2004) nebo 35 panáků rumu (35 rhums, 2008). Miluji tě k sežrání také patří do početné skupiny filmů, na nichž Claire Denisová spolupracovala s anglickými indie-rockovými melancholiky Tindersticks. Ti složili podmanivou titulní skladbu (její název je vypůjčený od Franka Zappy), která stále patří k jejich největším hitům.

Pavel Sladký
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Miluji tě k sežrání
Pan doktor Shane Brown se nedávno oženil a právě se svou manželkou June vyrážejí na svatební cestu do Paříže.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Miluji tě k sežrání
Francouzsko-německo-japonský snímek režisérky Claire Denisové Miluji tě k sežrání dovádí k absurdní kanibalské doslovnosti rčení, použité v českém distribučním názvu. Jeho hrdiny jsou lidé, kteří pro své sexuální ukojení potřebují pojídat partnerovo maso. – Pařížský černošský lékař Leo Semeneau, žijící v ústraní, se kdysi v týmu nejmenované farmaceutické společnosti podílel na blíže nespecifikovaných výzkumech lidského mozku. Obětí nedovolených pokusů se stala jeho žena Coré, která nedovede zvládat svou touhu a která za sebou nechává hrůzně znetvořené mrtvoly náhodných milenců. Stejným postižením trpí i Léův bývalý kolega, Američan Shane Brown. Ten přijede do Paříže na svatební cestu s nic netušící novomanželkou June. Pokusí se Lea a Coré vyhledat. Ačkoli se tomu brání, i on podlehne své touze… - Claire Denisová se ve velmi provokativním snímku nevyhýbá zobrazování extrémního násilí. Užívá je sice jen střídmě, avšak o to působivěji. Kanibalismus pojímá jako chorobu, působící postiženým jedincům bezmála stejné utrpení jako jejich nešťastným obětem. Přitom se více než líčení událostí věnuje minimalistickému pozorování svých hrdinů: jako vypravěčka se ztotožňuje zejména se Shanem Brownem, jenž svůj boj s nemocí pozvolna prohrává, zatímco rezignovanou Coré sleduje prostřednictvím jejího milujícího manžela. Motiv lásky a jejího tělesného naplnění se pak přes zvolenou absurdní optiku jeví jako něco, co je postiženým zcela zapovězeno (milované bytosti totiž nelze ublížit). Tvůrcům se daří vyvolat zneklidňující atmosféru, především pomocí „soucitného“ pohledu na původce odpudivých zločinů a pomocí spojení erotiky a brutality. Její vyprávění však vázne v příliš vágně naznačené prehistorii (a potažmo logice) událostí i v rozvláčném tempu. – Miluji tě k sežrání patří k provokativním snímkům poslední doby, jako např. Cronenbergův Crash (1996, FP 1/97), černá komedie Jamese Hutha Serial Lover – Vraždí z lásky (1998, FP 1/99), psychologicko-erotický snímek Catherine Breillatové Romance (1999, FP 7/2000) či drastický kriminální film s pornografickými prvky Fuck Me (2000, FP 2/2001) scenáristek a režisérek Virginie Despentesové a Coralie Trinh Thiové. Zajímavostí je, že pod třemi z pěti jmenovaných filmů jsou podepsány ženy; všechny zmíněné tituly pak u nás spojuje jméno českého distributora Davida Matouše. - Podle upozornění distributora je film, který vzbudil rozruch na loňském MFF v Cannes, uváděn v původní necenzurované verzi a obsahuje drastické scény.
Zdeno Kubina Filmový přehled 2002/2,

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 09:50

3 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

ČT2 - Jak se žilo v New Yorku roku 1...

08:30 - 09:20

33 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

33 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:45 - 09:10

18 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Pohádky pro Emu

Pohádky pro Emu
Pohádky pro Emu

Naposled navštívené:
Pohádky pro Emu

Pohádky pro Emu
Pohádky pro Emu