Zari
ohodnotit

Madhouse

Žánr:
Rok:
2004
Délka:
87 minut
„Mladý student psychologie odkrývá v psychiatrické léčebně temná tajemství…“
Popis / Obsah / Info k filmu Madhouse
"Všude dobře doma nejlíp..." Jedné noci uteče z psychiatrické kliniky v Cunningham Hall z cely číslo 44 mladistvý pacient. O několik let později příchází na kliniku na praxi nový ošetřovatel Clark Stevens (Joshua Leonard). Ještě, než se ho ujme provozní ústavu Betty Donner (Patrika Darbo), která s ním vyřídí nástupní formality, setká se s několika místními pacienty - např.:Alice (Natsha Lyonne), která vidí duchy, a Carla (Aaron Strongoni), ten zase tvrdí, že už tu nemá být.

Poté jde Clark na pohovor k řediteli kliniky dr. Franksovi (Lance Henriksen). Setká se tu také s pány doktory Mortonem (Leslie Jordan) a Douglasem (Newell Alexander) ,ti všichni znají jeho dědečka. Dále se seznamuje se sestrou Sárou (Jordan Ladd), jež ho obeznámí s jeho novými povinnostmi a jde s ním na prohlídku ústavu. Na obchůzce poznává vrchní sestru Anabelle Hendrickson (Dendrie Taylor) ,která se jeví jako ne zrovna moc příjemná žena. Také poznává některé další pacienty - např.: nymfomanku Crystal (Rosemary Alexander), jež téměř neustále masturbuje a odříkává přitom modlitby.

Sára ho provede i suterénem, kde se nachází oddělení s maximální ostrahou pro vyšinuté vrahy a násilníky, kteří jsou zavřeni v celách. Tady se Clarkovi stane nehoda, když ho jeden z pacientů pořeže skleněným střepem na ruce přes zamřížované okno ve dveřích. Naštěstí přiběhne ošetřovatel Drake (Christian Lefter) a obuškem sjedná pořádek.

Večer je Clark svědkem incidentu. Vrchní sestra nutí velmi nepěkným způsobem Alici, aby si vzala svůj lék. Alice jí tvrdí, že jí to nepomáhá. Tak dostane od vrchní sestry ránu el. paralyzérem. Carl vrchní sestru odstrčí a odvede Alici pryč. Po cestě do svého pokoje potká Clark na chodbě malého chlapce, který ho odvede až do suterénu. Tam se mu ztratí a Clark se setká s dr. Mortonem. Ten pracuje na klinice už 27 let a řekne Clarkovi o tajemném pacientu z cely číslo 44., který odsud kdysi uprchl.

Další den je Clark na koberečku u ředitele a na odchodu si na jeho pracovním stole všimne podivných knih. Ředitel se zřejmě zajímá o paranormální jevy a jejich působení na duševně choré osoby.

Při noční směně, kdy jsou už všichni pacienti v postelích, zaslechne Sára a vrchní sestra podivné zvuky na chodbě. Vrchní sestra jde zjistit ,co se děje...ráno ji najdou mrtvou. Rozeběhne se vyšetřování a vyslýchání pacientů. Na Clarka a Drakea připadne suterén. Tady je jakýkoliv výslech zbytečný, chovanci by se asi težko dostali ven přes bytelné a zamčené dveře cel. Clark se tu seznamuje s pacientem jménem Ben z cely číslo 44. Poté se snaží zjistit jeho diagnózu a jaké léky užívá. Clark si také povídá s Carlem, o němž si myslí ,že už by mohl ústav opustit a jít domů. Též mu to řekne. Na oplátku od něj uslyší, že se Carl odsud dostane jedině po smrti.

Na noční obchůzce Clark přistihne Drakea,jak si užívá sexuální hrátky s nymfomankou Crystal. Navštěvuje i Bena v suterénu. Ben ví o chlapci, kterého tu Clark potkává stále častěji na chodbách kliniky.

Při obědě se Sárou zjišťuje, že užívá risperdex a že byla v dětství schizofrenička. Přesto se s ní sbližuje. Co je však divné - její tablety risperdexu jsou červené a tablety pacientů (všichni berou risperdex-antidepresiva) jsou modré. Na přemýšlení není čas - vyruší je Alicin křik. Carl se vrátil domů. Oběsil se.

Clark jde do suterénu za Benem, který mu vnutí myšlenku, že klinika dává pacientům záměrně slabé léky, aby se neuzdravovali. Tím pádem je klinika stále plná a dostává finanční dotace. Proto ukradne několik vzorků léků a pošle je svému příteli do laboratoře. Ten zjistí, že jde jenom o neškodné placeba. Mezitím policie zatkne Drakea kvůli podezrení z vraždy vrchní sestry. Našli u něj totiž jeji obušek a i nějaké léky. Sára získá osobní záznamy pacientů a spolu s Clarkem zjišťují, že za dobu vedení kliniky dr. Franksem, nepropustili nikdy žádného pacienta. A také, že Ben London z cely číslo 44 zemřel v roce 1989...poté se spolu milují na gauči. Spatří je i dr.Morton,který se vydal do kuchyně na noční svačinku. Ráno je nalezen mrtev.

Už se nedá nikomu věřit. Clark se Sárou chtějí kliniku rychle opustit. Nedůvěřivá Sára dá však Clarkovi do čaje sedativa. Ten si začne ve svém pokoji balit věci a po chvíli usne. Má podivný sen, v němž mu dojde, že to všechno dělá Sára .Po probuzení jde tedy za ní, hádají se. On jí chce dokázat, že Ben existuje. Sára mu ale tvrdí, že celu číslo 44 už léta používají jako skladiště. Clark jí to samozřejmě nevěří a jde do suterénu. Tam u cely číslo 44 zjistí strašnou věc - to on je Ben London, který odtud tenkrát uprchl. A že ty vraždy spáchal on jako svou pomstu.

Dr. Franks chce také utéct. Na chodbě šlápne na mrtvolu dr. Douglase, jehož Clark - Ben už též zabil .Zastaví se ještě v lékárně ,aby vzal falešné léky a zničil důkazy. Tam ho najde Clark - Ben se sekerou v ruce a řekne mu, kdo vlastně doopravdy je. Pak ho zabije.S ára,která už také zjistila o Clarkovi pravdu, ho omráčí a prchá do suterénu. Clark - Ben běží za ní. Dostihne ji na konci chodby v suterénu, kde se ho Sára snaží přesvědčit, že mu pomůže. Podaří se jí to. Vytrhne Clarkovi -Benovi sekeru a setne ho do ramene. Ben ji však chytí za nohu a povalí na zem. Poté si s velkou bolestí vytáhne z ramene sekeru, rozmáchne se a ........
........na psychiatrickou kliniku Stites přichází nový ošetřovatel.......

Zajímavost:
DVD obsahující bonusy má docela zajímavý alternativní konec:
.....když Sára vytrhne Benovi sekeru, tak mu ukáže svazek klíčů a řekne mu, že má pro něj překvapení. V ten okamžik se vyhrnou ze svých odemknutých cel všichni pacienti a vrhnou se na Bena.

Další scéna:
Sára rozváží po celách v suterénu jídlo (nějakou sladkou mňamku). Zastaví se u cely číslo 44 a spodními dvířky podá do cely talíř. Po nějaké chvilce se k němu doplazí zarostlý a špinavý Ben. Začne se nepříčetně smát.

Pozn. aut.:
Tento alternativní konec se mi zdá být příhodnější. Už kvůli té větě na začátku filmu: "Všude dobře doma nejlíp." Ale také kvůli tomu, že Sára zřejmě dobře věděla, co dělá, když ke konci filmu bežela do toho suterénu.

Popisek vznikl za spolupráce Hortensie.


Autor: M.A.G.

Popis / Obsah / Info k filmu Madhouse
Clark Stevens, stážista na psychiatrii, přijíždí do Cunningham Hall, zařízení pečující o duševně choré, které vede Dr. Franks. Clark zde má strávit povinnou praxi před dokončením studia na lékařské fakultě. Během svého působení se sblíží s pacienty, Sárou a Benem Londonem, jenž je údajně nebezpečný, a proto je zavřený v buňce 44 v suterénu kliniky. Clarka zaujme také chlapec, který vypadá jako duch. Brzy však zjišťuje, že Dr. Franks nepodává pacientům skutečné léky a postupně objevuje další skrytá tajemství.

Zdroj: HBO Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Madhouse
Slavná éra kliniky "Cunningham Hall", kdysi proslulého ústavu pro duševně choré, je u konce. Nadbytek pacientů a nedostatek financí proměnily váženou instituci v zanedbaný páchnoucí blázinec. Prach v zatuchlých nemocničních chodbách rozvíří příchod nesmělého studenta medicíny Clarka (JOSHUA LEONARD - Záhada Blair Witch). Krátce po jeho nástupu jsou brutálně zavražděni lékař a vrchní sestra. Mezi pacienty se množí záchvaty zuřivého šílenství. Clarka pronásledují příšerné vidiny.
Zdá se, že jediným člověkem, který má klíč k tajemství kliniky, je Ben, zaživa pohřbený v podzemí ústavu, v „díře“ mezi beznadějnými případy…
DVD Express


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama