MÁG. (1987)

MÁG.
59 %
 
 

Další název: The Magician

    Žánr: drama / životopisný
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 3/1988        
    Délka: 88 min.
POZOR SPOILER

Karel Hynek Mácha odjíždí. Vyprovází jej jeho bratr. Ten později přichází k Lori, jeho snoubence a přináší smutnou zprávu, že Hynek zemřel.

Hynek poznal Lori Šonkovou po jednom divadelním představení a ihned se jí začal dvořit. Také si nechal ušít oděv, ve kterém způsobuje tak trochu pozdvižení. Hynek přichází k dívce, která recituje jeho verše. Následně si vyslechne pověst a dále píše. Potkává ženu na křížové cestě, kterak nese v košíku mimino. Prý jde za něj prosit. Pak je Hynek přiveden před hejtmana. Následně se opět setká s Lori, která mu oznamuje, že s ním čeká dítě. Poté navštíví s přítelem Trojanem důstojného pana konzistorního radu, kde Mácha obhajuje svůj Máj. Získá „imprimatur“ a oslavuje to v hospodě, kde jej načapá Lori. Přišla mu oznámit smrt své matky. To s Máchou nijak nezacloumá. Začíná vlastním nákladem tisknout Máj, který však není kritikou dobře přijat. I proto odchází z Prahy. Ocitá se v Litoměřicích jako koncipient. Je pozván do rodiny nadřízeného, a to častěji. Mezitím prchne na chvíli do Prahy, aby uviděl svého syna. Po návratu do Litoměřic je svědkem požáru, který sám pomáhá aktivně hasit. Přitom se napije vody na hašení a toto se mu pravděpodobně stává osudným. Protože pak už se začíná hlásit krutá choroba…  Autor: Pitryx

režie:
František Vláčil
 
 
hraje:
Jiří Schwarz (básník Karel Hynek Mácha), Veronika Žilková (Lori Šomková, Máchova snoubenka), Věra Tichánková (Šomková, Lorina matka), Blažena Holišová (Máchova matka), Jan Hrušínský (Michal Mácha, Máchův bratr), Marta Vančurová (Márinka), Zdeněk Řehoř (starý šumař, Márinčin otec), Václav Knop (dramatik Josef Kajetán Tyl), Jana Švandová (Leni Forchheimová), Tomáš Juřička (krejčí a ochotník Jan Kaška), Alexej Okuněv (Karel Sabina), Jan Kraus (Trojan, Máchův přítel), Jaroslav Someš (Eduard Hindl, Máchův přítel ze studií), Lubor Tokoš (vinárník Tietze), Josef Kemr (konzistorní rada Jan Nepomuk Zimmermann), Jana Hlaváčková (žena v černém), Josef Karlík (justiciár Duras, Trojanův strýc), Milena Dvorská (Durasova žena), Ladislav Křiváček (švec Lorenz), Miriam Kantorková (Lorenzova žena, Máchova bytná v Litoměřicích), Petr Čepek (mistr popravčí a městský pohodný Ledvina), Karel Augusta (ochotník Rubeš), Jan Přeučil (farář u sv. Štěpána), Oto Ševčík (litoměřický farář), Zdeňka Sajfertová (sklepnice Róza), Jana Marková (pradlena), Kateřina Lojdová (Albertina, dcera Durasových), Mirko Musil (špicl), Rudolf Hrušínský (komandant stráže), Václav Kotva (písař Amanuensis), Bohuslav Ličman (vinař v kanceláři), Jožka Stoklasa (vozka na silnici), Michal Krb (syn přadleny), Zdeněk Srstka (tajný rada), Luděk Čtvrtlík (Štrobach), Martin Dejdar (Rieger), Karel Smrž (stařík Vašek Kumr, bývalý lupič a bandita), Karel Sekera (šífař), Soňa Novotná (služebná), Aleš Procházka (Malý), František Staněk (Beneš), David Vávra (Píchl), Tomáš Karger (Mach), Zdeněk Krumpl (pacholek), Ladislav Lahoda (nosič vody), Milan Duchek (mladý klerik)
 
 
námět:
Václav Nývlt
 
 
scénář:
Václav Nývlt, František Vláčil (technický scénář)
 
 
kamera:
Jiří Macák
 
 
hudba:
Jiří Svoboda
 
 
výprava-architekt:
Jindřich Götz
 
 
kostýmy:
Libuše Pražáková (návrhy kostýmů), Jaroslava Veselá (vedoucí kostymérka), Naděžda Jirásková
 
 
střih:
Miroslav Hájek
 
 
zvuk:
František Fabián
 
 
výtvarník:
Věra Flašarová (grafická spolupráce), František Flašar (grafická spolupráce)
 
 
mluví:
Rudolf Hrušínský (recituje verše), Marta Vančurová (recituje verše), Jiří Klem (hlas Hindla)
 
 
zpěv:
Kühnův dětský sbor
 
 
zvláštní efekty:
Václav Kuba
 
 
II. kamera:
Jan Hanzal
 
 
masky:
Jiří Budín (umělecký maskér), Jan Valkoun, Marie Hrdličková
 
 
dramaturgie:
Václav Šašek
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Irena Koucká, Rudolf Mos
 
 
asistent režie:
Milan Cieslar
 
 
asistent kamery:
Michal Vlček
 
 
pomocná režie:
Aleš Dospiva
 
 
odborný poradce:
Pavel Vašák
 
 
fotograf:
Miroslav Jirsa
 
 
asistent vedoucího výroby:
Jan Boček
 
 
asistent architekta:
Petr Pištěk
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Štěpán Koníček, Mario Klemens
 
 
vedoucí výroby:
Miroslav Dousek
 
 
skript:
Irena Krestová
 
 
klapka:
Jana Jiříčková
 
 
vrchní osvětlovač:
Pavel Čáslavský
 
 
rekvizity:
Jiří Matějka, Milan Bábik
 
 
asistent střihu:
Magda Hájková
 
 
vedoucí výpravy:
Eva Slívová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.