Zari
ohodnotit

Maska rudé smrti

The Masque of the Red Death

Žánr:
Rok:
1964
Délka:
89 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Maska rudé smrti
Vincent Price se představuje jako k poddaným nelítostný a Satana uctívající princ Prospero, jenž se zavírá na svém hradě, aby se chránil před rudou smrtí. Nemoci, která pustoší jeho panství. Nebude mu to však nic platné. Rudá smrt se sama pozvala na jím vyhlášený půlnoční rej masek.


Autor: Prasoid

Popis / Obsah / Info k filmu Maska rudé smrti
Kraj pustoší obávaná epidemie neznámé nemoci, která kosí statisíce poddaných. Pouze na zámku prince Prospera panuje bujaré veselí: vybraná skupinka vyvolených se zde zavřela v bláhové naději, že se tak uchrání před absolutní zkázou.

Vedle vrcholné Ligeiny hrobky nebo průkopnického Zániku domu Usherů představuje adaptace Poeova apokalyptického hororu-podobenství Maska červené (či rudé) smrti to nejpozoruhod-nější ze sedmidílného Cormanova cyklu Poeových adaptací. Samotný příběh, který se blíží spíše kostýmnímu historickému příběhu, je v důsledku okořeněn průkopnickým ztvárněním satanské mše. Maska rudé červené smrti byla na svou dobu natolik pobuřující, že musela být na nátlak cenzorů upravena. Kameramanské umění filmu propůjčil jeden z nejvšestrannějších mistrů svého oboru Nicolas Roeg, pozdější režisér mimořádného hororu jako Teď se nedívej nebo sci-fi Muž, který spadl na Zemi. Díky němu vynikne především barevná koncepce příběhu, která odpovídá Poeově představě, protože právě Maska červené smrti je jedna z mistrovských ukázek toho, jakým způsobem dokázal příběhu vtisknout formu. Především se jedná o barevnou symboliku související s místem děje na Prosperově sídle, kde každá místnost, jíž pronásledovaný hrdina prchá, disponuje specifickým světelným odstínem. Ne náhodou se tento vizuálně přitažlivý příběh s motivy bezstarostného a zaslepeného karnevalového veselí stal jednou z nejčastěji adaptovaných Poeových povídek vůbec.
(MJ)
katalog 1. Festivalu nad řekou


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

29 minut již uběhlo
121 minut zbývá do konce

ČT2 - Crescendo

01:55 - 02:45

49 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

02:00 - 03:05

44 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

02:30 - 03:30

14 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Reklama