Maskovaná milenka (1940)

Maskovaná milenka
74.9 %
 
 
    Žánr: romantický / drama
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 11.10.1940        
    Délka: 83 min.
„Lída Baarová ve filmovém přepisu romantické novely Honoré de Balzaca o náhodném setkání, které vyvolá silné milostné city.“
"Maskovaná milenka." Romantická novela Honoré de Balzaca, která byla předlohou tomuto českému filmu, měla svou historii. Ve starších sebraných spisech se vůbec nevyskytovala. Byla totiž objevena asi v roce 1910 v soukromém majetku z dědictví vévodkyně de Dido, které,jako své přítelkyni a příznivkyni ji věnoval básník před sto roky před nátočením naší filmové verze. Rukopis měl název "Nerozum a štěstí". Svým romantickým dějem, svou křehkostí a náladovostí je v určitém odstupu od ostatního Balzacova díla.

Režisér Otakar Vávra rozhodně nic nesetřel z romantického a lehoučkého pelu své literární předlohy. Zachoval, a to zcela, ráz prostředí vznešeného světa té doby (na skvělých interiérech zapracoval skvěle arch. Jan Zázvorka), kam nedoléhala bída života a kde se dávaly spřádat sny o záhadných milenkách a mužných, věrných milencích. V tomto světě byla tedy i možná postava krásné baronky, mladé vdovy, která ponížená prvním manželstvím, chce již zůstat volná, ale při tom nesmírně touží po dítěti. Tak se stane, že si na maškarním plese vybere otce svého dítěte. Příhoda, která se ze začátku jevila jako galantní dobrodružství rozmarné šlechtičny a hezkého důstojníka, stává se pro oba osudem událostí, která vrhá svá světla i stíny daleko do budoucnosti.

Režisér Otakar Vávra rozvedením příběhu, zdůrazněním psychologického zdůvodnění a až úzkostným uchováním vnějšího romantického kouzla zašlých časů, vytvořil dílo stéjně půvabné, jako poutavé z tohoto boje rozmaru, touhy a potlačovaných vášní. Lída Baarová v titulní roli zanechala jistě v divácích ten nejlepší dojem svým výkonem elegantní, rozmarné, záhadné, nakonec podléhající ženy, pro níž a pro její zápasy našla i působivou hru obličeje. Také samozřejmě dobové kostýmy svou slušivostí dovršují též její vnější úspěch. Gustav Nezval, který byl tehdy brněnským hercem, vyjádřil svou hrou citové soustředění, otřesy a konečně rozpory svého hrdiny. V ostaních úlohách Jiřina Šejbalová jako upřímná, byť poněkud zvědavá přítelkyně naší hrdinky. Ladislav Pešek, tentokrát nezvykle ukázněný v projevech prohnaného, ale oddaného důstojnického sluhy. Rudolf Deyl, Božena Šustrová a četní jiní.

Kdo však nesmí v žádném případě zapadnout a být v opomenut, byla malá roztomilá Janička Konupková (3. 8. 1935), která byla dcerou Vladimíra Konupky, který s Karlem Kosinou tvořili nezapomenutelnou brněnskou kabaretní dvojici nesoucí název KO-KO. Maminka malé Janičky se jmenovala Cecilie, za svobodna Hýblová. Její maminka Emma Hýblová byla u nás porodní asistetkou a mimochodem přivedla na svět i moji maličkost. Toť vše.  Autor: Asmodej

režie:
Otakar Vávra
 
 
hraje:
Lída Baarová (baronka Lenka Rossetti), Gustav Nezval (kapitán kavalerie Leon z Costy), Ladislav Pešek (sluha u Leona Ferdinand), Jiří Steimar (Albert hrabě Angely), Jiřina Šejbalová (Evženie hraběnka Angely), Rudolf Deyl (generál Perucci), Karel Černý (plukovník), Jana Konůpková (Leonka, tříletá dcera baronky), Karel Hradilák (pán z Lanty), Karel Dostal (lékař), Milada Horutová (dáma ze společnosti), Josef Bělský (soudce), Eman Fiala (Artur, maskovaný muž na plese), Jiřina Steimarová (Emilie, maskovaná žena na plese), Anna Steimarová (stará dáma), Božena Šustrová (komorná), Miloš Šubrt (drožkář), Darja Hajská (chůva), Jelizaveta Nikolská (primabalerína), Jiří Fiala (dirigent), Alon Kassuk (černý sluha baronky), Jiřina Hladíková (žena v divadelní loži), Jan Černý (komorník)
 
 
námět:
Honoré de Balzac (novela "L´amour masquée")
 
 
scénář:
Otakar Vávra
 
 
kamera:
Ferdinand Pečenka
 
 
hudba:
Jiří Srnka
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka
 
 
kostýmy:
Hana Podolská, V. Sejček, Robert Hofer
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zvuk:
František Šindelář
 
 
vedoucí produkce:
Oldřich Papež
 
 
výtvarník:
Prokop Pěkný
 
 
choreografie:
Jelizaveta Nikolská
 
 
asistent režie:
Rudolf Stahl, František Urbánek
 
 
tanec:
Taneční soubor Jelizavety Nikolské
 
 
asistent vedoucího výroby:
Vojtěch Červený
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.