Duben
ohodnotit

Max a Kevin

The Mighty

Rok:
1998
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
4.11.1999
„Film o síle lidského přátelství“
Popis / Obsah / Info k filmu Max a Kevin
Americky dětský snímek režiséra Petera Chelsoma Max a Kevin vznikl podle úspěšného románu Rodmana Philbricka Skvělá zrůda, který se krátce po svém vydání stal ve Spojených státech povinnou četbou na středních školách. Pojed-nává o přátelstvi dvou třináctiletých chlapců, z nichž jeden je tělesně postižen. - Kevin Dillon, trpící degenerativní chorobou, zvanou Morquioův syndrom (vnitřní orgány včetě srdce rostou rychleji než kosti), vytvoří zvláštní symbiotic-kou dvojici se svýrn vrstevníkem, outsiderem Maxem Kanem. Inteligentní Kevin přitom představuje "mozek" a robustní zakornplexovaný Max "nohy". Spolu zažijí četná dobrodružství, běhern nichž se Max (jenž je zároveň vypravěčem příběhu) zbaví různých zábran a především panického strachu z otce, který kdysi zabil svou ženu a který se nečekaně vrací z vězení. - Peter Chelsom zdařile prolíná dětské dobrodružné vyprávění a psychologický příběh s morálním poselstvím o nutnosti akceptovat tělesně či jinak postižené lidi jako sobě rovné. Kevin (představovaný, ovšem zcela zdravým Kieranem Culkinem) je na tom i se svou nernocí vlastně stejně jako jeho kamarád, jemuž zase schází jakékoliv sebevědomí. Tvůrci se vyhýbají melodramatickému popisu hrdinova postižení (srv. např. Piano). Vyprávění prokládají motivy z legendy, o. rytířích Kulatého stolu, kteří se objevují jako průvodci hrdinů i v obraze. Pro vedlejší role se autorům podařilo získat atraktivní představitele, mimo jiné Sharon Stoneovou a Gillian Anderso-novou, které se objevují v netradičních a pozoruhodně ztvárněných rolích. - Ve stejnérn roce vznikl v USA další snímek s podobnou tematikou a s názvem podle titulního hrdiny, Simon Birch (1998; r. Mark Steven Johnson). - Společnost Sunfilm uvádí snírnek přednostně do zvláštní distribuce, pro školní představení.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Jednomu chybí mozek, druhý je mrzáček. Ale společně dokáží všechno

Tenhle svět je šedivý, chudý a zlý.
0 tlustém, velikém a neohrabaném Maxovi Kaneovi všichni říkají, že se narodil bez mozku. Dvakrát opakoval sedmou třídu a vypadá jako přežraná Godzilla. Bydlí u dědečka a babičky, protože jeho táta Kenny sedí v base za vraždu maminky. Max je navzdory svým hromotluckým rozměrům zbabělý, takže se stal oblíbeným terčem žertíků party siláckého spolužáka Bladea. Jeho život se změní v okamžiku, kdy se do sousedního domu přistěhuje Gwen Dillonová se svým synem, stejně starým Kevinem. Ten má všechno, co Max s mlhavou zoufalostí postrádá: zářivou inteligenci, odvahu, vědomosti, fantazii, smysl pro humor. Narodil se však postižený Morquitovým syndromem: je mrzák odkázaný na berle a invalidní křeslo a ví, že nemoc rychle postupuje a že jeho dny jsou sečteny.
Nejdřív se zdá, že tyhle dvě zrůdičky - každá z jiného kouta vesmíru - budou spolu žít ve válečném stavu. Maxe a Kevina však spojí záliba Bladeovy party v týrání outsiderů i kniha, již zmrzačený chlapec zvolí pro povinné doučování zaostalého spolužáka. Román o příhodách krále Artuše a jeho rytířů Kulatého stolu vezme Maxe za srdce, i když složitý text zprvu jen chabě a bez zájmu slabikuje.
Z Maxe a Kevina se brzy stanou nerozluční přátelé, kteří se vydávají na společné výpravy za dobrodružstvím, spravedlností a nejlepší zmrzlinou na šedivém průmyslovém předměstí Cincinnati. Max naloží mrzáčka na záda a spolu se promění v dokonalou dvojjedinou bytost -silnou, statečnou a inteligentní, která si dokáže poradit se zlem, zákeřností i obyčejnou nudou. Po vzoru artušovských rytířů chrání chlapci nejen sebe navzájem, ale i všechny slabé a nevinné v ohrožení. Vynutí si respekt i na Bladeovi a jeho partičce, jedné noci se však objeví Maxův brutální otec, čerstvě propuštěný z věze-ní, a unese syna do mrazivé noci... Co si novodobí rytíři Kulatého stolu počnou, když je rozdělí chamtivá lidská zloba? A jak si poradí s tragickým osudem, který křehounkému Kevinovi nabízí jen jedinou životní alternativu?
Peter Chelsom se jako britský režisér se shakespearovskou hereckou minulostí a zkušeností úspěšného reklamního tvůrce rozhodl nabíd-nout rodinnému publiku film o přátelství a fa-tazii, který se od běžných cukrkandlově pozitivních produktů Made in Disney šťastně liší. Jako základ autorovi posloužil oceňovaný román Rodmana Philbricka Freak the Mighty a spravedlivé nadšení členů tvůrčího týmu, kteří se vesměs osvědčili už při natáčení jeho předchozžích britských filmů Funny Bones a Hear My Song. Mezi největší klady "malého" kultivovaného snímku, který stylově smiřuje industriální "dokumentární" scény s pestrými vizemi s rytí-řem Lancelotem a jeho druhy, patří dobře zvole-né herecké obsazení: energický, jemně znamenitý představitel zmrzačeného Kevina znovu potvrzuje, že příjmení Culkin automaticky neochromuje herecký talent a jeho spoluhráč s moudrýma očima a sympatickou vizáží mladistvého mastodonta Elden Henson mu nezůstává nic dlužen. Sharon Stoneovou, která hraje Kevinovu ztrápenou maminku a která film spoluprodukovala, asi přehlédnete stěží, stejně jako pár opravdu slavných tváří v menších rolích (Gena Rowlandsová, Harry Dean Stanton). Dejte si však pozor, aby vám neuklouzla výborná Gillian Andersonová coby famózně komická šlapka Loretta.
Dětskému publiku by nemělo vadit, že Chelsomova vize nevyniká drtivou originalitou: nápad umístit příběh "artušovského" přátelství do moderního velkoměsta využil už předtím jiný Angličan - Terry Gilliam v Králi rybáři, a bizarní vzhled podobné "neporazitelné" dvojjediné bytosti posloužil už autorům Šíleného Maxe 2. Hororově thrillerové prvky si Chelsom zase vypůjčil od Davida Lynche (tatínek Kane místy působí jako démonický Bob z Městečka Twin Peaks)' a kdo neměl dost Forresta Gumpa, může si Maxe užít jako dalšího "poučeného idiota".
Tohle všechno by samozřejmě nemělo být na závadu tomu, aby si dětské publikum Maxe a Kevina užilo. Problémem je možná spíš rozostřený věk cílové skupiny, které je snímek v té nejlepší víře určen. Dospělí - alespoň u nás - na něj patrně nebudou chtít jít, protože ho budou považovat za "děcák", menší děti se mohou místy opravdově vyděsit, starší zase všechny dojemné scény zahrnou cynicky zkušeným posměchem. Což je škoda, protože Max a Kevin je opravdu docela fajn film.

Autor/Zdroj: Prokopová Alena/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Všechnopárty (2006) [TV pořad]

21:05 - 21:59

52 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Konec rozkvětu (1972)

21:50 - 23:15

7 minut již uběhlo
78 minut zbývá do konce

NOVA - 2012 (2009)

20:20 - 23:35

97 minut již uběhlo
98 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

20:15 - 22:00

102 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376633
Obsahů a biografií: 178296

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10