Zari
ohodnotit

Manželé a manželky

Husbands And Wives

Žánr:
Rok:
1992
Délka:
103 minut
Premiéra v ČR:
5.3.1993
„Tak dlouho se chodí za děvčaty, až se manželství rozpadne. Intimní život Woodyho Allena v jeho nejnovějším filmu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Manželé a manželky
Stárnoucí spisovatel povídek z prostředí New Yorku a profesor angličtiny Gabe Roth (Woody Allen) a jeho žena Judy (Mia Farrow) jsou šokování tím, že jejich nejbližší a nejlepší přátelé Jack (Sydney Pollack) a Sally (Judy Davis) se rozcházejí. To se samozřejmě neobejde bez toho, aby Rothovi nereflektovali svůj vlastní život a vzájemný vztah. Navíc se odnikud vynoří studentka Rain (Juliette Lewis) se zálibou v románcích se staršími pedagogy. No nejsou to ideální podmínky pro komediální kolotoč plný ironického humoru, sarkasmů, slovních potyček a sladkobolné nostalgie, který umí roztočit pouze Woody Allen!

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 15.12.1997 HBO


Popis / Obsah / Info k filmu Manželé a manželky
Jeden z nejlepších světových režisérů Woody Allen ve svých filmech již léta mapuje mezilidské vztahy. Pro svoji zatím poslední sondu si vybral dvě manželské dvojice. Jedna z nich na počátku filmu oznamuje svůj rozchod a nechtěně tak zapůsobí jako rozbuška v manželství druhém. Shodou ironických náhod byl film uveden do premiéry ve chvíli, kdy vyšel najevo vztah, který je i v tomto filmu - mezi starším mužem a mladičkou dívkou. V obou případech byl tím mužem Woody Allen. Zatímco ve filmu se v postavě profesora literatury zamiluje do provokativní studentky, v soukromém životě navázal vztah přímo ve své rodině - se svojí nevlastní dcerou. Jak ve filmu, tak ve skutečnosti propukla bouře. Tisk všemožně přetřásal etickou stránku věci, Mia Farrowová, která byla (ve filmu i ve skutečnosti) tou podvedenou, vytáhla na stránkách tisku ke křížové výpravě proti zvrhlému manželovi. Woody Allen tak nechtěně dokázal, že jeho filmy skutečně odrážejí vztahy mezi lidmi, se všemi důsledky z toho vyplývajícími.


Popis / Obsah / Info k filmu Manželé a manželky
Sladký, ale zároveň i hořký výřez ze života dvou manželských párů, jež se vyrovnávají s přátelstvím, věrností, důvěrou a opravdovými pocity ve světě, kde skutečná láska musí spíše bojovat o přežití.

Woody Allen predstavuje s Miou Farrow manzelsky par, ktery se kratce po zjisteni, ze se jejich roddini pratele (Sidney Pollack a Judy Davis) rozchazi pusti do smyslne hry svadeni a tolerovane manzelske nevery. Zda se jim, ze jejich dlouholete manzelstvi potrebuje osvezit novymi sexualnimi zazitky s mladsimi partnery. Je to vsak spravna cesta? Neni lepsi se drzet otrepaneho hesla, ze solidni rodina je zaklad?


Popis / Obsah / Info k filmu Manželé a manželky
Sedmapadesátiletý Woody Allen ve svém novém filmu Manželé o manželky nikoli poprvé navozuje paralelu s dílem svého mistra Ingmara Bergmana. Ve variaci na jeho Scény z manželského života pokračuje ve "vážném" studiu citových problémů newyorských intelektuálů. Příběh líčí situaci zralého věku, kdy osvědčené svazky mohou podléhat prudké destrukci, zaviněné citovou opotřebovaností, zatlačovonou dosud do pozadí zvykem. Dvě dvojice středního věku, Gabe a Judy a Jack a Sally, se po letech soužití rozpadnou. Jejich pokusy o navázání nových, "lepších" vztahů však vedou k rozčarování. Jack nalezne v soužití s mladší excentrickou Sam jen chvil-kovou útěchu. Judy seznámí frustrovanou Sally se svobodným kolegou z práce Michaelem, který se ve skutečnosti Iíbí jí. Profesor literatury Gabe podlehne afektované studentce Rain, nakonec však nemá odvahu začít nový vztah. Sally a Jack se posléze zase dají dohromady aniž vyřešili své pro-blémy. Judy se provdá za Michaela a Gabe osamí se svou novou knihou. -Allenovy závěry jsou pesimističtější než Bergmanovy. Jeho postavy, jako už tolikrát, opět nemají odvahu změnit svůj život, protože uvízly v za-vedených rolích. V nejlepším případě projdou poznáním, a potom přijímají jen lehce odlišnou variantu svého předchozího života. - Allenova "malá psychoterapie" má rafinovaně nenápadnou formální stránku, jež ji povyšuje na jedno z nejlepších režisérových zralých děl. S opět na-lezenou hravostí svých starších komedií rozvíjí Allen sled komentářů a parafrází, jejž pojímá jako koláž výpovědí jednotlivých postav (zjevně v analytikově pracovně), prokládaných ilustrativními scénami. Obvyklé allenovské postavy se ocitají v situacích, jejichž typovost podtrhují vybraně banální dialogy a vynikající kamera Carlo Di Palmy, dbající důsledně o navození pocitu umělosti a zcizení. Mia Farrowová, Woody A!len, Sydney Pollack a Judy Davisová vyplňují přesně a s chutí dané typy.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Komisařka Florence (2015) [TV ...

01:20 - 02:55

11 minut již uběhlo
84 minut zbývá do konce

ČT2 - Pluk mizerů

00:50 - 01:50

41 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

01:20 - 02:10

11 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Prima - Šefové na zabití (2011)

23:45 - 01:45

106 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Cindy (Cenerentola '80)

Cindy
Cenerentola '80

Initial D

Initial D
Initial D

Naposled navštívené:
Cindy (Cenerentola '80)

Cindy
Cenerentola '80

Initial D

Initial D
Initial D