Zari
ohodnotit

Michael Clayton

Rok:
2007
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
17.1.2008
„Pravdu lze vždy přizpůsobit.“
Popis / Obsah / Info k filmu Michael Clayton
Chladný, odtažitý a nesmlouvavý Michael Clayton (ztělesněný Georgem Clooneym) pracuje jako vyjednavač pro Kenner, Bach and Ledeen, jednu z největších právnických firem v New Yorku. Se zkušenostmi bývalého státního zástupce dokáže s přehledem zvládnout i tu nejšpinavější práci. Když nejlepší advokát Edens odmítne dál řešit komplikovaný případ společnosti U/North, je Clayton náhle postaven před největší výzvu své kariéry i života. Je si přitom vědom, že v nepřehledné právnické hře jsou také okolnosti a fakta, o nichž nemá tušení a že protihráč nepoužije jen férové prostředky…

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Michael Clayton
Elitní new yorský právník zažije nejhorší čtyři dny své kariéry. Mezi svými kolegy je znám jako The Janitor (správce), protože během posledních 15 let pomáhal ne zcela legálně vyřešit nemravné, osobní problémy svých vysoce postavených klientů.


Popis / Obsah / Info k filmu Michael Clayton
Zkušený scenárista Tony Gilroy debutuje jako režisér právnickým thrillerem Michael Clayton, jehož titulní hrdina prochází dramatickou profesionální i osobní změnou: z cynického právníka, který se ve velké newyorské firmě zabývá řešením „špinavých“ případů, se pozvolna mění v muže, hledajícího pravdu. Způsobí to prozření a smrt jeho staršího kolegy Arthura Edense, jehož životní osudy jakoby předznamenávaly hrdinův obrat: i u něj je úspěch v práci vykoupen ztrátou iluzí i kořenů, krachem manželství, osamělostí a frustrací, zaviněných stálým morálním lavírováním. Edens už šest let hájí velkou agrochemickou firmu U/North, žalovanou kvůli pravděpodobným karcinogenním účinkům hnojiva. Náhle se začne chovat jako šílenec. Michael postupně zjišťuje, že jeho chování má logiku, neboť kolega získal důkazy, jež by mohly U/North zlikvidovat. Proti sobě přitom nemá jen mocnou firmu, ale i šéfy z vlastní kanceláře. Michael se musí rozhodnout, na jakou stranu se postaví. Silné protihráče má přitom v právničce U/Northu Karen Crowderové (výborná Tilda Swintonová), neváhající najmout chladnokrevné „čističe“, ale i ve svém nadřízeném Martym Bachovi (režisér Sydney Pollack v další ze svých rolí autoritativních šéfů). – Solidní psychologické zázemí protagonisty, který díky znamenitému podání George Clooneyho rozhodně není jednoduchým „kladným“ hrdinou (mj. hraje karty a má dluhy), dává spolu se silnými vedlejšími postavami zapomenout na schematičnost příběhu. Snímek se zajímavou koncentrovanou atmosférou se nese na módní vlně kritiky neprůhledného fungování institucí, zaměřujících se bez skrupulí jen na zisk. Předkládá i otázku, co je v takovém světě „normální“ a co „šílené“.
-ap-, Filmový přehled 2008/2


Popis / Obsah / Info k filmu Michael Clayton
Michael Clayton je "vyjednavačem" jedné z největších právnických firem v New Yorku. Tento bývalý státní zástupce má na starosti tu nejšpinavější práci ve firmě Kenner, Bach & Ledeen. Ačkoliv se již několikrát spálil a se svojí prací není spokojen, rozvod, špatná obchodní spekulace a narůstající dluh ho pevně drží připoutaného k firmě. Mezitím ve společnosti U/North závisí kariéra advokátky Karen Crowderové na urovnání multimilionového návrhu žaloby, kterou Claytonova firma vede proti nim do zdánlivě úspěšného konce. Když však prvotřídní advokát firmy Kenner Bach, Arthur Edens, sabotuje případ U/North, čelí Clayton největší výzvě své kariéry i svého života. (oficiální text distributora)


Popis / Obsah / Info k filmu Michael Clayton
17. ledna 2007 uvádíme do českých thriller z právnického prostředí, Michael Clayton.
Je mi potěšením oznámit, že Americký filmový institut zařadil snímek mezi 10 nejlepších filmů roku 2007.
Film Michael Clayton získal 4 nominace na Zlaté globy v kategorii:
- nejlepší film
- nejlepší herec v hlavní roli
- nejlepší herečka ve vedlejší roli
- nejlepší herec ve vedlejší roli.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Kluci v akci (2005) [TV pořad]

04:45 - 04:59

13 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Nedej se! (1998) [TV cyklus]

04:50 - 04:59

8 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 04:59

13 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:30 - 05:55

28 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Reklama