Duben
ohodnotit

Malostranští mušketýři

Další název:
The Musketeers of Malá Strana
Žánr:
Rok:
1932
Délka:
109 minut
Premiéra v ČR:
17.6.1932
„Milostný románek mladé lékařky zarámovaný úsměvnými příhodami svérázných obyvatel Kampy a okolí.“
Popis / Obsah / Info k filmu Malostranští mušketýři
POZOR SPOILER

Pan Matěj Babánek přichází za Lojzíkem a mluví o pohřbu. Také se mu vrátil již několikráte prodaný holub. Muži si smlouvají cenu za jednoho na patnáct korun. Ten, který je má platit, je pan Kreuzman. Zaplatí a muži jdou na pohřeb. Po návratu zjistí, že se sem někdo stěhuje. Nějaká lékařka. To je naštve, to bydlení totiž chtěli oni. Lojzík je vyslán jako průzkumník, lékařka jej prohlédne a naúčtuje dvacet korun. Jeho tři zbývající kamarádi pak složí přísahu jako mušketýři. Nepustí sem pacienty, protože je zde doktorka nežádoucí. Ta sdělí Lojzíkovi, že se jí líbí hudba, kterou slyší hrát někde v domě. On se nepřizná, že to hraje sám. Za paní doktorkou přichází pan Kreuzman, ale je odhalen jako simulant. Proto dává doktorce okamžitou výpověď z bytu. Načež jeden z mušketýrů spadne radostí se schodů. Paní doktorka jej ošetří, tím se mu zalíbí. Mušketýři se rozhodnou neustále marodit a tím jí pomáhat. Nevědí v jak velké je finanční krizi. To zjistí až později, ale to již lékařka skáče do vody sebevražedný skok. Jest vytažena jedním z mušketýrů a dána na lože, kde se o ni všichni starají. Navíc povolají jejího známého a ten ji odvádí pryč. Lojzíkova melodie dostává se až do divadla, je vysílána a má obrovský úspěch. Byla sice nakrátko zcizena, ale vše je napraveno.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Malostranští mušketýři
"Malostranští mušketýři" byl idylický český veseloherní film, který vznikl z oblíbené režie Svatopluka Innemana, tehdy přetíženého prací, kterou vykonával s úžasnou rychlostí na úkor zdařilosti filmu. Počáteční náběhy k vážné a promyšlené (skoro až umělecké) tvorbě, které projevil při natáčení svých prvních zvukových filmů, vystřídala nechvalná povrchnost.

Český film byl opět zase většinou tam, kde byl. Byl v těch časech poněkud ubohý a průměrný, někdy až podprůměrný, bez přesvědčivosti, bez ideové síly a ušlechtilých fabulací. Z velké části prolíná poněkud i do veselého filmu česká trudnomyslnost, únava a těžkopádnost. Tak také v "Malostranských mušketýrech", jejichž jediným kladem byla Víchova kamera, která v některých partiích dosáhla neočekávaného pohybu a dobré fotografické montáže. Škoda, že takových záběrů nebylo víc.

Scénář a hudba byly pracemi Jarky Mottla a Emana Fialy. Druhý z této dvojice vytvořil ve filmu dobrou figurku, podobně jako Josef Rovenský, Josef Příhoda a Jan Richter. Theodor Pištěk na rozdíl od Mirko Eliáše a všech žen, které sice projevily velkou snahu, aby učinily co hejlepší dojem, ale ztroskotaly na neškolenosti, a pokud šlo o Jiřinu Šejbalovou, na špatné imitaci mondennich žen. Lída Baarová jako doktorka byla vinou scénáře a režie místy velmi nezdvořilá, čehož si tenkrát diváci všimli.

Fotogenicky se Baarová ve filmu více vyjímala, než její starší herecká kolegyně Jiřina Šejbalová. Jako celek film postrádal pružnost a celistvost literární předlohy, a právě, pokud šlo o technickou stránku, utrpěl hodně na nesmyslnosti spojování jednotlivých obrazů. Dobrá mimika herců ztrácela neodůvodněností strohých dialogů. "Malostranští mušketýři" byl i z pohledu tehdejší kritiky filmem špatným, kterým česká produkce znovu potvrdila, že zůstávala ještě hodně na úrovni zahraniční podprůměrné výroby, za níž beznadějně poklusává bez vyšších uměleckých cílů, bez ideových snah a bez tendenčního vztahu k tehdejší současnosti.

Poznámka autora: My, kteří tento filmový žánr milujeme, se pranic nezajímáme o "uměleckost" těchto dávných filmových pozdravů a klidně se necháme unášet na pohodové vlně těchto snímků, protože jimi nás provázejí spolehliví a milí průvodci a společníci, kterými byli naši oblíbení herci.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Malostranští mušketýři
Na malostranské Kampě žijí tři staří mládenci: Babánek, Rejsek a Poledne. Babánek se před lety ujal sirotka Lojzíka, z něhož je již dospělý muž, který se zatím neúspěšně věnuje skládání hudby. Majitel domu Kreuzmann pronajme byt začínající lékařce Olze. Přátelé, aniž ji znají, se rozhodnou ji z domu vypudit. Odhánějí možné pacienty a tak jediným, koho léčí, je Lojzík, který šel k Olze na výzvědy a přitom se do ní zamiloval. Když se Babánek zraní, Olga ho ošetří a všichni „mušketýři“ k ní změní vztah. Zdá se však, že je již pozdě. Olga má dluhy a nemá sílu dál bojovat o svou existenci. Skočí do řeky, ale naštěstí ji Rejsek zachrání. „Mušketýři“ přivolají jejího kolegu ze studií a ten jí po rekonvalescenci nabídne zaměstnání ve svém sanatoriu. Také Lojzík se nakonec prosadí. Jeho noty se dostanou náhodou do divadla a skladba má úspěch. Se skladatelským úspěchem se dostaví i finanční zajištění a Lojzík se může vyznat Olze ze svých citů. Olga jeho lásku opětuje.

Zdroj: NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

178 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoké světy

08:30 - 09:15

27 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

27 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:35 - 09:10

22 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10