Zari
ohodnotit

Milenci ze severního pólu

Los amantes del Círculo Polar

Další název:
Les amants du cercle polaire; Lovers of the Arctic Circle
Žánr:
Rok:
1998
Délka:
112 minut
„Může-li existovat věčný sníh, proč by nemohla existovat věčná láska?“
Popis / Obsah / Info k filmu Milenci ze severního pólu
Film s poněkud záhadným názvem Milenci ze severního pólu natočil španělský režisér Julio Medem v roce 1998. Příběh vášnivé a tajné lásky Any a Otta začal jednoho odpoledne roku 1980, kdy bylo oběma osm let. Potkali se ve škole a zamilovali se. Od té chvíle byl jejich osud doslova zpečetěn. Cokoliv je potkalo a jakkoliv je rodinné i vnější důvody rozdělovaly, jejich společná láska byla jedinou skutečnou jistotou v jejich životech.

Námět by se mohl zdát poměrně banální. To, co z něj však činí filmové dílo mimořádné hodnoty, je způsob, jakým jej talentovaný scenárista a režisér vypráví. Jak kdosi velmi trefně poznamenal: „…tento film je z těch, o kterých se dá těžko mluvit. Ten se prostě musí vidět!“ Magickou atmosféru vyprávění dotvářejí impresivní záběry Medemova kameramana Gonzala Berridiho, stejně jako působivá hudba dalšího Medemova stálého spolupracovníka, Alberta Iglesiase. Film byl nominován na národní cenu Goya za nejlepší původní scénář, na MFF v Benátkách 1998 byl uveden v hlavní soutěži.

Zdroj: ČT
Ve španělském znění s titulky


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Milenci ze severního pólu
Ana a Otto se potkají ve škole jednoho dne poté, co Anin otec zemřel a její matka se vdala za Ottova otce. Vztah mezi nimi nakonec přeroste v lásku, kterou však před okolím skrývají. Po čase se jejich cesty rozdělí a každý se vydá jinam. Jejich životy se tak stávají kruhem, který se uzavírá na severním pólu, kam oba milenci neodvratně směřují. V Milencích ze severního pólu Julio Medem spřádá složitý příběh, plný zápletek, symbolů a alegorií, o milostném vztahu Any a Otta. Díky vizuální citlivosti tvůrců jde o film s precizně komponovanými obrazy a s důmyslně vytvořenou dramaturgickou strukturou, která zkoumá témata náhody, osudu a naděje. Spolu s podmanivým soundtrackem klade divákům nové výzvy a zanechává v nich dlouhotrvající dojem. Film byl nominován na Zlatého lva na MFF v Benátkách v roce 1998.


Zdroj: Film Europe Media Company


Popis / Obsah / Info k filmu Milenci ze severního pólu
Příběh tajné lásky dvou mladých lidí, Any a Otta, je vyprávěn z pohledu obou z nich. Sledujeme jejich vztah od 8 do 25 let, od jednoho dne roku 1980, kdy oba, každý z jiného důvodu, šli poprvé za školu. V tom okamžiku se jejich životy začaly prolínat a spojovat do kruhu, který se uzavře o sedmnáct let později ve Finsku, v místě jen malý kousek vzdáleném od polárního kruhu.
Dny evropského filmu 2000

Autor/Zdroj: /


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama