Zari
ohodnotit

Lisabonský příběh

Lisbon Story

Další název:
Lisabonský príbeh
Rok:
1994
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
1.5.1996
„Dva týdny pátrání po nezvěstném režisérovi ve filmu Wima Wenderse“
Popis / Obsah / Info k filmu Lisabonský příběh
Režisér Friedrich Monroe má potíže s dokončením svého filmu o Lisabonu, proto si na pomoc zavolá svého přítele, zvukaře Phillipa. Ten však dorazí se zpožděním a zjistí, že Friedrich zatím někam zmizel a nechal po sobě jen nedokončený film. Phillip se rozhodne zůstat a pracovat dál na filmu. Je fascinován městem i portugalskou zpěvačkou Teresou. Friedrich se mezitím toulá Lisabonem a snaží se zachytit městskou atmosféru… Okouzlující a humorná roadmovie v režii Wima Wenderse!

Zdroj: Film Europe Media Company


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Lisabonský příběh
Zvukař Phillip Winter přijíždí do Lisabonu, aby se svým přítelem, režisérem Friedrichem Monroem, dokončil jeho film. Cestou se opozdí a Friedricha nemůže nikde nalézt. Jakoby se po něm zem slehla. V jeho pokoji ale nalezne natočený film a tak se rozhodne na vlastní pěst nahrát potřebné zvuky. Další dva týdny jsou naplněny prací, usilovným pátráním po příteli a celou řadou příhod, které při tom zažije.
Kino ART

Autor/Zdroj: /Kino ART


Wim Wenders pracoval v Lisabonu již dvakrát (Stav věcí, Až na konec světa) a přiznává se k fascinaci tímto městem. Proto velice rád přijal nabídku, aby o něm natočil film, a to u příležitosti vyhlášení Lisabonu hlavním kulturním městem Evropy pro rok 1994. Původně mělo jít o dokument. Wenders se však později rozhodl zpracovat téma způsobem sobě vlastním. Vznikl tak Lisabonský příběh, film o tajemném starém městě, film o filmu a zároveň film-meditace, který místy překvapí i jemným humorem. Podmanivou atmosféru starého Lisabonu výrazně podtrhují nádherné písně skupiny Madredeus.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Lisabonský příběh
Wiltl Wenders pracoval v Lisabonu již dvakrát (Stav věcí, Až na konec světa) a přiznává se k fascinaci tímto městem. Proto vděčně přijal nabidku, aby o něm natočil film při příležitosti vyhlášení Lisabonu hlavním kulturním městem Evropy pro rok 1994. Původně mělo jít o dokument. Wenders se však později rozhodl zpracovat téma způsobem sobě vlastním. Vznikl tak Lisabonský příběh, film o tajemném starém městě, film o filmu a zároveň i film-meditace. - Do portugalské metropole přijíždí na výzvu svého kamaráda, režiséra Friedricha Monroa, zvukař Phillip Winter. V přítelově pustém bytě však najde jen útržky z jeho černobílého filmu, natáčeného starou kamerou na kliku, a několik videozáznamů. Začne po zmizelém filmaři pátrat a zároveň pracuje na nahrávání zvukové stopy pro jeho film. Seznámí se s několika dětsi, se skupinou Madredeus a prožije tu několik zvláštních týdnů. Původní obavy, že se Friedrich zapletl s gangstery se ukážou jako liché. Důvod přítelova zmizeni je jiný. Muž se dostal do zvláštní tvůrčí krize, kterou se rozhodl vyřešit svérázným způsobem. Phillip ho nakonec přesvědčí o smysluplnosti toho, co dělají, a přiměje ho vrátit se k nedokončenému filmu. - Scénář vznikal v průběhu natáčení. Postava Phillipa Wintera v podání Rüdigera Voglera se objevila už v několika Wendersových filmech (ovšem v jiných profesích), režisér Monroe, hraný rovněž Patrickem Bauchauem figuroval již ve Stavu věcí. Přiběh obou mužú tvoří však jen pozadí pro úvahu o smyslu
kinematografie (již ve snímku mimo jiné rozvádí v kkrátkém monologu i známý portugalský režisér Manoel de Oliveira) a zejména pro zachycení originální atmosféry starého Lisabonu. Tu výrazným způsobem podtrhují i nádherné písně skupiny Madredeus se zpěvačkou Teresou Salgueiroovou. Wenders se opět vrací k motivu filmařské práce, prolíná "staré pohyblivé obrázky" s moderním videozáznamem, střídá němčinu, angličtinu i portugalštinu, a jako obvykle uplatňuje literární citace (tentokrát z dila portugalského básníka Fernanda Pessoy /1888-1935/). Na LisabonskémI příběhu je možná patrná přílišná improvizace; film však podmaňuje svou atmosférou a místy překvapuje
jemným humorem...
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 1996/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných (2000) [TV se...

04:35 - 04:59

12 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

ČT2 - Kvarteto

04:40 - 04:59

7 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

04:00 - 04:55

47 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

04:00 - 05:10

47 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Reklama