Zari
ohodnotit

Mahuliena, zlatá panna

Další název:
Der treue Johannes; Mahuliena, Golden Maiden; Die goldene Jungfrau
Žánr:
Rok:
1986
Délka:
91 minut
Premiéra v ČR:
1.10.1987
„Odvážný princ se svým věrným sluhou putují za krásnou princeznou do země chamtivého Zlatovlada.“
Popis / Obsah / Info k filmu Mahuliena, zlatá panna
Filmová pohádka se odehrává v království sužovaném zlým Zlatovladem, který nutí krále odevzdávat mu každý rok všechno zlato vyrýžované v řece, protože pokud by tak neudělal, musel by náhradou posílat své lidi ke Zlatovladovi do otroctví. Když se o tom doví, mladý princ postaví se na odpor a při ničení tavících pecí objeví zlatou sošku krásné dívky. Je to Mahuliena, v níž je ukryta Zlatovladova síla. Princ se rozhodne Mahulienu najít, doprovázen věrným služebníkem Jánem vydá se na cestu a po dlouhé cestě se před nimi objeví Zlatovladův hrad. Nebezpečí však teprve začíná. Naštěstí sebou Ján nese železnou královskou korunu, o níž jen on ví, že je kouzelná a kdo si ji nasadí, toho varuje před každým hrozícím nebezpečím. Kdyby však tajemství koruny prozradil, zkameněl by. Jak má ovšem princi vysvětlit své podivné chování, když se jej snaží ochránit před Zlatovladovými nástrahami.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Mahuliena, zlatá panna
Rozprávka o dobrodružnom putovaní odvážného princa a jeho verného sluhu Jána za krásnou Mahulienou do krajiny chamtivého Zlatovlada.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Popis / Obsah / Info k filmu Mahuliena, zlatá panna
Námět a scénář filmové pohádky Mahuliena, zlatá panna napsal podle klasických pohádek bratři Grimmů a slovenského folkloristy Pavla Dobšinského ,Martin Porubjak spolu s režisérem Miloslavem Lutherem. Film má - jako každá pohádka - silnou etickou stránku. Poukazuje především na stále aktuální skutečnost, že někteří lidé zaslepeně uznávají moc a bohatství. V tomto falešném duchu hovoří v pohádce i sličná Diva: "Zlato íe vzácnější. Člověk zestárne a zemře. Zlato je však věčné. jeho krása nikdv nepomine . . ." Láska statečného Jána ji však přesvědčí, že vzácný kov aní zdaleka není tou nejvyšší hodnotou. Dalším etickým prvkem je motiv lidského přátelství a sebeobětování: Ján se obětuJe pro záchranu prince a krásné Mahulieny, a posléze princ s Mahulienou nabídnou své životy za jeho vysvobození ze zakleti. - Film zároveň akcentuje i dobrodružnou linii příběhu a opírá se o působivou výtvarnou stránku. Stejně jako ostatní slovenské filmové pohádkv vznikl v koprodukci se západoněmeckou firmou Omnia Film, a proto se v jeho obsazení objevujlí jména zahraničních herců.
Na XXV. FČSF v Bratislavě 1986 ziskalarchitekt Viliam Gruska Cenu za výtvarnou stránku.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Bolkoviny (1997) [TV pořad]

01:10 - 01:50

4 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

ČT2 - Mořští vlci (1980)

00:20 - 02:15

54 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

NOVA - Kluk od vedle (2015)

00:55 - 02:45

19 minut již uběhlo
91 minut zbývá do konce

Prima - Dech života (1987)

00:30 - 03:25

44 minut již uběhlo
131 minut zbývá do konce

Reklama