Zari
ohodnotit

Loni v Marienbadu

L'année dernière à Marienbad

Další název:
Last Year at Marienbad / Minulý rok v Marienbade
Země:
Rok:
1961
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
2020
„Představy, sny a skutečnost, touha po svobodě a lásce či znamení smrti a zmaru?“
Popis / Obsah / Info k filmu Loni v Marienbadu
Slavný film Loni v Marienbadu vznikl ze spolupráce režiséra Alaina Resnaise, jednoho ze spoluzakladatelů francouzské nové vlny a Alaina Robbe-Grilleta spisovatele a scenáristy, představitele takzvaného nového románu.

V roce 1961 získal tento snímek na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách Zlatého lva. Ihned po svém uvedení se stal klíčovým dílem kinematografie, naznačujícím další možnosti vývoje filmového jazyka.

Tzv. „ciné-roman“ je jakýsi přechod mezi románem a filmovým scénářem. V tomto žánru napsal Robbe-Grillet ještě dvě knihy.

Při práci na scénáři a následném natáčení pracoval současně i na románu, takže film a kniha se téměř shodují. V knize se nacházejí podrobné popisy jednotlivých scén se zvláštním zaměřením na detaily, které mohou uniknout, jako různé změny kostýmu, prostředí atd.

A. je v doprovodu muže, M., pravděpodobně manžela. X. se postupným naléháním snaží A. upomenout na jejich setkání předcházející rok pravděpodobně v Marienbadu. Když A. popře, že by loni v Marienbadu byla, X. připustí, že se možná setkali v Karlstadtu, v Baden-Salsa, či dokonce Frederiksbadu (všechna jména jsou fiktivní, Marienbad nemá žádnou přímou souvislost s českými Mariánskými Lázněmi). Během celého filmu sleduje divák několik setkání X. s A. i s jejím partnerem, se kterým hraje X. podivnou stolní hru na způsob domina, v níž M. vždy vyhraje. X. upomíná A. na její slib, že s ním odejde. Ona to však popírá nebo si nevzpomíná.

Ve francouzském znění s titulky.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Loni v Marienbadu
Muž se setkává v luxusním lázeňském hotelu se ženou a snaží se jí připomenout jejich setkání před rokem. Žena však popírá, že by v tomto místě někdy byla. V následujících debatách se muž snaží i s připomenutím intimních detailů vyvolat v ženě vzpomínky. Žena nakonec neunese jeho naléhání a z lázní odjíždí...

Film nejednoznačného vyznění byl dílem slavného režiséra Alaina Resnaise a spisovatele Alaina Robbe-Grilleta, který napsal stejnojmennou knihu cíleně jako tzv. filmový román, scénář se tedy od knihy liší jen v drobných detailech. Film je prostoupen ponurou atmosférou starobylého hotelu v lázních zcela nekonkrétní lokalizace (název Marienbad nemá žádnou spojitost s našimi Mariánskými Lázněmi), pochopení příběhu znesnadňuje více časových rovin, zajímavosti mu dodává absence emocí u všech vedlejších postav, citově se projevují pouze hlavní hrdinové. Film byl natočen ve francouzské-italské koprodukci, exteriéry z parku byly pořízeny na zámku Nymphenburg v Mnichově. Autorem hudby k filmu byl Francis Seyrig, bratr představitelky hlavní role, Delphine Seyrig. Film zaznamenal úspěch na mezinárodních filmových přehlídkách a na festivalu v Benátkách získal Zlatého lva, Alain Robbe-Grillet byl za scénář nominován na Oscara.


Autor: argenson

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

15:55 - 16:45

43 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Souboj titánů

15:55 - 16:50

43 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

68 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:30 - 16:40

68 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Cestou k divákům

Cestou k divákům

Michelle Bowman

Bowman Michelle

Yuval Shafrir

Shafrir Yuval

Robert Hutton

Hutton Robert

Rubén Álvarez

Álvarez Rubén

Jak Honza Kačenku dostal

Jak Honza Kačenku dostal
Jak Honza Kačenku dostal

Rebelka (Brave)

Rebelka
Brave

Naposled navštívené:
Cestou k divákům

Cestou k divákům

Michelle Bowman

Bowman Michelle

Yuval Shafrir

Shafrir Yuval

Robert Hutton

Hutton Robert

Rubén Álvarez

Álvarez Rubén

Jak Honza Kačenku dostal

Jak Honza Kačenku dostal
Jak Honza Kačenku dostal

Rebelka (Brave)

Rebelka
Brave