Zari
ohodnotit

M. Butterfly

Žánr:
Rok:
1993
Délka:
101 minut
„Vášnivá aféra, řetězec podvodů a šokující zrada...“
Popis / Obsah / Info k filmu M. Butterfly
Rene Gallimard (Jeremy Irons) je francouzský diplomat v Pekingu v roce 1964. Jednoho dne se setká s nádhernou divou pekingské opery, jež září v Pucciniho díle Madam Butterfly. Kráska ho zasáhne přímo do srdce amorovým šípem, na což není Rene ani trochu připraven. Gallimard se svou tajemnou múzou jménem Song Liling (Lone), které říká Motýlek, stane doslova posedlý. Díky Song se René důvěrně seznamuje s čínskou hudbou a kulturou, která mu byla doposud skryta, a podléhá citu tak vášnivému, že kvůli němu ochotně riskuje vše. Gallimardovi se změní život, ale i jeho chování a charakter projdou překvapivou proměnou. Nečekaně dokonce začne stoupat na diplomatickém žebříčku. Jeho odborné znalosti čínských kulturních zvyklostí zlepší jeho profesionální statut, ovšem jemu nezáleží na ničem jiném, než na objektu své touhy. Jenže tato horečnatá fantazie nemá dlouhého trvání: Gallimard náhle zjišťuje, že se stal terčem nebezpečné mezinárodní politické manipulace. A jednoho osudného dne se ukáže šokující pravda, která jím naprosto otřese...

Zdroj: HBO Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu M. Butterfly
Působivé romantické drama o lásce, fantazii a zradě, v němž se proplétají vášně a sny s tragickou realitou, byl natočen podle skutečného příběhu.
Francouzský diplomat René Gallimard (Jeremy Irons) se při svém pobytu v Číně setká s krásnou operní hvězdou Song Liling, jíž se podle slavné Pucciniho opery, v níž účinkovala, říká Butterfly - Motýlek. Hluboce se do ní zamiluje a posedlý vášní ke své tajemné múze zaslepeně ignoruje vše kolem sebe. Díky Song se René důvěrně seznamuje s čínskou hudbou a kulturou, která mu byla doposud skryta, a podléhá citu tak vášnivému, že kvůli němu ochotně riskuje vše. I když mu záleží jen na objektu jeho lásky, začne postupovat na diplomatickém žebříčku až do chvíle, než zjistí, že se stal terčem nebezpečné mezinárodní politické manipulace. Ke zradám ve světě diplomacie se pak přidává i šokující zrada v životě soukromém...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu M. Butterfly
Kulturní revoluce v Číně v šedesátých letech. Francouzský diplomat se zamiluje do zpěvačky Pekingské opery. Adaptace klasické Pucciniho opery v dokonalém podání kontroverzního Kanaďana Davida Cronenberga s excelentním Jeremy Ironsem v hlavní roli.
(Martin Jiroušek); 28. Letní ilmová škola

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Popis / Obsah / Info k filmu M. Butterfly
Kanadský režisér David Cronenberg se sice prosalvil hororem Moucha a dalšími díly tohoto žánru, ale již několikrát přesvědčil, že umí mnohem více, než jen budit hrůzu. Stačí připomenout snímek Příliš dokonalá podoba o sebedestrukci renomovaných gynekologů-dvojčat, spjatých až příliš tesně citovými pouty. Také tento Cronenbergův film, který je přepisem úspěšné divadelní hry Davida Henryho Hwanga, vypráví o nepřirozeném stavu. Hlavní hrdina, francouzský diplomat René Gallimard, se zamiluje do zpěvačky pekingské opery a tato láska poznamená celý jeho život. Až když je po letech zatčrn zpravodasjskou službou, zjistí, že jeho milenka je ve skutečnosti muž, pracující pro čínskou špionáž. Vyprábění je založeno na skutečném příběhu francouzského diplomata Bernarda Boursicota, jehož manželství s tanečnicí (tanečníkem) čínské opery Š' Pchej-pchu trvalo dvacet let. Tvůrci ovšem skutečnost dotvořili rafinovanou paralelou se slavnou operou Giacoma Pucciniho Madame Butterfly (M. v názvu filmu ovšem znamená Monsieur). Děj se odehrává v Pekingu roku 1964 a později se přenáší do Paříže. Soustřeďuje se především na vývoj milostného vztahu a na vazby mezi odlišnými kulturami, okrajově se zabývá i politickými záležitostmi (mj. paralela mezi demonstracemi Rudých gard v Pekingu a maoistických studentů v Paříži). V kinematografii stále čestější téma transvestismu je zde podáno velmi kultivovaně, bez snahy po senzacechtivosti. Obrovský podíl na tom mají herecké výkony Jeremyho Ironse a Johna Lonea.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 1994/12/15


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

14:00 - 14:50

8 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

ČT2 - Dějiny antisemitismu

14:00 - 15:00

8 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:40 - 14:40

28 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:20 - 14:25

48 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vahayn Badal

Badal Vahayn

Sam Burstyn

Burstyn Sam

Naposled navštívené:
Vahayn Badal

Badal Vahayn

Sam Burstyn

Burstyn Sam