Zari
ohodnotit

Měsíc nad řekou

Další název:
Moon over the River
Rok:
1953
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
28.8.1953
Popis / Obsah / Info k filmu Měsíc nad řekou
POZOR SPOILER

Paní Hlubinová si při pohledu na vlající prapor na něco vzpomene. Běží rychle domů, kde vaří oběd a začne něco hledat. Je to fotografie jejího muže se spolužáky. Oni totiž mají po letech velké setkání a paní Hlubinové jde o to, aby na to manžel zapomněl. Její dcera Slávka je neustále obletovaná postarším učitelem Karlem Brožíkem, o kterého však ona nestojí. Pan Hlubina má papírnický obchod. Do města na setkání přijíždí Josef Roškot se synem Vilíkem. Přijdou až k Hlubinům. Zde dojde k menším nedorozuměním, ale ta se vysvětlí. Ovšem když se blíží otec, je třeba situaci zachránit, a tak Slávka nalže Roškotům, že je otec na hlavu. Oni se potkají, ale otec Roškota nepozná a Slávka mu říká, že to byl nějaký pomatenec, co někoho hledal. Pak se maminka doma dozví, že na sraz půjde také a ihned se běží nechat obléknout. Bláznovství vylhané Slávkou se při osobním setkání na srazu vysvětlí. Za Slávkou přichází její kamarádka a přiznává se, že Slávce pana Karla „odloudila“, přichází také Vilík. Jsou spolu, čtou si spolu a Vilík se jí pokusí přiblížit. Ona mu dá ránu a utíká. Vilík se pak u dveří omlouvá. Oba otcové vracejí se za zpěvu veselých písní. A když naleznou ty dva, začne peklo a hromobití. Naštěstí je tu Slávka a dává vše zpět do normálních kolejí.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Měsíc nad řekou
Pokojným proudem plyne život Jana Hlubiny, který žije se ženou a dcerou Slávkou v domku s výhledem na romantickou řeku. Hlubina byl kdysi nejlepším a nejnadanějším studentem gymnázia. Po maturitě však onemocněl, musel se proto vzdát mladistvých plánů a věnovat se všední práci v papírnictví, které mu zřídila jeho žena. Neklid do jeho rodiny vnese abiturientský sjezd, na který přijíždí také Hlubinův nejlepší přítel Roškot v doprovodu svého syna Vilíka. Večer se Hlubinovi s Roškotem vydají na slavnostní setkání s bývalými spolužáky. A zatímco před nimi Hlubina přiznává rezignaci a zároveň opěvuje krásu věčné vzpomínky na mládí, setká se Vilík v bytě Hlubinových se Slávkou. V sugestivním kouzlu letního večera zalitého měsíční září prožívají oba mladí lidé chvíle sblížení. Slávka však nedovolí ani sobě a ani Vilíkovi, aby podlehli probouzejícímu se citu. Zásluhou Slávky se pak všichni nad ránem rozcházejí zmoudřelí a smíření.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Měsíc nad řekou
Filmový přepis impresionistického dramatu Fráni Šrámka představuje v kontextu domácí tvorby 50. let nečekané vybočení ze socialisticko-realistických schémat. Na pozadí příprav abiturientského srazu dávných spolužáků z gymnázia lyrický snímek konfrontuje vztahy, touhy a emoce generací rodičů a jejich dětí.

Staří spolužáci z gymnázia chystají abiturientský večírek, kterého se má zúčastnit také místní obchodník Jan Hlubina. Jeho žena se marně snaží setkání utajit - bojí se, že by se manžel styděl za své promarněné životní šance. Hlubina totiž patřil k nejnadanějším studentům, ale po maturitě onemocněl a usadil se ve městě, kde provozuje papírnictví. Na setkání přijíždí také Hlubinův nejlepší přítel Roškot se synem Vilíkem. Mezitím, co se všichni vypraví na sraz, sejde se Hlubinová dcera Slávka s Vilíkem a během společně stráveného večera se sblíží. Takové jsou základní dějové motivy filmového přepisu divadelní hry Fráni Šrámka Měsíc nad řekou. Namísto dramatických zvratů klade snímek hlavní důraz na lyrické vyjádření pocitů příslušníků dvou odlišných generací. Režisér filmu Václav Krška (Ohnivé léto, Řeka čaruje, Stříbrný vítr) neupustil od lyrismu ani počátkem padesátých let, kdy filmová dramaturgie upřednostňovala budovatelskou tématiku s příběhy z dělnického prostředí nebo z období revoluční historie. Měsíc nad řekou, pojednávající o niterných emocích několika ne-hrdinských postav, tak znamenal vybočení ze socialisticko-realistických kánonů (ve stejném roce vstoupily do kin snímky jako Boto-stroj nebo Přicházejí z tmy). Nostalgickou atmosféru významně podpořila práce kamery, emotivní hudba a výkony všech hereckých protagonistů, kteří civilně interpretovali Šrámkův poetický jazyk.

(lusk)

katalog 1. Festivalu nad řekou


Popis / Obsah / Info k filmu Měsíc nad řekou
Bývalí studenti píseckého gymnázia mají abiturientský sjezd. Hlubina ve studentských letech považován za jednoho z nejnadějnějších studentů nedokázal splnit naděje jež do něho byly vkládané se stal majitelem místního papírnického krámku. Stejný osud čeká jejho dceru Slávku. Vynikající adaptace se stejně vynokajícími hereckými výkony. Poslední filmová role J. Plachého.

Autor/Zdroj: /Popis


Majitel papírnictví Hlubina, kdysi nadějný student, pod tlakem okolností rezignoval na své plány. Stejný osud zřejmě čeká i jeho dceru, která svádí boj mezi rozumem a citem

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Povídka malostranská (1981) [T...

14:50 - 16:30

86 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Irsko, toulky po keltské zemi

16:05 - 17:00

11 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Volby 2024

13:45 - 18:00

151 minut již uběhlo
104 minut zbývá do konce

Prima - Zítra to roztočíme, drahoušku....

14:55 - 17:05

81 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Reklama